Obisk vliva upanje za začetek delovanja slovenske šole pod vodstvom mladih prostovoljnih učiteljic. Foto: DZ
Obisk vliva upanje za začetek delovanja slovenske šole pod vodstvom mladih prostovoljnih učiteljic. Foto: DZ

Odprtja konzulata, ki ga bo vodila pred kratkim imenovana konzulka Nevenka Golc Clarke, se je udeležilo veliko število poslancev queenslandskega parlamenta, tudi predsednik parlamenta Peter Wellington in predstavnik predsednice vlade zvezne države Queensland Mark Ryan ter veliko število pripadnikov slovenske skupnosti.

T. i. delovne počitnice odpirajo mladim vrata
Poleg odprtja konzulata je pomemben korak tudi podpis dogovora o t. i. delovnih počitnicah, ki ga je v Avstraliji podpisal minister Žmavc s senatorko Michaelio Cash, namestnico avstralskega ministra za priseljevanje in zaščito meja. Potem ko bo podpisani dogovor postal veljaven, bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji oziroma v Sloveniji.

Minister se je s predsednico avstralskega parlamenta Bronwyn Bishop strinjal, da je dokument podlaga za večje sodelovanje tako pri izmenjavi študentov in mladih kot tudi pri krepitvi vezi na gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih. Ob tem je minister izrazil močan interes za reševanje vprašanja o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, saj to predstavlja oviro za gospodarska vlaganja v obeh smereh.