Stranka Verjamem je junija, ob ustanovitvi, z optimizmom zrla v prihodnost, ki pa zdaj deluje precej manj obetavna. Foto: BoBo
Stranka Verjamem je junija, ob ustanovitvi, z optimizmom zrla v prihodnost, ki pa zdaj deluje precej manj obetavna. Foto: BoBo
Šoltes je bil uspešen na evropskih volitvah, na državnozborskih pa je njegova stranka dosegla manj kot odstotek glasov. Foto: BoBo

potihoma odstopil že nekaj dni pozneje, stranka pa bo novo vodstvo izbrala sredi septembra.

Šoltes je z mesta predsednika stranke sicer odstopil že kmalu po julijskih parlamentarnih volitvah, a je javnost za to izvedela šele v sredo. Kot je pojasnil, je pri takem volilnem izidu odstop "edini logičen in higieničen korak, ki ga je treba storiti". Stranka je na volitvah namreč prejela 0,78 odstotka glasov, na majskih evropskih volitvah pa se je lista Igorja Šoltesa z 10,33-odstotno podporo uvrstila na tretje mesto, kar je Šoltesu kot nosilcu liste prineslo mesto evropskega poslanca.

Donedavni predsednik stranke meni, da je eden izmed razlogov za slab uspeh stranke, ki je bila ustanovljena 4. junija, na državnozborskih volitvah časovna komponenta. Parlamentarne volitve so namreč potekale kmalu po evropskih, na nižjo podporo stranki pa naj bi vplivala tudi njegova prva napoved, da na parlamentarnih volitvah ne bo kandidiral, ki pa jo je pozneje sicer spremenil. Kot razlog za slab izid Šoltes še navaja medijske diskreditacije in ustanovitev stranke SMC, ki je verjetno pobrala tudi del glasov, ki so ga volivci na evropskih volitvah namenili Šoltesovi listi.

Šoltesov odstop ni bil presenečenje
Po Šoltesovem odstopu stranko Verjamem do septembrskega kongresa vodita njena podpredsednika Boštjan Horvat in Gregor Veličkov. Kot je pojasnil Horvat, nad Šoltesovim odstopom niti ni bil presenečen, saj je predsednik že vnaprej napovedal, da bo ob morebitnem slabem izidu na volitvah prevzel odgovornost in odstopil. Po Horvatovem mnenju je to primerna in potrebna odločitev. Kot pravi, pa tudi sam nosi odgovornost za slab izid.

"Rezultat je pač rezultat, ampak stranka bo delovala naprej. Že ob začetku kampanje smo se zavezali, da ne bomo neka kratkotrajna zgodba, ampak gradimo dolgoročno," je poudaril Horvat.

Horvat sicer pravi, da še vedno obstaja možnost, da za predsednika stranke ponovno kandidira, k temu pa ga bodo tudi pozvali. Sam bi si ga, kot pravi podpredsednik, namreč želel na čelu stranke tudi v prihodnje. A Šoltes pravi, da je glede na volilni izid vprašanje, kakšen smisel bi imela ponovna kandidatura za predsednika. Na vprašanje, ali ostaja član stranke, je odgovoril, da je to stvar pogovora s člani ter da bodo o vseh nadaljnjih korakih in postopkih odločali organi stranke.

Brez Verjamem na lokalnih volitvah
Po Šoltesovih in Horvatovih navedbah so v stranki že sprejeli odločitev, da Verjamem na oktobrskih lokalnih volitvah ne bo nastopil s svojimi kandidati. Razloga sta finančno stanje stranke in časovna bližina vnovičnih volitev. Bodo pa člani Verjamem na lokalnih volitvah kandidirali s svojimi listami, pojasnjuje Horvat, ki namerava s svojo listo tudi sam kandidirati za župana Murske Sobote.

V stranki bodo v prihodnje sicer izvajali dejavnosti, povezane z EU-jem, s katerimi želijo ljudem pokazati, da delajo dobro, obenem bodo pripravili tudi strategijo za prihodnje volitve, še napoveduje Horvat.