Upravna inšpekcija je v CSD-ju Velenje ugotovila kršitve pravil upravnega postopka v primeru odvzema dečkov. Foto: BoBo
Upravna inšpekcija je v CSD-ju Velenje ugotovila kršitve pravil upravnega postopka v primeru odvzema dečkov. Foto: BoBo
Odvetnik: Direktorica CSD-ja Velenje naj odstopi
CSD pri odvzemu dečkov kršil zakon

Upravna inšpekcija je v inšpekcijskem nadzoru v CSD-ju Velenje presojala le spoštovanje procesnih določb, v ničemer pa njena presoja ni bila povezana s strokovno vsebino odločitev.

Upravni inšpektorji so ugotovili, da je CSD Velenje v upravnem postopku, v katerem je odločal o potrebnih ukrepih za zaščito dveh mladoletnih dečkov, izdal dve odločbi. Postopek izdaje ene odločbe je bil v celoti izveden v skladu s predpisanim upravnim postopkom.

Direktorica k svetu zavoda po zaupnico
V postopku izdaje druge odločbe pa so ugotovili, da CSD Velenje v eni točki ni navedel pravne podlage iz materialnega predpisa in da zaradi pomanjkljive obrazložitve ni izkazal, da so izpolnjeni pogoji za odločitev ter da pritožba zoper odločbo ne zadrži njene izvršitve.

Direktorica velenjskega CSD Lidija Hartman Koletnik je ob tem dejala, da so že pričeli izvajati ukrepe, ki jih je naložila upravna inšpekcija in obenem dodala, da noben postopek do sedaj ni "ugotovil nepravilnosti z vidika delovanja v največjo korist otrok." Hartman Koletnikova je dejala, da bo z ugotovitvami inšpekcije seznanila svet zavoda, ki bo odločal ali direktorica še uživa njihovo zaupanje.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je v odzivu na ugotovitve upravne inšpekcije, ki je pri nadzoru dela CSD Velenje v primeru dveh dečkov ugotovila kršitve, izrazila pričakovanje, da bo direktorica CSD Velenje "v celoti spoštovala izrečene ukrepe inšpekcije in jih odgovorno izvršila".

Stari starši niso bili stranka v postopku
Prav tako CSD Velenje starim staršem ni priznal statusa stranke v upravnem postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti, in jima odločbe tudi ni vročil. Pri izdaji druge odločbe je tako prišlo do kršitev pravil upravnega postopka, inšpektorji pa so CSD-ju Velenje že odredili takojšnjo vročitev odločbe starim staršem.

Upravna inšpektorica je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila tudi večkratne kršitve uredbe o upravnem poslovanju, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo, v okvir katerega spada omenjena inšpekcija.

Nezakonito ravnanje CSD-ja Slovenj Gradec
Upravno sodišče je že predtem v primeru odvzema dečkov starim staršem ugotovilo nezakonito ravnanje Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec, in sicer pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti.

Direktor slovenjegraškega CSD-ja Jurij Šumečnik je zaradi ugotovitev upravne inšpekcije zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ministrica Anja Kopač Mrak pa ga je sprejela.

Interpelacija ministrice
Zaradi primera dečkov, ki ju je CSD Velenje konec marca napotil v rejništvo proti volji starih staršev, je SDS zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak vložil interpelacijo, ki pa ni bila uspešna.

Nadzor socialne inšpekcije nad primerom je sicer pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Odvetnik: Direktorica CSD-ja Velenje naj odstopi
CSD pri odvzemu dečkov kršil zakon