Vlada vztraja, da ni denarja za vse sindikalne zahteve, ki bi proračun stale dodatnih 129 milijonov evrov letno. Foto: Pixabay
Vlada vztraja, da ni denarja za vse sindikalne zahteve, ki bi proračun stale dodatnih 129 milijonov evrov letno. Foto: Pixabay
Vlada pravi, da nima denarja, bo to zima stavk?

Zakon o izvrševanju proračuna je zakon, ki daje vladi pooblastila za upravljanje proračuna. Glede upokojencev so na odboru sprejeli odločitev, da se bodo pokojnine z januarjem uskladile za 1,15 odstotka, kar je malce več od odstotka, kolikor je predlagala vlada. To po izračunih finančne ministrice Mateje Vraničar Erman za upokojenca pomeni dodatnih sedem evrov več na mesec.

Omejitve pri zaposlovanju ostajajo. Število zaposlenih v državnih organih in pri drugih proračunskih uporabnikih bo moralo ostati na isti ravni kot konec leta 2015, vendar bo lahko posamezno ministrstvo zaposlilo do največ deset novih delavcev, če gre za zaposlitve na področju priprave oz. izvajanja strukturnih reform, je povedala Vraničar Ermanova.

V letu 2017 se bo lahko država zadolžila za blizu 3,6 milijarde evrov, v letu 2018 pa za nekaj manj kot 3,4 milijarde evrov, proračunski primanjkljaj pa naj bi znašal 700 milijonov evrov.

Občine pričakovale in zahtevale več
Poleg višje uskladitve pokojnin bo višja tudi povprečnina občinam, čeprav občinska združenja menijo, da bo zvišanje premajhno. V letu 2017 naj bi znašala 530 evrov na prebivalca, v letu 2018 pa naj bi se zvišala na 536 evrov. Ministrica je ob tem ocenila, da bo ta znesek zadoščal tudi za pokritje dodatnih obveznosti, ki jih prinašajo spremembe plačne politike v javnem sektorju in spremembe na področju stanovanjske zakonodaje zaradi letošnje odločbe ustavnega sodišča.

Glede občin predlog zakona za leto 2017 še ohranja omejitev izplačila finančne izravnave le do višine primerne porabe, v letu 2018 pa se bo ta omejitev deloma omilila.

Vlada je tudi za leto 2017 oblikovala posebno proračunsko rezervo za pokrivanje stroškov morebitnih množičnih migracij, tokrat v višini 10 milijonov evrov. Dodaten denar je vlada zagotovila tudi za začetek priprav na predsedovanje Slovenije EU-ju v letu 2021.

Vlada pravi, da nima denarja, bo to zima stavk?