Dušo Trobec Bučan je DeSUS predlagal namesto Henrika Gjerkeša, ki je decembra odstopil. Foto: MMC RTV SLO
Dušo Trobec Bučan je DeSUS predlagal namesto Henrika Gjerkeša, ki je decembra odstopil. Foto: MMC RTV SLO

Stranka s podobnim številom glasov kot SLS ne more izsiljevati ministrskega položaja kot v času, ko je imela še sedem poslancev.

Franc Žnidaršič, vodja skupine nepovezanih poslancev
Borut Pahor
Pogovor s kandidatko je bil temeljit, na trenutke ostro ciničen, a se je Trobec Bučanova izkazala, je dejal Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predlagam jo zaradi njene kompetentnosti in ne zato, da bi ostajal neki politični mir v koaliciji.

Borut Pahor, predsednik vlade
Franco Juri
Zares ni bil povprašan za mnenje o kandidatki, je protestiral strankin podpredsednik Franco Juri. Foto: MMC RTV SLO

Verjamem, da je težko nadomestiti ministra, ki je bil sposoben in strokoven in ki je moral odstopiti zaradi res nenavadnega prekrška ter s samim odstopom postavil zelo visok standard ministrom, ki so zaradi večjih napak bili interpelirani in do danes še niso odstopili.

Silven Majhenič, SNS
Matjaž Zanoškar
DeSUS-ov Matjaž Zanoškar se sprašuje, ali bo pri odločanju o kandidatki prevladala strokovnost ali politični interes. Foto: MMC RTV SLO
Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a na vprašanje, ali bo morala kandidatko "reševati" opozicija
Duša Bučar Trobec

DeSUS-ova kandidatka Duša Trobec Bučan je nova ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Po prisegi pred parlamentom je v izjavi za medije povedala, da je z izidom zelo zadovoljna. "Mislim, da je bila razprava korektna. Prepričana sem, da so vsi glasovali tako, kot je najbolje," je dejala.

Glasovanje je bilo zelo negotovo, saj so kandidatko od koalicijskih strank podprli DeSUS, SD in LDS, Zares pa se je vzdržal. Ker Trobec Bučanove tudi opozicija ni podprla, so odločilne glasove prispevali dva iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanca narodnih skupnosti. Glasovalo je 79 poslancev in poslank državnega zbora.

"Primopredajo pričakujem še ta teden"
Novopečena ministrica pričakuje, da bo primopredaja na ministrstvu v sredo ta teden. "Moje prve naloge bodo nadaljevanje tistega dela, ki sva ga s prejšnjim ministrom že začela, in to, kar sem že velikokrat povedala: področje kohezije, regionalnega razvoja in čezmejnega sodelovanja," je poudarila. Dodaja, da bodo na vseh področjih delali kot do zdaj, nobenemu projektu ne bodo dajali prednosti. Prepričana je tudi, da jim bodo do konca mandata uspelo urediti pokrajine.

Državni zbor je na izredni seji odločil tudi, da gre referendum o pokojninski reformi v presojo ustavnemu sodišču.


Pahor: Odločala je kompetenca, ne politični mir

Predsednik vlade Borut Pahor je še v okviru razprave nagovoril poslance - izpostavil je "sposobnost in kompetitivnost" kandidatke. Po njegovem mnenju je njeno delo dobro, Slovenija je v obdobju zelo uspešnega črpanja evropskih sredstev, zlasti iz kohezijskih skladov. Poleg tega je pomembno vplivalo tudi dejstvo, da je kandidatka dozdajšnja sekretarka na ministrstvu, zato ob njenem imenovanju ne bo uvajalnih zamikov. Premier je poslance opozoril, da imenovanje sicer potrjujejo, za delovanje ministrice pa je odgovoren on kot predsednik vlade in želi poln ministrski zbor za čase, "ko so potrebne hitre in smele odločitve".
DeSUS: Politični interes pred strokovnostjo?
V imenu predlagatelja DeSUS-a je Matjaž Zanoškar znova izpostavil po njegovem mnenju visoko strokovnost ter poznavanje resorja, ki ga je pokazala kandidatka in se kaže tudi v njenem delu. V DeSUS-u se strinjajo tudi s prioritetami Trobec Bučanove: poenostavljanje postopkov pri črpanju iz kohezijskih skladov, sprememba zakona o financiranju občin (ki da bo poenostavila financiranje investicij) ter novela zakona o lokalni samoupravi. Bal se je, da bo pri glasovanju politični interes prevladal nad strokovnimi argumenti.

Žnidaršič: Pahor se pusti izsiljevati
Vodja skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je protestiral nad izsiljevanjem stranke, ki je dobila podobno število glasov kot SLS, poleg tega pa niti nima več sedmih poslanskih mest. Pahor je zamudil odlično priložnost za ukinitev ministrstva in s tem prihranek, je dejal Žnidaršič. Nad strokovnostjo in delom Trobec Bučanove sicer ni imel pripomb, prepričan pa je, da večino dela pri črpanju sredstev opravijo zaposleni in zato delo ob ukinitvi ministrstva in prenosu na drugi resor ne bi trpelo. Ob vsem tem je skupina prispevala en glas za.
SD: Kandidatka nas je prepričala
V stranki SD so imeli kar nekaj pomislekov glede imenovanja kandidatke, vendar je Trobec Bučanova dokazala, da ima izkušnje na različnih področjih, poleg tega pa obljublja, da bo delovala predvsem na področjih usklajevanja, sodelovanja in koordiniranja, zato je po besedah Tomaža Toma Mencingerja dobila njihovo podporo.
Brez podpore koalicijskega Zaresa
V Zaresu Trobec Bučanovi niso nasprotovali niti je niso podprli - glasovali pa so enotno, kakor je že po pogovoru s kandidatko napovedal podpredsednik Franco Juri. "To ni nezaupnica vladi. Mi priznavamo pravico predsedniku vlade, da izbere kandidatko, ampak vemo, v kakšnih razmerah se je ta izbira zgodila. Mislimo, da niso bili upoštevani vsi vidiki koalicijske pogodbe. Naša stranka ni bila povprašana o mnenju. Nekdo je prehitel dogajanje, in to nas navdihuje tudi pri tej odločitvi," je pojasnil Juri.
LDS: Pahor je poslal ustrezen predlog
Delo kandidatke bo odgovornost mandatarja - v LDS-u upajo, da se je Pahor odločil pravilno, je pojasnil Milan Gumzar. Poslanci LDS-a, ki so se o strokovnosti kandidatke prepričali tudi na pogovoru, bodo Trobec Bučanovo podprli, saj bi nasprotno bilo neodgovorno do ljudi, ki pripravljajo razpise za črpanje sredstev. Od Trobec Bučanove pričakujejo predvsem spremembo zakona o financiranju občin, saj naj bi imele te po zdajšnji ureditvi daleč preveč administrativnih bremen.

Opozicija: Črpanje ni ravno bleščeče
V imenu poslanske skupine SDS-a je Jože Tanko opozoril tudi na domnevne zamude in zaplete, ki so nastali pri črpanju evropskih sredstev, ki so med drugim bili tudi vzrok za odstop nekdanje ministrice za lokalno samoupravo Zlate Ploštajner. Razpisi se zlorabljajo tudi za predvolilne projekte vlade, je zatrdil Tanko in kot primer navedel razpis ministrstva za šolstvo in šport, "ki se je izigral za pokritje Stožic". V SDS-u v nasprotju s preostalimi poslanskimi skupinami menijo, da črpanje sredstev ni bilo ravno bleščeče, kandidatke pa niso podprli.

Kandidatka je bila po mnenju Franca Pukšiča iz SLS-a predlagana zato, da "razcefrana koalicija ostane še nekaj časa skupaj". Pukšič se je obregnil še ob nekaj trditev, ki jih je Trobec Bučanova v preteklosti izrekla, in jo pozval, naj na primer razloži, zakaj za ustanovitev pokrajin ni političnega konsenza.

Bogdan Barovič (SNS) je poudaril, da gre za pomembno ministrstvo, saj je na področju regionalnega razvoja stanje najtežje, kljub povečanju sredstev. "To področje s svojim delom posega tudi na področje omejitve velike brezposelnosti v državi," pravi Barovič, ki izpostavlja prioritetni pomen ureditve pokrajin in opozarja, da se bo kandidatka morala odločiti za prednostne naloge, ki se jih bo lotila, "saj časa primanjkuje, dela pa je veliko".

Kot je znano, je DeSUS Dušo Trobec Bučan za novo ministrico predlagal po odstopu Henrika Gjerkeša, potem ko so ga decembra pridržali zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Trobec Bučanova je sicer do zdaj delovala kot državna sekretarka v službi za lokalno samoupravo.
Poslanci o RTV-prispevku
Parlamentarci so podprli tudi predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2011 in 2012, s katerim se bo v zakon vneslo določbo glede višine RTV-prispevka. Ker je vlada računala na padli zakon o RTV-ju, je namreč nastala pravna praznina. Andrej Vizjak iz SDS-a meni, da bi RTV-prispevek moral plačati tisti, ki je odgovoren RTV-hiši, "to pa je ministrstvo za kulturo, še bolj pa gospa Širca osebno". Vlada je že leta 2005 obljubila ohranitev višine RTV-prispevka, a je zvišanje in zdajšnja višina 12 evrov nujno potrebna, trdi Majda Potrata iz SD-ja. Meni, da bi moralo višanje prispevka biti neodvisno od vsakokratne vlade.

Stranka s podobnim številom glasov kot SLS ne more izsiljevati ministrskega položaja kot v času, ko je imela še sedem poslancev.

Franc Žnidaršič, vodja skupine nepovezanih poslancev

Predlagam jo zaradi njene kompetentnosti in ne zato, da bi ostajal neki politični mir v koaliciji.

Borut Pahor, predsednik vlade

Verjamem, da je težko nadomestiti ministra, ki je bil sposoben in strokoven in ki je moral odstopiti zaradi res nenavadnega prekrška ter s samim odstopom postavil zelo visok standard ministrom, ki so zaradi večjih napak bili interpelirani in do danes še niso odstopili.

Silven Majhenič, SNS
Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a na vprašanje, ali bo morala kandidatko "reševati" opozicija
Duša Bučar Trobec