Strankarski vodje se strinjajo, da bo v prihodnje treba dati vsebino pred vse druge teme. Foto: MMC RTVSLO
Strankarski vodje se strinjajo, da bo v prihodnje treba dati vsebino pred vse druge teme. Foto: MMC RTVSLO

Težava ni samo v Janezu Janši in Zoranu Jankoviću ter očitkih Komisije za preprečevanje korupcije, temveč v njunih strankah, ki sta tako enotno stopili za njiju. "Zato bom stopnjeval nesodelovanje s tistimi, ki spodbujajo neetične standarde," je uvodoma povedal Igor Lukšič
Tudi za Gregorja Viranta je ključno, da ne Janša ne Janković ne more biti premier. Zato so najboljša rešitev predčasne volitve, ampak na način, ki je najmanj neugoden za državo. Po mnenju predsednika SLS-a Radovana Žerjava je spoštovanje pravne države osnova za naprej. "Potrebujemo zaupanje ljudi, sicer ne bo pogojev za spopad s krizo," je prepričan.
Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da smo se znašli na razpotju in zdaj se moramo odločiti, kdo bo uspešen. Tisti, ki ima velike nepojasnjene vsote denarja, ali tisti, ki je svoje premoženje pridobil na pošten način.
Erjavec: Potrebujemo ljudi z novim zaupanjem
Žerjav je poudaril, da so manjše stranke kolateralna škoda trenutne krize, saj velikim strankam škoda ni bila povzročena v tolikšni meri. Politika je bila obglavljena in zdaj jo moramo spraviti v neke druge vode, je prepričan.
Erjavec pa se je v odgovoru na očitke SDS-a, da so med tistimi, ki so povzročili krizo, vprašal: "Sem zdaj jaz kriv, ker sem znal pojasniti vsak cent svojega premoženja?" Po njegovih besedah potrebujemo novo vlado, ki jo bodo vodili ljudje, ki so dobili novo zaupanje. "Politično krizo sta povzročila Janez Janša in Zoran Janković, ker nista odstopila, ko je prišla ugotovitev države institucije," je poudaril.
Virant je ob tem dodal, da pojasniti izvora premoženja pred komisijo sploh ni tako težavno, saj jih pet s tem ni imelo težav. Do predčasnih volitev je zdaj samo ena pot, in sicer če premier vloži vprašanje zaupnice.
Sogovorniki so se strinjali, da bomo v nasprotnem primeru do njih morali priti prek konstruktivne nezaupnice. SDS sicer lahko vodi z manjšinsko vlado, a bo ob odhodu šestih ministrov postala opravilno nesposobna, tako da bo treba v vsakem primeru imenovati novo vlado.

Pisarjenje in zmerjanje
Slovenska strankarska politika, t. i. predstavniki civilne družbe in del medijev so slovenski aktualni družbeni trenutek zožili na vprašanje karier dveh politikov in ponovno - za slovensko družbo pogubno – ideološko delitev ter obračunavanje.

Pisarjenje v tujino, v katerem se medsebojno zmerjajo s fašisti, neoliberalci in komunisti, novi dražgoški govori in tiskovne konference vrha Rimskokatoliške cerkve kažejo na popolno nerazumevanje sedanjega duha slovenske družbe. Preberite več.
A. Č.

Pogledi Slovenije, 17. 1. 2013
Pogledi Slovenije, 17. 1. 2013