Glede zimskih počitnic se  je največ sodelujočih v anketi izreklo za povratek na stanje izpred leta 2010 (okoli 45 odstotkov), dodatnih 20 odstotkov pa bi si želelo dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih. Foto: BoBo
Glede zimskih počitnic se je največ sodelujočih v anketi izreklo za povratek na stanje izpred leta 2010 (okoli 45 odstotkov), dodatnih 20 odstotkov pa bi si želelo dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih. Foto: BoBo

Na spletno anketo ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je do 26. marca odgovorilo več kot 26.000 ljudi. Večinoma so se na anketo odzvali starši (več kot 50 odstotkov) pa tudi strokovni delavci in dijaki.

Dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih?
MIZKŠ je v izjavi za javnost zapisal, da velika večina anketiranih misli, da so novoletne, prvomajske in poletne počitnice primerno razporejene, nekoliko manj jih soglaša s sedanjo razporeditvijo jesenskih počitnic, največ kritik pa zadeva zimske počitnice.

Glede zimskih počitnic se jih je največ izreklo za vrnitev na stanje izpred leta 2010 (okoli 45 odstotkov), dodatnih 20 odstotkov pa bi si želelo dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih. Manj kot 30 odstotkov vprašanih je dejalo, da je rešitev zadnjih dveh let ustrezna.

"Podatki so zanimivi, končno odločitev mora sprejeti minister"
Med tistimi, ki so se izrekli za vrnitev na stanje izpred dveh let, je največ staršev in strokovnih delavcev, manj pa učencev in ravnateljev. Zanemarljiv pa je odstotek tistih, ki bi ukinili prvomajske počitnice ali za teden dni skrajšali poletne počitnice v juniju ali v avgustu, so sporočili z MIZKŠ-ja.

Ministrstvo je anketo izvedlo v okviru priprav na oblikovanje šolskega koledarja za prihodnje leto, ki bo predvidoma objavljen maja ali junija. Minister Žiga Turk in državna sekretarka Mojca Škrinjar sta sicer že večkrat poudarila, da želita slišati mnenje zainteresiranih pred sprejetjem odločitve o spremembi režima zimskih počitnic. "S tega vidika je anketa prikazala zanimive podatke, vsekakor pa mora končno odločitev sprejeti minister," so še sporočili z ministrstva.