Slovenski policiji na meji pomagajo tudi pripadniki policijskih enot drugih evropskih držav. Trenutno jih je v Sloveniji 58, še več jih je na poti. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Slovenski policiji na meji pomagajo tudi pripadniki policijskih enot drugih evropskih držav. Trenutno jih je v Sloveniji 58, še več jih je na poti. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
false
MNZ lahko sklene 864 pogodb s pomožnimi policisti. Foto: BoBo
Srečanje Cerarja in Orbana

Slovenski policiji pri povečanem obsegu dela zaradi prihoda prebežnikov tako pomaga osem policistov iz Avstrije, pet iz Nemčije, 20 iz Litve in 25 iz Estonije, na poti pa je že 20 policistov iz Slovaške, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Po napovedih GPU-ja bo v ponedeljek prišlo še pet policistov iz Francije, 20 iz Češke, 50 iz Madžarske ter predvidoma 50 policistov iz Italije in sedem iz Avstrije, za torek pa je napovedan prihod 20 latvijskih policistov. V prihodnjih dveh tednih jih bo verjetno prišlo še 25 iz Romunije.

Češka je bila sicer med prvimi, ki se je odzvala in Sloveniji ponudila tako materialno kot kadrovsko pomoč.

Slovaški policisti v centru Gruškovje
Na območju Policijske uprave (PU) Maribor že nekaj časa dela šest avstrijskih policistov, v soboto pa bo v sprejemnem centru Gruškovje začelo delati tudi omenjenih 20 slovaških policistov. V prihodnjem tednu pričakujejo prihod še okoli 100 policistov iz različnih evropskih držav, so sporočili s PU-ja Maribor.

Pogodbe z 864 pomožnimi policisti?
Potem ko je DZ v sredo sprejel spremembo zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki dviguje starostno mejo za pomožne policiste na 60 let, je notranje ministrstvo pozvalo kandidate (upokojeni policisti in tisti, ki so v zadnjih petih letih prostovoljno zapustili policijo), naj podpišejo pogodbe. Ministrstvo ima sklenjenih že 252 pogodb, aktualni predlog pa predvideva 864 pogodb.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo pomožni policisti opravljali naloge, povezane z množičnim prihodom prebežnikov, ki se ne bodo razlikovale od nalog rednih policistov. Na policijskih postajah bodo pomožni policisti tudi nadomeščali policiste posebne policijske enote, ki so jih vpoklicali k izvajanju zahtevnejših nalog.

Ministrstvo lahko sklepa pogodbe brez javnega razpisa, vseeno pa ne izključujejo javnega razpisa, če bo še naprej potreba po pomožnih policistih.

Na morebitni razpis se bo lahko prijavil vsak, ki izpolnjuje pogoje, vendar bo moral po sprejemu opraviti še usposabljanje. Po uredbi pomožnemu policistu med opravljanjem nalog pripada plačilo v vrednosti 100 odstotkov osnovne plače javnega uslužbenca v 21. plačilnem razredu.

Večje število ljudi le v dveh centrih
Po podatkih policije je bilo v nastanitvenih in sprejemnih centrih po državi danes ob 12. uri 2.884 prebežnikov, od tega 1.594 v šentiljskem centru, 1.272 v Dobovi in 15 v postojnskem centru. Vsi drugi centri so bili prazni. Do poldneva danes je sicer v Slovenijo vstopilo 4.516 migrantov, državo pa jih je zapustilo 2.761.

Prišlo jih je 156.000, odšlo pa 139.000
Od začetka drugega bolj množičnega prihoda beguncev sredi oktobra jih je do danes do 12. ure v Slovenijo vstopilo 156.032, od tega samo v sredo 5.426. Največ prebežnikov je doslej v enem dnevu vstopilo 21. oktobra, nekaj več kot 12.600. Slovenijo pa je od 20. oktobra do danes opoldne zapustilo 138.722 prebežnikov, od tega samo v sredo 6.675.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Srečanje Cerarja in Orbana