V imenu Združenja novinarjev in publicistov se je na zahtevo po popravku in prikazu nasprotnih dejstvev ministrstva za kulturo odzval Vinko Vasle. Foto: MMC RTV SLO
V imenu Združenja novinarjev in publicistov se je na zahtevo po popravku in prikazu nasprotnih dejstvev ministrstva za kulturo odzval Vinko Vasle. Foto: MMC RTV SLO

Besedilo objavljamo v celoti.

"Ministrica Širca ne pove vsega

Ministrstvo za kulturo in ministrica Majda Širca še naprej skušajo demantirati pojasnila in trditve ZNP o problemih, ki jih zakon o RTV prinaša v notranjo javnost – torej med zaposlene na RTV.

1. Zakon o RTV zaposlene na RTV s 1.1.2011 prisilno izloča iz zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence, ker zaposleni na RTV v primeru sprejetja zakona na referendumu ne bodo več javni uslužbenci.
2. Kapitalska družba je vodstvu poslala ponudbo, s katero jim predlaga prehod iz zaprtega v javni sklad dodatnega pokojninskega zavarovanja.
3. Zakonodaja, ki ureja ta področja o prehodu iz zaprtega v odprti sistem varčevanja ne govori, kar pomeni, da tudi v primeru zaposlenih ne gre zgolj za prehod, ki bi bil posebej ugoden za zaposlene in brez stroškov, ampak v resnici za bistveno spremembo načina dodatnega pokojninskega zavarovanja. Kaj bi ali bo na predlagano rešitev rekla davčna uprava, pa ni ravno prevelika skrivnost! V bistvu gre za dvig sredstev zaprtega sklada in njihov prenos drugam.
4. V primeru odkupne vrednosti enot premoženja zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence, pa morata biti izpolnjena dva pogoja: prenehanje zaposlitve v javnem sektorju in vključenost v kolektivno zavarovanje najmanj 120 mesecev. V nasprotnem primeru ob izplačili KD odvede akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov.
5. Zakonodajalec (ministrstvo za kulturo) s to rešitvijo zaposlene na RTV torej sili, da sprejmejo ponudbo KD-ja ne glede na to, da bi dosedanja privarčevana sredstva v zaprtem skladu javnih uslužbencev na primer lahko pod boljšimi in donosnejšimi pogoji na primer prenesli na katero drugo družbo, ki se s tem ukvarja. Oziroma, da bi si prostovoljno lahko zaradi te zakonske prisile sami izbrali novo pokojninsko družbo. V tem primeru bi bili dodatno zelo oškodovani.

V imenu ZNP
Vinko Vasle, Odbor ZNP RTV SLO"