V začetku lanskega leta je bil na veleposlaništvu v Španiji opravljen notranji nadzor, ki je pokazal številne nepravilnosti na finančnem in drugih področjih. Foto: BoBo
V začetku lanskega leta je bil na veleposlaništvu v Španiji opravljen notranji nadzor, ki je pokazal številne nepravilnosti na finančnem in drugih področjih. Foto: BoBo
Danilo Türk in Peter Reberec
Politična čistka na MZZ se nadaljuje tudi z metanjem ljudi na cesto, opozarjajo v SDS-u. Foto: Bobo
Odpustili Reberca

Reberc naj bi odpoved prejel zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah in različnih pravilnikov, poroča časopis Dnevnik. Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je avgusta pojasnil, da so se nepravilnosti na veleposlaništvu v Španiji začele pojavljati kmalu po tistem, ko je bil na položaj imenovan Reberc, na nepravilnosti pa so skoraj vsak mesec opozarjale službe ministrstva, tudi že v času ministrovanja Dimitrija Rupla.

Prekoračitev sredstev za reprezentanco?
V začetku lanskega leta je bil na veleposlaništvu v Španiji opravljen notranji nadzor, ki je pokazal številne nepravilnosti na finančnem in drugih področjih, med drugim pretirano porabo sredstev za pisarniški in čistilni material, visoko prekoračitev sredstev za reprezentanco, za številne izdatke pa v finančni evidenci ni bilo ustreznih listin.

Časopis poroča, da naj bi bil po Reberčevem odhodu iz Španije na veleposlaništvu opravljen še en nadzor, ki naj bi potrdil dotedanje ugotovitve glede nesmotrne porabe denarja in obstoj različnih fiktivnih računov.

Zoper Reberca tudi kazenska ovadba
Ministrstvo za zunanje zadeve je pred meseci proti Rebrcu podalo prijavo zaradi suma storitve gospodarskih kaznivih dejanj, policija pa je na podlagi prijave in zbranih informacij podala kazensko ovadbo, po neuradnih podatkih pa naj bi bilo MZZ-jevih prijav celo šest.

Je pa tudi Reberc zoper zaposlene na ministrstvu za zunanje zadeve vložil nekaj kazenskih ovadb. Nekdanjega veleposlanika v Washingtonu in zdajšnjega ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja je ovadil zaradi domnevno nesmotrno porabljene kupnine od prodaje veleposlaništva v ameriški prestolnici, generalnega sekretarja na ministrstvu Aljaža Gosnarja pa zaradi domnevno neupravičenega izplačila skoraj 40.000 evrov nekdanji tajnici na veleposlaništvu v Madridu. Reberc je ovadil tudi nekdanjega veleposlanica Petra Toša, ki je opravil prvi nadzor na veleposlaništvu v Madridu.

Rebrc je o odpovedi dejal, da gre za obračunavanje zunanjega ministra Žbogarja z veleposlaniki, ki mislijo s svojo glavo. Ali se bo na odpoved tudi pritožil, še ni razkril.

SDS: Oblast je neprizanesljiva do osamosvojiteljev
Sicer pa se je na odpustitev Reberca odzvala največja opozicijska stranka SDS. Prepričani so, da "je aktualna oblast najbolj neprizanesljiva do ljudi, ki so bili najbolj angažirani pri projektu osamosvajanja." Veleposlanik Reberc je bil namreč poslanec v prvem demokratičnem parlamentu, kasneje pa diplomat v Rimu in vodja kadrovske službe MZZ-ja. "Zdi se, da so za sedanjo oblast diplomati figure na šahovnici paničnih in zmedenih igralcev. Zrelo vodstvo bi v dveh letih že davno lahko odpravilo morebitne nepravilnosti," so še zapisali.

Odpustili Reberca