Osnutek zakona predvideva tudi ustrezno odškodninsko odgovornost države za škodo, ki bi nastala posamezniku zaradi izvajanja ukrepov. Foto: EPA
Osnutek zakona predvideva tudi ustrezno odškodninsko odgovornost države za škodo, ki bi nastala posamezniku zaradi izvajanja ukrepov. Foto: EPA
Andrej Bručan
Osnutek ohranja izvajanje programov preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb, ki jih mora izvajati vsaka fizična ali pravna oseba, ki opravlja zdravstveno dejavnost. Foto: RTV SLO

Ministrstvo za zdravje z novim aktom, ki bo nadomestil stari zakon iz leta 1995, predlaga tudi posodobljeno opredelitev obveznosti posameznikov oziroma omejitve njihovih pravic pri zagotavljanju splošnega varstva pred nalezljivimi boleznimi in določa pristojnosti organov in organizacij v javnem sektorju ter obveznosti drugih poslovnih subjektov.

Razlog za oblikovanje zakona so tudi nove nalezljive bolezni, ki terjajo prilagojene pristope pri obravnavi, in vpeljavo novih, učinkovitejših metod njihovega preprečevanja in obvladovanja, med drugim navaja MZ. Osnutek zakona podrobno opredeljuje epidemiološko spremljanje, kjer so določene tudi obveznosti glede prijave posameznih nalezljivih bolezni in izbruhov.

Bistveno so spremenjene določbe, ki se nanašajo na obvezno cepljenje. Predlog zakona pri obveznih cepljenjih med drugim uvaja tudi možnost opustitve cepljenja iz osebnih razlogov. Novost je tudi vpeljava ukrepov za zmanjševanje prenosa ali zadržanja patogenih snovi s tem, da vpeljuje nadzor nad delovanjem oseb, ki z njimi rokujejo.

Izredni ukrepi
Zakon predvideva posebno poglavje, ki ureja izjemne ukrepe, ki jih lahko odredita minister, pristojen za zdravje, in vlada v primeru večjih epidemij ali naravnih nesreč. Takšni ukrepi se lahko nanašajo na opravljanje zdravstvene dejavnosti v posebnih pogojih, prepustitev prostorov v uporabo za zdravstvene potrebe in določanje posebnih nalog, sporoča ministrstvo za zdravje.

V primerih določenih nalezljivih bolezni pa vlada lahko omeji gibanje prebivalstva, prepove zbiranje ljudi na javnih mestih, odredi obvezno cepljenje ali omeji promet blaga ali izdelkov.