Naslovnica časopisa ob 75. obletnici. Foto: MMC RTV SLO
Naslovnica časopisa ob 75. obletnici. Foto: MMC RTV SLO

Današnji praznični Večer je izšel na 104 straneh. Redni številki je namreč poleg priloge V soboto dodana še priloga ob visokem jubileju. Po besedah zdajšnjega odgovornega urednika Matije Stepišnika je 75 let dolga doba, ki je v medije prinesla veliko novega. "Nekoč je bil časopis enoformatni medij, danes pa smo časopisi multimedijska podjetja, ki svoje vsebine do bralcev, poslušalcev in gledalcev prenašamo po novih kanalih - tudi videu, podkastih in socialnih medijih," je opozoril.

Po njegovih besedah je iti v korak s časom, a obenem ohraniti zavezo kakovostnemu novinarstvu, visokim profesionalnim standardom in novinarski etiki, ključni izziv za prihodnost. Četudi nima več tako velike novinarske in poslovne ekipe kot pred desetimi ali 15 leti, pa želi Večer ostati relevanten, kakovosten dnevni časopis, z moderno digitalno ponudbo, je navedel. Prednost Večera vidi v njegovi "neprestolniški legi, ki mu je omogočala določeno distanco, drugačno optiko, odpiranje tem skozi drugačne zorne kote in ne nazadnje tudi odmik v policentričnost". "Večer je vedno imel in ima ambicijo delati najbolj relevantne nacionalne teme po svoji uredniški politiki, a hkrati se zaveda svojih regijskih temeljev, položaja najpomembnejšega medija severovzhodne Slovenije, ki ji daje poseben pečat in je tudi njen glas," je dodal.

Epidemija razgalila tudi razlike med mediji in 'mediji'

Koronavirus je ob že siceršnjih težavah na trgu zarezal tudi v Večerov medijski vsakdan. "Oglaševalski kolači se bodo vsaj za nekaj časa še skrčili, to nam povzroča veliko skrbi," je priznal. A dodal, da se je Večer skupaj s še mnogimi drugimi v epidemiji covida-19 pokazal kot medij, ki se je sposoben v tudi tako težkih razmerah hitro prilagoditi, reorganizirati in reagirati. "Kriza je naplavila marsikaj, predvsem je razgalila tudi, kdo so mediji in novinarji in kdo 'mediji' in 'novinarji'," je poudaril Stepišnik.

Prva številka Vestnika, neposrednega predhodnika Večera, je sicer izšla 25. maja 1945, januarja 1949 pa je Vestnik začel izhajati vsak dan. V Večer se je preimenoval septembra 1952. Prelomnico je prinesel tudi 15. junij 1994, ko je bil časnik prvič v celoti narejen na računalniški način. Oktobra 1995 je Večer dobil svojo prvo spletno stran, v celoti pa je na medmrežju prvič izšel 11. maja 1998. Prva številka vsebinsko prenovljenega Večera je izšla 9. oktobra 2006. Z uvedbo novega koncepta so lokalne in regionalne novice postale dostopne vsem bralcem po Sloveniji. Od 17. decembra 2010 je časopis tudi na prenosnih telefonih, tabličnih in prenosnih računalnikih ter na bralnikih.