Daleč največ ulic je v Ljubljani - 1.538. Ljubljana ima tudi ulice z največ hišnimi številkami. Kar 458 jih ima Ižanska cesta, po približno 300 pa Dunajska, Tržaška in Litijska. Foto: RTV SLO
Daleč največ ulic je v Ljubljani - 1.538. Ljubljana ima tudi ulice z največ hišnimi številkami. Kar 458 jih ima Ižanska cesta, po približno 300 pa Dunajska, Tržaška in Litijska. Foto: RTV SLO
Koper
Le 39 naselij ima več kot 5.000 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO

Največ naselij brez prebivalcev je na območju občine Kočevje, sicer so pa so majhna naselja zelo pogosta. V petih odstotkih naselij živi do deset prebivalcev, v nekaj manj kot tridesetih pa do 50 ljudi. Le 39 naselij ima več kot 5.000 prebivalcev. Največ jih ima seveda Ljubljana, kjer število prebivalcev narašča. Od leta 2007 do 2008 se je število povečalo za tri odstotke. Po številu prebivalcev Ljubljani sledijo Maribor, Celje, Kranj in Velenje.

Večina naselij manjša od petih kvadratnih kilometrov
Če pogledamo površino vseh 6.028 naselij, kolikor jih je v Sloveniji, ugotovimo, da je kar štiri petine takih, ki so manjša od petih kvadratnih kilometrov, večjih od 50 kvadratnih kilometrov pa je le enajst naselij.

Po podatkih, ki jih je posredoval Statistični urad, je najpogostejše ime naselja v Sloveniji Pristava. Kot samostojno ime se pojavi osemkrat, nato pa še nekaj krat kot del imena, denimo Pristava ob Krki. Po sedemkrat se pojavijo imena Brezje, Potok, Gradišče, Dolenja vas in Ravne. Pogosto se v imenih naselj pojavljajo tudi besede spodnji, zgornji, veliki, mali, srednji, stari, gornji in doljni. Kar 121 slovenskih naselij ima tako v imenu tudi pridevnik Spodnji, 112 pa Zgornji.

Ulice le v petih odstotkih naselij
V Sloveniji je 10.085 ulic, ki pa ležijo v le slabih petih odstotkih vseh naseljih, natančneje v 296. Obstajajo naselja, ki imajo po dve ulici, daleč največ pa jih je v Ljubljani - 1.538. Ljubljana ima tudi ulice z največ hišnimi številkami. Kar 458 jih ima Ižanska cesta, po približno 300 pa Dunajska, Tržaška in Litijska.

Velika večina ulic, 80 odstotkov, ima ime, ki se v vsej državi pojavi samo enkrat, nekaj pa je takih, ki se pojavijo po štiridesetkrat ali celo petdesetkrat. Rekorderka je Šolska ulica z 51 poimenovanji, sledijo pa Prešernova, Vrtna, Cankarjeva in Gregorčičeva.