Papež je polnočnico letos daroval malo prej, in sicer ob 22. uri. Foto: EPA
Papež je polnočnico letos daroval malo prej, in sicer ob 22. uri. Foto: EPA
Betlehem
Betlehem vsak božič obišče na tisoče vernikov. Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je prosil Boga, naj "naseli mir v naša srca" in "zlomi palice nasilnežev", ter dodal: "Pomagaj nam, da živimo skupaj kot bratje in sestre ter da postanemo ena družina, tvoja družina." Polnočnice v Baziliki svetega Petra se je udeležilo približno 10.000 ljudi.

V Vatikanu so želeli z zgodnejšo uro (maša se je začela ob 22. uri) nekoliko razbremeniti 83-letnega papeža, ki ima ob visoki starosti ob praznikih številne obveznosti. Še pred polnočnico je Benedikt XVI. prižgal svečo na svojem oknu in slovesno razkril velike jaslice ob božičnem drevesu, ki so ga tokrat v Vatikan pripeljali iz Južne Tirolske. Običaj postavljanja jelke in jaslic na Trgu sv. Petra je leta 1982 uvedel prejšnji papež Janez Pavel II.

V Rimu in Vatikanu poostreni varnostni ukrepi
Zaradi četrtkovih eksplozij paketnih bomb na dveh veleposlaništvih v Rimu in zaradi preteklih incidentov ob božiču v Vatikanu med božičnimi slovesnostmi vladajo poostreni varnostni ukrepi.

Papež bo po tradiciji v soboto opoldne z glavnega balkona vatikanske bazilike prebral božično poslanico mestu in svetu (urbi et orbi) in podelil apostolski blagoslov. Nato bo vernikom z vsega sveta v več deset jezikih voščil vesel božič. 1. januarja bo sveti oče v Baziliki svetega Petra daroval slovesno sveto mašo. Na isti dan bo Rimskokatoliška cerkev praznovala svetovni dan miru.

Lani je sicer polnočnico zaznamoval manjši incident. Neka domnevno neuravnovešena ženska je pred začetkom obreda papeža porinila in ta je padel po tleh. Papež ni bil poškodovan in je nato tudi daroval polnočnico.

V korak s časom
Zanimivo je, da bo letos prvič mogoče polnočnico, poslanico urbi et orbi in mašo ob 1. januarju v živo spremljati prek spleta in iPhona. Dogajanje bo mogoče spremljati na spletnih straneh www.radiovaticana.org, www.pccs.va, www.pope2you.net.

Po procesiji še polnočnica
Tradicionalna polnočnica je potekala tudi v baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu na Zahodnem bregu, ki je po krščanskem verovanju rojstni kraj Jezusa Kristusa. Latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Fuad Tval, je vodil tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema, pozneje pa je daroval še tradicionalno polnočnico v betlehemski baziliki Jezusovega rojstva.

V Betlehemu se je na dan pred božičem zbralo na tisoče vernikov, Tval pa je na betlehemski trg Manger stopil skupaj s skavti iz krščanskih šol in mladinskih gibanj. Zvečer so na trgu potekale različne prireditve, med drugim tudi zborovsko petje božičnih pesmi, opolnoči pa je patriarh Tval daroval slovesno mašo. Maše se je udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, čeprav je sam muslimanske vere.

Tval: Molite za mir
Tval je v pridigi, ki so jo objavili pred polnočnico, prosil, naj zvonovi cerkva prekrijejo zvok orožja na Bližnjem vzhodu. "Ob tem božiču si želimo, da bi Jeruzalem postal ne le prestolnica dveh narodov (izraelskega in palestinskega), temveč model razumevanja in sobivanja treh monoteističnih religij za ves svet," je v pridigi še dejal 70-letni Tval, vernike pa je zaprosil, naj molijo za mir.

Betlehem je, čeprav ga tako kot večino Zahodnega brega obdaja izraelski varnostni zid, tudi letos poln vernikov in turistov, v hotelih pa prostih postelj ni več. Slovesnosti se bo udeležilo tudi okoli 7.000 vernikov z Zahodnega brega, ki jim je Izrael izdal dovoljenja za obisk Betlehema, poleg njih pa še nekaj sto vernikov iz Gaze.