Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je po vseh prispelih vlogah nevladnih organizacij s področja človekovih pravic sklenil v Svet Radiotelevizije Slovenija imenovati direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Gorana Forbicija.

Varuh je javni poziv nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin za imenovanje člana Sveta RTV-ja objavil 13. januarja. Obravnaval je vse predloge, ki so z zahtevanimi podatki in dokazili prispeli na njegov naslov.

Sorodna novica Na ustavnem sodišču bodo več informacij glede novele RTV-zakona podali v ponedeljek

Na poziv se je odzvalo osem nevladnih organizacij, od tega jih je šest v imenovanje predlagalo Forbicija. To so bili Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Društvo SOS, Zavod Open, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Mirovni inštitut in Društvo za nenasilno komunikacijo. S kandidatom, ki je edini oddal popolno vlogo in izpolnjuje vse razpisne pogoje, je varuh Svetina opravil pogovor in ga sklenil imenovati v svet RTV-ja.

Mandat člana iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic glede na žreb, ki ga je opravila predsednica republike Nataša Pirc Musar, traja štiri leta.

Forbici, po izobrazbi filozof in zgodovinar, deluje v nevladnem sektorju več kot 20 let. Bil je sodelavec Mirovnega inštituta in v letu 2004 koordinator izobraževalnega projekta Delavsko-punkerska univerza. V njegovem okviru je z organizacijo predavanj in bralnih seminarjev ter urejanjem zbornikov predavanj prispeval k razvoju neodvisne kritične misli in aktivnemu izobraževanju študentov o najsodobnejših teoretskih in političnih temah, spregledanih v osrednjih izobraževalnih institucijah.

Kot direktor CNVOS-a že več kot deset let udejanja, zagovarja in brani človekove pravice in temeljne svoboščine, zlasti pravici do združevanja in do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev. Od leta 2015 predava o teh temah na Upravni akademiji ministrstva za javno upravo, kot svetovalec in predavatelj o udejanjanju pravice do sodelovanja v upravljanju javnih zadev pa deluje tudi v Svetu Evrope in Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

17 članov novega sveta

V skladu z novelo zakona o RTV-ju, potrjeno na novembrskem referendumu, bo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo ti izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bo Forbici. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na podlagi poziva registriranim verskim skupnostim imenovala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar, informacijski pooblaščenec pa na podlagi javnega poziva organizacijam, dejavnim na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, Špelo Stare.

Novela še določa, da po enega člana imenujejo italijanska in madžarska narodna skupnost, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter krovna organizacija invalidskih organizacij, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.