Ko bodo posamezniki dobili upravno odločbo, pa bodo lahko za izpodbijanje uporabili vsa pravna sredstva (npr. pritožba), vključno s pobudo za oceno ustavnosti, pravijo na ustavnem sodišču. Foto: BoBo
Ko bodo posamezniki dobili upravno odločbo, pa bodo lahko za izpodbijanje uporabili vsa pravna sredstva (npr. pritožba), vključno s pobudo za oceno ustavnosti, pravijo na ustavnem sodišču. Foto: BoBo

Ustavni sodniki so obravnavali ustavno pritožbo Gojka Varde iz Maribora zoper dopis Zavoda o pokojninskem in invalidskem zavarovanju o znižanju pokojnine na podlagi 143. člena varčevalnega zakona in jo zavrnili, v sklepu pa poudarili, da gre pri "usklajevanju pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov" za oblastno odločanje o pravicah, obveznostih ali pravnih koristih posameznika, kar pa je skladno z načelom pravne države in ob spoštovanju pravic iz 22. člena ustave do enakega varstva pravic v postopkih mogoče le na podlagi izdanega upravnega akta.

Zato mora pristojni organ višino pokojnine določiti z upravno odločbo, čeprav zakon izdaje nove odločbe izrecno ne določa oziroma navedeno spremembo imenuje "usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov".

Skladno s tem je ustavno sodišče zavrglo tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, saj izpodbijana določba ne učinkuje neposredno, ker mora pristojni organ drugačno določitev višine pokojnine za vsako konkretno osebo ugotoviti z upravno odločbo.

Pobuda za oceno ustavnosti po izčrpanju drugih pravnih sredstev
Če izpodbijani predpis ne učinkuje neposredno, se lahko pobuda vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanega predpisa, hkrati z ustavno pritožbo, še piše v sklepu ustavnega sodišča.

Zpiz: Pri uskladitvah določb ni
Na Zpizu so pojasnili, da zavod sklep ustavnega sodišča preučuje, saj nikoli do zdaj ni izdal nikakršne odločbe o kakršni koli uskladitvi, tudi negativni. Kot so navedli na Zpizu, po mnenju sodišča v primerih od 2. do 5. odstavka 143. člena zakona ne gre za "usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov", kot je to poimenoval zakonodajalec, temveč za poseg v pravice, ki terjajo izdajo odločbe.

Do danes je zavod nudil informacije o negativni uskladitvi približno 2.900 upokojencem, ki so se osebno zglasili na območnih enotah in izpostavah Zpiza, več kot 7.000 upokojencem pa so na zavodu nudili telefonske informacije. Po podatkih Zpiza je bilo vloženih tudi približno 5.300 ugovorov.