Jaslice se postavljajo v spomin na Jezusovo rojstvo. Foto: EPA
Jaslice se postavljajo v spomin na Jezusovo rojstvo. Foto: EPA
Anton Stres in Geza Erniša
Priprave na božični večer

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice.


Natančen datum Jezusovega rojstva sicer ni znan, za praznovanje pa so izbrali dan v času, ko se začnejo dnevi po zimskem enakonočju daljšati. Praznovanje v tem času ima korenine še v predkrščanskem obdobju, ko so mnoga ljudstva častila zimski solsticij kot simbol zmage dobrega nad zlim. Od takrat izhaja tudi okraševanje z zelenjem, sedanje božično drevesce pa je kot znak zmage življenja nad smrtjo uvedel začetnik protestantizma Martin Luther.



Polnočnico v ljubljanski stolnici bo vodil Stres, Erniša v Moravskih toplicah
V ljubljanski stolnici bo polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Evangeličanski škof Geza Erniša pa je bogoslužje svetega večera z obdarovanjem otrok vodil v Moravskih Toplicah. Pravoslavni kristjani bodo zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznovali 7. januarja. Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan.



Božični poslanici Stresa in Erniše
V božični poslanici je Anton Stres med drugim dejal, da se je na božični dan rodil otrok, ki je spremenil potek zgodovine. Ljudem je prinesel vero in upanje. Okoliščine, v katerih praznujemo, so vedno drugačne, letos so težavne. Vendar pa ne bomo izgubili upanja, če sprejmemo božje sporočilo. Geza Erniša pa je med drugim poudaril, da Bog biva v dobroti človeka do človeka in zato si ljudje lahko damo toliko lepega. Vabljeni k ogledu videa.
Anton Stres in Geza Erniša
Priprave na božični večer