Društvo slovenskih pisateljev znova organizira tribune, kot jih je organizirala konec 80. let. Veno Taufer:
Društvo slovenskih pisateljev znova organizira tribune, kot jih je organizirala konec 80. let. Veno Taufer: "Ne bi bilo primerno, če bi s tribune odkorakala neka nova stranka. Izmenjali bomo mnenja in povedali tisto, česar se na ulici ne da povedati." Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lubej, Vseslovenska ljudska vstaja: "Protesti niso zgolj uperjeni protiv vladi in Janezu Janši. Protestniki zahtevamo pravičnejšo Slovenijo." Foto: MMC RTV SLO
Igor Koršič, KOKS: "Podpira nas 80 odstotkov prebivalcev Slovenije, politika pa to ignorira." Foto: MMC RTV SLO

Na tribuni se bo pokazalo, da obstajajo ljudje in gibanja, ki imajo drugačne pristope, le prostor jim je treba dati

Uroš Lubej, Vseslovenska ljudska vstaja

Predstavnik več veteranskih civilnih druženj Remzo Skenderović je ob tem nadzorne organe represivnih institucij pozval, naj bodo pozornejši, saj stvari "niso več nedolžne".

"Prisluškovali so mi, me zasledovali in zasliševali od novembra 1958, ko so zaprli Pučnika, in sicer zaradi članka v Reviji 57, katere urednik sem bil. Leta 1989 je bilo tega konec in sem začel normalno dihati. Pred dobrim mesecem pa se mi je zbudil stari refleks ob nenadnih okvarah mojega telefona, ki je zanimiv za Sovo, ter ob dejstvu, da nekaterih pisem DSP-naslovniki niso prejeli, kot tudi mi ne dobivamo pisem drugih," je novinarjem dejal Taufer.

Na vprašanje MMC-ja, podmladek katere stranke naj bi mu prisluškoval, pa je odgovoril "Vprašajte jih".

Prva obletnica KOKS-a
Igor Koršič, predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS), ki danes praznuje prvo obletnico, je opozoril, da je javnost premalo pozorna na opozorila Sindikata delavcev Sove, ki se po njegovih besedah zlorabljajo v osebne in strankarske namene. "Popolnoma nesprejemljivo, je, da je javnost pasivna ob teh sporočilih. To je skrajno skrb vzbujajoče za demokratično državo. Severna Koreja ni več samo metafora," meni Koršič.

DSP civilna združenja povabil na tribuno v Cankarjev dom
Opozorila o prisluškovanju so bila izrečena na tiskovni konferenci v prostorih DSP-ja, ki v četrtek, 31. januarja, v Cankarjevem domu organizira tribuno z naslovom Slovenska kultura sredi razpada vrednot. Na njej bo nastopilo 30 predstavnikov 74 civilnodružbenih društev, združenj, pobud in giban. Navzoče bodo nagovorili tudi France Bučar, Spomenka Hribar, Boris Vezjak, Uroš Macerl, Mateja Kožuh Novak, Valerija Korošec in drugih.

»Politika je ugrabila in pokvarila državo, civilna družba je zainteresirana za državo, kot smo si jo predstavljali ob osamosvojitvi,« jer razloge za organizacijo tribune predstavil Taufer.

Energija iz protestov v nova politična gibanja
Takrat bo svoj manifest predstavila tudi Vseslovenska ljudska vstaja. »Zavračam trditve, da predčasne volitve ne bodo prinesle nobenih sprememb. Na tribuni se bo pokazalo, da obstajajo ljudje in gibanja, ki imajo drugačne pristope, le prostor jim je treba dati, to je hkrati tudi priložnost za državljane, da se aktivirajo,« je v imenu Protestnega odbora Vseslovenske ljudske vstaje dejal Uroš Lubej. »Energija iz protestov se bo prej ali slej oblikovala tudi v nova politična gibanja, ni nujno, da bodo to isti ljudje in da bo to že ta teden,« dodaja Lubej, ki ugotavlja, da je nezadovoljstvo ljudi s politično elito tako veliko, da si zaupanja nikoli ne bodo povrnili.

"Miting resnice je provokacija"
V zvezi z namero Zbora za republiko, da svojo tribuno organizira isti dan, ko je napovedana Tretja vseslovenska ljudska vstaja, pa Lubej pravi, da je »sklic mitinga resnice vsekakor provokacija oziroma izgovor z namenom čim daljše ohranitve na oblasti«. »Vlada je pred tem, da pade, brez pritiska javnosti pa bi poročilo KPK-ja izginilo iz časopisov,« je dosedanje dosežke protestnikov izpostavil Uroš Lubej.

Veterani terjajo odstop Alenke Koren Gomboc
Skenderović je ob tem navedel, da so veteranska civilna združenja pozvala poslanko SDS-a Alenko Koren Gomboc, naj odstopi. »Poskušamo spremeniti mentaliteto obnašanja,« razlaga in dodaja, da imajo tudi oni težave pri pošiljanju in prejemanju elektronske pošte. Pisali so tudi predsedniku republike, ker jih moti, da se pogovarja samo s predstavniki političnih strank, saj po njihovem pogovori brez civilnih združenj nimajo nobene prihodnosti.

Igor Koršič je še dejal, da civilnodružbena gibanja podpira 80 odstotkov prebivalcev, kar politika ignorira, čeprav ne bi smela.

Na tribuni se bo pokazalo, da obstajajo ljudje in gibanja, ki imajo drugačne pristope, le prostor jim je treba dati

Uroš Lubej, Vseslovenska ljudska vstaja