Za vse, kar se dogaja v poslovnem procesu Luke Koper, je odgovorno vodstvo, torej uprava in nadzorni svet. Če proces ni stekel, če je prišlo do blokade, potem bo za to moral nekdo odgovarjati, je danes v DZ-ju dejal Cerar. Foto: BoBo
Za vse, kar se dogaja v poslovnem procesu Luke Koper, je odgovorno vodstvo, torej uprava in nadzorni svet. Če proces ni stekel, če je prišlo do blokade, potem bo za to moral nekdo odgovarjati, je danes v DZ-ju dejal Cerar. Foto: BoBo
Miro Cerar
Pomembno je to, da Luka Koper dela normalno, je poudaril Cerar. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Drugi tir
V povezavi s projektom drugi tir je premier poudaril, da podelitev koncesije ne pomeni privatizacije. Foto: BoBo
Poslanci Cerarju očitali lomastenje po Luki Koper

Državni zbor je z vprašanji poslank in poslancev predsedniku vlade in ministrom začel julijsko redno sejo, ki je hkrati tudi zadnja seja pred parlamentarnimi počitnicami. Ker je pretekli teden zaznamovalo tudi dogajanje v Luki Koper, je bila našemu mednarodnemu pristanišču namenjena polovica poslanskih vprašanj.

Najprej sta kopja prekrižala predsednik vlade in njegova predhodnica Alenka Bratušek. "Tako kot se pod vašo vlado lomasti s slovenskim premoženjem, se še ni," je oponesla zdajšnjemu premierju in nanizala dolg seznam očitkov. "Ta vlada dela bistveno bolje kot vaša," ji je odvrnil Cerar in zagotovil, da si na oblast niso želeli zato, da bi delali slabe stvari.
"Nekdo bo moral odgovarjati"
Glede Luke Koper je ponovil, da so se pojavile manipulacije, ki jih je očitno spodbujalo tudi vodstvo. Bratuškovi je odgovoril, da tam ni bilo stavke, temveč je bil to upor, ki je onemogočal delovne procese, in zato je odgovorno vodstvo Luke. Prav tako je poudaril, da delovanje Luke Koper ni pristojna vlada, temveč SDH. "Vlada spoštuje korporativno upravljanje - kadrovanje se dogaja strokovno po določenih merilih in pri tem bomo vztrajali," je poudaril.

"Pozval sem SDH in Luko Koper k umiritvi strasti," je spomnil in dodal, da je SDH nato umaknil svoje predloge, medtem ko je situacija v Luki Koper postala še bolj zaostrena in so sledili celo ultimati vladi.

Poudaril je, da je zdaj pomembno samo to, da Luka spet dela normalno in da se vlada lahko zdaj posveti gradnji drugega tira in spodbudam Luki, da bo to dobro za ljudi.

Koncesija ni enako kot privatizacija
Ker je pretekli teden zaznamovalo dogajanje v Luki Koper, je Matej T. Vatovec (ZL) Cerarju postavil vprašanje v povezavi s privatizacijo upravljanja pristaniške in železniške infrastrukture. Zaposleni v Luki Koper so namreč prepričani, da želi vlada Luko privatizirati.

"Podelitev koncesije ne pomeni privatizacije," je v svojem odgovoru zatrdil Cerar. "Na družbo za gradnjo drugega tira se ne bodo prenesla zemljišča, ampak ji bosta podeljeni le stavbna pravica in koncesija gradnje in storitev," je premier zavrnil očitke o privatizaciji Luke Koper. "Po izteku koncesijske pogodbe pa bo infrastruktura prešla nazaj v last države," je zagotovil.

Za drugi tir bo koncesijo dobilo podjetje 2TDK, ker pa prihodki od uporabnine ne bodo zadoščali za investicijo, bo treba poleg plačila razpoložljivosti države zagotoviti še dodatne komercialne prihodke.

To pomeni, da je treba k projektu pritegniti zasebne vlagatelje, je dejal Cerar in dodal, da bodo podrobnosti definirane v posebnem zakonu, ki je v pripravi. "Naloga države kot koncedenta je, da poišče takšne investitorje, ki bodo zagotavljali dogovorjeno raven storitev na ekonomsko vzdržen način," je še dodal in vnovič zatrdil, da vlada z drugim tirom misli resno.

Cerar za hitre postopke pri odkrivanju bančne kriminalitete
Poslanec SDS-a Anže Logar je premierja vprašal, kaj se bo zgodilo, če se bodo izkazale nezakonitosti pri nedavnih hišnih preiskavah v Banki Slovenije, in kako se bo odzvala vlada, če bo ustavno sodišče odločilo, da je bil izbris podrejencev neustaven.

"Vlada lahko le pozdravlja proaktivno vlogo organov pregona, kar zadeva bančno kriminaliteto," je dejal Cerar. "Ukrepov za odkrivanje bančne luknje smo sprejeli veliko," je zagotovil.

Po Cerarjevih besedah je na bremenih ljudi nastala velika finančna luknja, ki jo ta vlada zdaj rešuje. "Pomembno je, da se tega lotimo intenzivno. Postopkov, ki potekajo, je veliko in delali bomo naprej, da se te zadeve rešijo," je zagotovil.

Najnovejših kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije ni želel komentirati. Ponovil je, da "noben organ, še tako neodvisen, ne sme biti brez nadzora", a da morajo organi pregona delovati v skladu z zakonom in z načelom sorazmernosti, "vse drugo je v domeni stroke".

Tudi o tragediji, ki je pretresla državo
Peter Vilfan (DeSUS)
pa je premierja vprašal, kaj bo vlada naredila, da se ne bodo več dogajale tragedije, ki smo jim bili priča tudi v zadnjem času.

Vlada bo z zakonodajnimi ukrepi na ravni pristojnih organov storila vse, da bo še bistveno bolj omejila možnosti za nasilje v družini, je zagotovil Cerar.

A je obenem poudaril, da bomo morali za preprečitev družinskega nasilja storiti več vsi, tudi kot posamezniki. Če sam osebno ne more pomagati, pa naj obvesti pristojne organe, je pozval.



Poslanci Cerarju očitali lomastenje po Luki Koper