Pred državnim zborom se je zbrala množica. Foto: BoBo
Pred državnim zborom se je zbrala množica. Foto: BoBo
Protest v Novi Gorici
Novogoriški protestniki so ponovno pozivali, da je treba zapisati zahteve, ki jih želijo uresničiti s protesti. Zato se bodo tudi to soboto zbrali v dvorani mestne občine, kjer bo lahko vsakdo povedal svoje mnenje in zahteve, ki jih bodo skupno oblikovali in zapisali. Foto: BoBo

Območje okoli državnega zbora je policija zavarovala z zaščitno ograjo 30 metrov od poslopja parlamenta. Zbralo se je več tisoč ljudi, ki so protestirali proti politiki, nato pa so se odpravili proti Tivolski. Shod je potekal mirno, policisti so zaradi nedostojnega vedenja priprli štiri protestnike, trije so bili mladoletni.

Proteste so pripravili tudi drugod po Sloveniji - v Mariboru, Slovenski Bistrici, Postojni, Ajdovščini, Lendavi in v Mirni Peči. Povsod je bilo mirno, pravi policija.

Na Ptuju so med protestom napovedali ustanovitev nove stranke Združeno slovensko ljudstvo. Okoli 250 protestnikov se je zbralo na Trgu zmage v Murski Soboti, čeprav protesti niso bili napovedani niti na družbenih omrežjih niti se o njih ni govorilo.

V Novi Gorici je potekala četrta goriška vstaja, tokrat pod geslom 'Gorica protestira'. Protestniki so s seboj nosili transparente, s katerimi so opozarjali predvsem na nepotreben stečaj MIP-a in stečajni postopek, ki po štirih letih še vedno ni končan, tudi tokrat pa je bil protest namenjen pozivom k odstopu političnih elit, ne pa tudi proti občinski oblasti.

V MMC-ju smo proteste spremljali v živo. Na terenu v Ljubljani so bili novinarja Tina Hacler in Gregor Cerar, snemalki Maja Ikanović in Dunja Danial ter fotograf Miloš Ojdanič. V Mariboru sta bila novinarja Andrej Čebokli in Aljoša Masten, v redakciji pa Ana Svenšek in Aleksandra K. Kovač.