Zaradi avstrijske preiskave poslovanja banke Hypo bank se je odkrilo še en nenavaden posel, ki ga je poleti 2007 opravil Vegrad. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi avstrijske preiskave poslovanja banke Hypo bank se je odkrilo še en nenavaden posel, ki ga je poleti 2007 opravil Vegrad. Foto: MMC RTV SLO
Vegradov panamski posel

Vegrad je preko "off-shore" podjetja v Panami na račun v Liechtensteinu nakazal okoli 14 milijonov evrov, ki se jim po tem ne da več slediti, poroča časnik Dnevnik.

Šlo je za nakup podjetja Gina, ki ima v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, kjer naj bi se gradili študentski domovi. Panamsko podjetje je julija 2007 80-odstotni delež od družbe Hypo Alpe Adria Immobilien Betailigungs kupilo za pet in pol milijonov evrov. Le mesec pozneje pa je od Enjuan Management Corporationa isti delež Vegrad odkupil za 22 milijonov evrov.

Odgovora na to, zakaj se je vrednost podjetja v enem mesecu tako skokovito povišala, z javno dostopnimi podatki ni mogoče smiselno obrazložiti, piše Dnevnik. Skoraj hkrati je namreč lastnika zamenjala tudi preostala petina podjetja Gina. 20-odstotni delež je od podjetja Imos Holding za dobra dva milijona evrov odkupil Hypo Leasing.

Po sledeh "afere Hypo"
Posel so odkrili v Avstriji, in sicer prav na podlagi preiskave, v katero je vpletena skupina Hypo bank. Na banki dogajanja in ugotovitev niso želeli komentirati. Za komentar Vegrada je njegova nekdanja direktorica Hilda Tovšak novinarje napotila na nekdanjega izvršnega direktorja Mateja Košiča.

Ta je dejal, da Vegrad ni bil edini kandidat za nakup deleža v podjetju Gina. Košič je dodal, da v Vegradu niso vedeli, za kakšno ceno je Enjuan svoj delež kupil, in da so se zanašali na analize, ki so jih opravili v NLB-ju, ki je nakup tudi financiral.

Nenavadni nakupi
Vegrad je Enjuan Management Corporationu nakazal le štirinajst milijonov, preostalo pa prek kompenzacije s podjetjem Nepremičnine Invest, ki je dan pred Vegradovim nakupom od Gine odkupilo zemljišče v vrednosti osem milijonov evrov. Nekaj dni predtem pa je lastnik Nepremičnin Investa postal prav panamski Enjuan. Kako je podjetje, ki je leta 2007 ustvarilo 173 evrov prihodkov, opravilo osemmilijonski nakup, ostaja nepojasnjeno.

Nepojasnjeno ostaja tudi to, kako je sam Enjuan lahko opravljal milijonske nakupe, ob tem, da je njegov osnovni kapital v Panami registriran na 10.000 ameriških dolarjev. Panamsko podjetje je bilo ustanovljeno leta 2007 na sedežu ene izmed mednarodnih odvetniških pisarn. Zdi se, da zgodbam o poštnih nabiralnikih še ni konca. Enjuan je namreč pri liechtensteinski banki Landesbank odprl račun, na katerega je Vegrad nakazal svojo kupnino. Od tod naprej denarnim tokovom ni mogoče več slediti.

Vegradov panamski posel