Banka Hypo je zabredla v velike težave. Foto: EPA
Banka Hypo je zabredla v velike težave. Foto: EPA

Zaradi tveganih poslov, predvsem na Balkanu, je bančna skupina Hypo Group Alpe Adria padla v take težave, da so jo lani popolnoma podržavili in njeni lastniki - nemška banka Bayern LB, avstrijska dežela Koroška in graška zavarovalnica Grawe - so državi preprosto predali svoje deleže ter se od nje ločili s kapitalskimi injekcijami.

Banko, ki posluje tudi v Sloveniji, najbolj bremenijo slaba posojila, še posebej na jugovzhodnih trgih (Hrvaška, Srbija, BiH), ki se jih je nabralo že za 8,27 milijarde evrov, kar znaša petino več kot konec leta 2009.

Napovedi za prihodnost niso nič kaj spodbudne, saj vodstvo skupine za preostanek leta pričakuje težavno poslovanje in veliko izgubo, rezervacije za slaba posojila pa naj bi se povečale na okoli milijardo evrov, potem ko so se v prvem polletju povečale za 91 odstotkov in zdaj znašajo 667 milijonov evrov.

V banki so zadovoljni, da jim je uspelo število komintentov stabilizirati pri 1,2 milijona, medtem ko jim je v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji uspelo celo povečati število strank. V prihodnje se bodo v banki osredotočili na poslovanje v Avstriji, Sloveniji in na Zahodnem Balkanu, prodala pa bo hčerinske družbe v Italiji ter Črni gori.

Afera segla do hrvaškega političnega vrha
Hypo Group Alpe Adria je že nekaj časa tarča preiskav zaradi sumov različnih kaznivih dejanj, med njimi zlorabe položaja, podkupovanja in pranja denarja. Tako so v Avstriji 13. avgusta zaradi suma poneverbe prijeli nekdanjega predsednika uprave banke Wolfganga Kultererja, ki je trenutno v preiskovalnem zaporu.

Na udaru preiskovalcev se je v preteklih mesecih banka znašla zaradi dvomljivih poslov na Balkanu, ker naj bi se pralo denar, v posle pa naj bi bili vpleteni tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, upokojeni hrvaški general Vladimir Zagorac in srbski narkokralj Darko Šarić.

Trenutni predsednik uprave banke Gottwald Kranebitter je napovedal, da bo nova uprava tožila prejšnje vodilne delavce v banki, ni pa še jasno, ali bo med toženimi tudi Kulterer. Prejšnja uprava in vodilni delavci so po Kranebitterjevih besedah banki naredili škodo v višini več sto milijonov evrov.