Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče je zavrnilo navedbe Združene desnice. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost. Foto: BoBo

Dodaj v

Ustavno sodišče pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo

Seja ustavnega sodišča
17. maj 2018 ob 17:15,
zadnji poseg: 17. maj 2018 ob 17:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavno sodišče pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili listo koalicije Kangler & Primc - Združena desnica. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. Kot so pojasnili, pritožbe niso sprejeli v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. "Zakonodajalec pri tem ni predvidel posebnih sankcij za neupoštevanje tega pravila, zato velja, da kandidatna lista, ki ga ne spoštuje, ni določena v skladu z zakonom. Tako listo mora volilna komisija zavrniti," so zapisali. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost in da bi lahko volilna komisija zgolj pozvala k njihovi odpravi.

Enako so ustavni sodniki menili tudi tokrat. Glede navedb, da je šlo zgolj za formalno pomanjkljivost, so zapisali, da bi šlo za to takrat, ko ne bi bilo treba izvesti novih volilnih opravil v kandidacijskem postopku. Če kandidatna lista ni oblikovana v skladu z zakonskimi določbami, ki določajo najmanjši delež obeh spolov na listi, pa "ne gre za formalno, temveč za vsebinsko pomanjkljivost, ker bi bilo treba za njeno odpravo ponoviti celoten kandidacijski postopek".

"Zato volilna komisija ni dolžna pozivati k odpravi take pomanjkljivosti," so zapisali. Glede navedb, da bi lahko volilna komisija sama izločila preveč moških kandidatov, pa so navedli, da volilna komisija ne sme sama brez izrecne zakonske podlage posegati v kandidatno listo.

Takšno odločitev so ustavni sodniki sprejeli s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proti sta glasovala Marko Šorli in Klemen Jaklič, ki je napisal tudi odklonilno ločeno mnenje. Sodnici Jadranka Sovdat in Špelca Mežnar pa sta spisali pritrdilni ločeni mnenji.

Je pa ustavno sodišče v odločbi opozorilo zakonodajalca, da mora posebej urediti roke, v katerih je dopustno vložiti ustavno pritožbo zoper odločitve o zavrnitvi kandidatur, če dopušča pritožbo na pristojno sodišče še pred volilnim dnem.

Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc, zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju pa na volitvah ne bo mogla nastopiti tudi podpredsednica omenjene stranke Metka Zevnik.

Primc: Volite SDS ali katero koli drugo pomladno stranko
Predstavnik koalicije Združena desnica Aleš Primc je v izjavi za javnost izrazil razočaranje nad odločitvijo ustavnega sodišča. "Krivica boli in v tem smo blizu tisočem ljudem, ki jim državna uprava in sodstvo delata krivico vsak dan," je dejal.

Po njegovem mnenju gre za protiustavno in nesprejemljivo odločitev, na kar je po njegovih besedah v odklonilnem ločenem mnenju opozoril tudi ustavni sodnik Jaklič.

Kljub temu je napovedal, da se bodo zdaj v popolnosti posvetili volitvam, pri čemer bodo skušali narediti vse, da na njih zmaga desnica. Volivce v volilnih enotah Novo mesto in Kranj, kjer njihova lista ne bo mogla kandidirati, je zato pozval, naj na voliščih podprejo SDS ali katero od drugih pomladnih strank. V zvezi z odločitvijo ustavnega sodišča naj bi se sicer podrobneje odzval na petkovi novinarski konferenci.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ArgopN
# 17.05.2018 ob 17:34
Priporočam vsem kritikom, da preberete pritrdilno ločeno mnenje predsednice sodišča dr. Jadranke Sovdat. Tokrat je s svojimi pravnimi argumenti močno prekosila odklonilno ločeno menenje sodnika DDr. Klemna Jakiča.
GUESS
# 17.05.2018 ob 18:24
Jaklič in Šorli sta pogosto na nasprotnem stališču kot drugi člani US.
Naj ugibam - ne iz pravniških, ampak političnih razlogov.
malikan
# 17.05.2018 ob 17:30
Ironija prve klase :) In to ravno v volilnih enotah teh dveh pajacev primca in zevnikove. In to ravno "njihovo" rumeno ustavno sodišče.

Še večja ironija bi pa bila, da bi primca, podobno kot tipe njegovega kova, ki na veliko šimfajo proti gejem, na koncu zasačili ravno s kakim tipom (ali upajmo da ne otrokom). To se pogosto zgodi v ZDA.
mataj
# 17.05.2018 ob 18:07
Jutri, v petek, 18. maja 2018 bo ob 12.uri protestno zborovanje pred Ustavnim sodiščem! Vsi, ki boste prišli, dobite zastonj sendvič in sok Pingo! Lepo vas pozdravlja vaš Aleš Primc!.........LOL
HOR
# 17.05.2018 ob 19:14
Združena desnica ima probleme z ženskami...
m72
# 17.05.2018 ob 18:06
No, zdaj pa lahko gredo svečke prižgat :-)
a-rod
# 17.05.2018 ob 18:20
Se strinjam, da je treba cimvec pisati locenih mnenj, ne podpiram lenobe ustavnih sodnikov, ampak ddr. jaklic je pa mal pihnu mim s temi argumenti...
svabo
# 17.05.2018 ob 17:20
kaj zdaj vztrajniki boste pa ja šli pred "svoje" ustavno sodišče. Pa dajmo vztrajat. Pa uporabit celoten arzenal nazivov, ki so bili že uporabljeni za sodišče še za ustavno. Župana jankoviča pa iz pietete do razžaljenih članov Vztrajnikov na račun mesta Ljubljane zagotovi vseskozi prisotno prvo pomoč......, ker so tako stari, da jim hitro lahko gre kaj narobe.....
cycoII
# 17.05.2018 ob 18:41
Za Šorlija in Jakliča se itak ve, kam pihata.
JozekVeseli
# 17.05.2018 ob 22:10
Moje Odklonilno pismo Dr.Jaklicu:

Spostovani Dr. Jaklic,

Vsi predsedniki morajo priseci, da bo branili ustavni red in blaginjo republike Slovenije. Ce je Primc taksno tele, da ne pozna procentualnega izracuna, lahko upraviceno domnevamo, da bi kot poslanec oz. funkcionar, zaradi svoje nepismenosti ogrozil republike Slovenijo in verjetno cel slovenski narod. In ne trudite se z odgovorom. Vemo, da ste SDSovc.

Vas,
Jozek
1upanje
# 17.05.2018 ob 19:02
Ustavno sodišče pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo

edin prav .... Primc je preveč gofljo vrtel na protestih ....
Druga Švica
# 17.05.2018 ob 18:39
Pravilno! Drugič pa upoštevajte spolne kvote! Ne "za otroke", temveč za NJIHOVE MATERE GRE!
alcatraz
# 17.05.2018 ob 23:59
bo pa angelca ano patičko pa bu.
mostnica
# 18.05.2018 ob 06:16
Ustavni sodniki so tudi vrnili po vseh predpisih obsojenega g.Janšo iz aresta kar v Državni zbor.
Tao3
# 18.05.2018 ob 05:10
Ali imam pravico da sem na listi stranke katere simpatizer sem, če želim biti voljen? DALEČ od tega fantje ... tja ne prideš, če želiš biti voljen ampak če si lobotomiran in boš pritiskal gumbe kot ti bo naročeno, če malo karikiram!
Tao3
# 18.05.2018 ob 05:06
Kako ste smešni, da se komu zaradi spolnih kvot krši pravica biti voljen. Če bi takšna pravica DEJANSKO obstajala, bi moralo biti na volilnem lističu dva miljona Slovencev, ne pa stransko prefiltrirani ljudje.
zozozo
# 18.05.2018 ob 00:38
Sem prebral ločena mnenja. Drdr ima sicer prav, da je ta ureditev, ko se liste zavrnejo brez možnost popravka neustrezna in prestroga. Ima pa Sovdatova neizpodbiten argument, da se pravila ne moreje spreminjati, ko volitveni postopki že tečejo.
gesan
# 17.05.2018 ob 19:46
Mi imamo polpismeno državo in polpismene politike.

Ne vem zakaj jih splho imenujem politiki.
Ker to niso!

Naša "politika" je polna prevarantov, lažnivcev..., ki so organizirani v bande, ki zlorabijo vse kar se zlorabit da!
cycoII
# 17.05.2018 ob 18:49
He, he, Metka se ne more več žogat.
Up/Downvote niste porihtali, stran je hudo nefunkcionalna že s fonti.
zozozo
# 18.05.2018 ob 00:40
Pa še to: Drdr piše ta ločena mnenja na nivoju gostilniškega pogovora. Tudi ko ima v bistvu prav, ga je prav naporno brati. Iz besedila prav tolče konfliktnost, zamerljivost in zajedljivost.
balrog
# 17.05.2018 ob 22:04
Torej Primc je vedel, da mora lista vsebovati tudi ženske kandidatke, ampak tega ni upošteval, ker se mu je to zdelo le neka taka brez-vezna formalnost ... In ta "stranka" bi rada prišla v parlament, čeprav se očitno norčuje iz ustavno-pravnega reda, ki velja v Sloveniji. Torej Primc naj se izseli iz Slovenije in naj kandidira v Iranu ali Savdski Arabiji, pa še tam obstajajo ženske kvote ... Itak pa gre samo za Janšev satelit, kar je tudi sam priznal. Torej je šlo pri Primčevih za zavestno neupoštevanje pravil, saj so se v SDS zbali, da jim bodo odžrli preveč glasov. Primc je samega sebe blokiral, ker mu je tako ukazal njegov gospodar, ĐĐ :) Taka ena igra je to, na račun nas davkoplačevalcev.
Partizan Miha
# 17.05.2018 ob 20:12
Zaradi pisanja ločenih mnenj, mora jakliča, že pošteno boleti desna roka......
šurda
# 18.05.2018 ob 10:19
Vem, da je tvoj priimek Slovenski, zato sem dal
"Babiću" v narekovaje, pa veš ZAKAJ sem to naredili ??
Ravno ZATO, ker si se TI OSEBNO "spotaknil" ob
priimek Sovdatove, tako zelo preprosta je ta zadeva !

Primc in Kangler sta vedela kako stoji zadeva, pa sta
si hotela narediti brezplačno reklamo, vsaka reklama
je dobra,tudi slaba če mediji poročajo o tebi !
Robin Lood
# 18.05.2018 ob 08:18
Nikoli nisem verjel, da bo kadarkoli obstajal bolj antipatičen politik, kot ĐĐ. Primc mu je vsekakor vrgel rokavico :)
Binder Dandet
# 18.05.2018 ob 07:24
Vec kot ocitno zakonska dolocba nekaterim ni jasna. Haha
alcatraz
# 18.05.2018 ob 00:00
Spostovani Dr. Jaklic,

bodi dosleden:
dr.dr. jaklic.
stari59
# 17.05.2018 ob 22:13
Kako je lahko Primc še vedno zaposlen, če ne hodi v službo ??
šurda
# 18.05.2018 ob 10:36
Ha, ha, ha slovnica pa ti malce peša !

Pa ponoviva vajo !, kvote so bile uvedene
zato, ker si desnica ŽENSKE predstavlja za šporketom
in ZA rojevanje otrok, no pa tudi vzgojiteljice in
učiteljice so lahko !

Tako, kot navezi Primc & Kangler tudi tebi ni popolnoma
nič jasno, o ddr Jakliču pa ni vredno pisati, zaman ima
dvojni doktorat.
šurda
# 18.05.2018 ob 10:08
" Babiću" tebi se je "zrolalo" v tej tvoji glavi !
Pravila so ZA vse enaka, tudi za tandem Primc & Kangler
ZAKAJ so bile uvedene kvote, pa sem že tudi pojasnil
pa ne samo jaz !
Robin Lood
# 18.05.2018 ob 08:23
Vendar na srečo zgleda da ne bo politik :)
šurda
# 18.05.2018 ob 07:57
Lep pozdrav vsem na MMC-ju !
To sta Primc & Kangler in "kompanija" vedeli od 1 dne, a vsaka
BREZPLAČNA REKLAMA je dobra,da se govori in piše o tebi !

O ddr: Jakliču pa ni vredno zgubljati besed, zaman 2 doktorat ko
pa se iz letala vidi 100% privrženost SĐS-ju !

Zakaj so bile uvedene kvote ????
Zato, ker naša "cenjena desnica " misli, da so ženske primerne
samo ZA šporhet in rojevanje otrok ( pogojne še za učiteljice )
To pa je SKORAJ na nivoju Saudove Arabije kjer imajo celo
kamele več pravi kot ženske !
Binder Dandet
# 18.05.2018 ob 07:27
@blaz babic:
Imas prav. Ce moski in zenske poberejo 70%, potem za ostale spole premalo ostane.:)

(jaz mislim, da so kvote nepotrebne)
godzila
# 17.05.2018 ob 19:47
Ampak ustavna pravica vsakega državljana je tudi biti izvoljen, nikjer ne piše, da je spol pomemben.
V redu, v zakonih obstajajo za stranke posebna določila, ki določajo procent kandidatov ženskega spola, kar se sliši enako obvezujoče, pa ni.
Pravica biti izvoljen ni vezana na spol posameznika temveč na pravico, ki izhaja iz Ustave, ki je absolutna. Spol si nihče ne izbira ampak smo taki rojeni. Pogoj za ustanovitev stranke ni zastopanost obeh spolov. Pogoj za nastop strankinega paketa kandidatov pa je?
Obstaja elegantna rešitev in sicer bi morala volilna komisija zahtevati od strank naj popravijo kandidatne liste. To ni nemoralno, prepoved državljanom biti izvoljen, ki je logična posledica, pa je usodna in neustavna.

Še več, stranke, ki niso sposobne ustrezno popraviti volilne liste kandidatov, bi morale odgovarjati in jih bi veljalo začasno suspenzirati, saj manipulirajo svoje člane, ki skupaj z njimi prakticirajo svojo ostavno pravico. Pravice niso last posameznika ampak kolektivne, mogoče se jim politična računica izteče, vendar so s tem dejanjem kršili pravico bigi izvoljen vseh nas, vseh Slovencev.
Če želimo v našem prostoru istospolne stranke, potem je treba začeti postopek ukinjanja spolnih kvot ali pa omogočiti delu kandidatov, da se volilcem predstavijo kot nasprotni spol, v smislu teorije spola, ki naj bi bil poljubna kategorija.

Osebno sumim, da se nekaterim strankam računica ne isteče, zato želijo msnipulirati svojo volno bazo naj glasove namenijo svojemu polu, ne politiki oziroma posameznemu političnemu nosilcu določene stranke, ki deveda zagovarjajo svoj program, brez katerega stranke ne more biti. Nek procent zmedenih volilcev bo verjetno nasedel, vendar večina zato sploh ne bo pla na volitve misleč, da jih je izdalo skorumpirano pravosodje, itak. To pa pomeni, da bo nekdo sicer vseeno zmagal, vendar bo zmaga manjšine patetična, nedemokratična in verjetno tudi ndustavna, kar je problem zase, s katerim se bo improviziran parlament, brez legitimne podpore pasivnih volilcev, soočil po volitvah.
humarm
# 18.05.2018 ob 16:00
Blaž: Ponekod so kvote, ponekod jih ni. Preberi si zakonodajo. Če se ti zdi, da ti kak zakon krši ustavne pravice, vloži pritožbo na US. Pač delat zdej neko štalo glede teh kvot tik pred volitvami medtem ko ste bili cel mandat tiho o tej temi je nekolk neiskreno...
humarm
# 18.05.2018 ob 14:40
Vklolikor so kvote res protiustavne, kje pa sta bila g. Primc in g. Žnidaršič preden je potekel rok za prijavo liste? Saj kvote imamo uzakonjene že več let, ampak (ne)ustavnost kvot je pa kar naenkrat problem en mesec pred volitvami? Saj vemo, da Primc zna vložiti pobudo za ustavno presojo in organizirati referendum...
Blaž Babič
# 18.05.2018 ob 15:01
Samo ženske so lahko sodnice in učiteljice. Bodi natančen. Tu kvot ni. Pa tako si pravičniški.
Jean Tonic
# 18.05.2018 ob 09:15
Prebral sem obe ločeni mnenji. Sovdatova ima prav glede spreminjanja pravil igre, medtem ko ta teče. S pravili bi se seveda morali spoznati in jih upoštevati tisti, ki igro igrajo, sploh če gre za potencialne bodoče poslance, katerih prvo poznavanje bi morala biti ravno zakonodaja. A Jaklič ima pa prav, ko ugotavlja, da je zavrnitev liste brez možnosti popravka nesorazmeren ukrep, in da je ta mehanizem najverjetneje celo v nasprotju s samim namenom zakona glede zagotavljanja ustrezne ženske zastopanosti. Analogno večini postopkov, kjer vas organ odločanja pozove, da kaj dopolnite in popravite v svoji vlogi, in vam da za to na voljo določen rok, in šele če tega ne storite, vašo vlogo zavrne, bi tudi tukaj veljalo razmisliti o spremembah zakona.
Respect2015
# 18.05.2018 ob 08:38
Vesel ♡♡
Blaž Babič
# 18.05.2018 ob 10:24
Spotaknem se ob vsakega, ki ruši Slovenijo, še posebej, če je s poreklom z juga.

Tako ZD, kot ZL so računali na logiko, da če nekdo nastopa v dveh okrajih od 11-ih v volilni enoti, se to tudi šteje v kvoto. Skratka ženske so dobile po dva okraja, moški po enega - in kaj je narobe v tvoji glavi, da ti ta logika ne gre skozi?
Blaž Babič
# 18.05.2018 ob 10:14
Svojo nestrpno jugo-fobijo najprej pospravi nekam. Vem sicer, da ti je na RTV-ju ne bodo brisali, saj prav podpirajo vse napade na razmišljujoče. Moj priimek je slovenski, za tvojo miselnost pa česa takega ne bi mogel reči.

Pravila so za to, da se jih preverja, sproti, v praksi, vedno. Ampak ne v zakrknjenih glavah, ki imajo rade stabilnost totalitarizma.

Kvote so odvečne, če pa že so, bi morale biti na 10%, največ 15%, ne pa da vse stranke silijo v ozek manevrski prostor s 30% odstopanja, 15% gor in 15% dol od sredine.

S tem je kršena temeljna človekova pravica biti voljen, vsaj prekomerno omejena je.

Zdaj pa počasi dojemi, da si "zaostal".
Blaž Babič
# 18.05.2018 ob 09:56
Pravijo nekateri dečki, da se "pravil ne more spreminjat med igro" in da ima v tem "Sovdatova prav".

Pa ti dečki nimajo pojma o tem, da je ravno Sovdatova naredila največ v zadnjih 15-ih letih, da bi se OMEJILO pristop k Ustavnemu sodišču, tudi tako, da se izloči tiste pobude, pri katerih ni izkazan neposredni pravni interes.

No, droben trik in nekateri ga že razumete, ostalim pojasnilo - neposredni pravni interes ima zgolj tisti, zoper katerega pravkar in ravnokar poteka aktiven pravni odnos (upravni, civilni, kazenski...). Torej - zahtevati spremembo volilne zakonodaje je mogoče zgolj in samo med samimi volitvami, sicer pa ne, saj bi vam v tem primeru US zlahka zavrglo kakršnokoli pobudo.

Skratka - Jadranka Sovdat (z jugo dekliškim priimkom, ruši Slovenijo) se sklicuje na to, da med igro "pravil ni mogoče spreminjati", pri čemer je storila vse, da se pravil "ne more spreminjati tudi izven igre".
ajvard
# 17.05.2018 ob 21:12
Jaklič spet ločeno mnenje za v učbenike!
pa niti približno nisem simpatizer ZD ali ZL.
janez100
# 18.05.2018 ob 00:48
Na koncu je samo vprašanje, v katerem primeru se bolj in več krši človekove pravice. Sovdatova se pač povsem drži črke zakona, kar so enako naredila sodišča, vendar je kršitev pravice biti voljen in izvoljen oz. voliti željeno osebo po mednarodnih standardih huda kršitev in je (kot ste lahko tudi prebrali v argumentaciji dr. Toplaka) nobena evropska država ne prakticira.
In tu je glavna vloga Ustavnega sodišča. Da prepozna tovrstne nedoslednosti v zakonodaji in naredi volitve čimbolj čiste, enakopravne za vse. Z morebitnimi možnostmi poprav bi vsekakor posegli v zakone, a s tem ne bi v ničemer dajali prednost kateri koli stranki.
Glede površnosti ZL in ZD pa itak ni vredno izgubljati besed.
Blaž Babič
# 17.05.2018 ob 18:22
Zdaj pa vsi na ESČP, kjer se bo razkrinkalo in kvote in kriminalnost nekaterih ustavnih sodnic in sodnikov.
Blaž Babič
# 17.05.2018 ob 18:50
Spolne kvote so neustavne, saj PREKOMERNO omejujejo manevrski prostor za sestavljanje kandidatnih list.

Če ne sme biti niti manj kot 35% moških in niti manj kot 35 % žensk na isti listi, potem je manevrskega prostora samo še 30% (100 - (35+35)) = 30.

To je v resnici PREKOMERNO omejevanje (ustavni test sorazmernosti) ene od temeljnih človekovih pravic biti voljen, ampak temu se je Sovdatova ponovno poskusila izogniti.

Dokler bodo take osebe, kot je ona v sodstvu, bo to služilo rdečim in kriminalnim bandam.

Sekundarno (drugotnega pomena) vprašanje pa je, ali bi morali biti vzpostavljeni ustrezni mehanizmi za POPRAVEK "odklona od 30% manevrskega prostora". Teh mehanizmov ni.

Celotne volitve so od danes naprej NEUSTAVNE, že zaradi teh "ustavnih rešitev", predvsem pa zaradi vsebin, kot jih poskušam javnosti in US predočiti že nekaj let (6. člen ZVRK).

Zahtevajmo poštene volitve - nič manj kot to!
Skippy
# 17.05.2018 ob 18:18
Nedemokratično je že to, da se ne smejo tvoriti poljubne skupine ljudi kot kandidatne liste.
Blaž Babič
# 17.05.2018 ob 18:29
Kar je napisal Jaklič, daleč presega težo katerihkoli drugih artgumentov, ampak oprane glave tega (še) ne zmorejo procesirati.

http://www.us-rs.si/aktualno/novice/sklep-st-up-71618-8-up-74518-8/
Kazalo