DL bo končni odgovor glede sodelovanja v novi vladi dal v sredo. Foto: BoBo
DL bo končni odgovor glede sodelovanja v novi vladi dal v sredo. Foto: BoBo
Bodo stranke dosegle dogovor o novi vladi

V vladnih prostorih DZ-ja so se glede usklajevanja zadnjih podrobnosti koalicijske pogodbe sestali vodje treh morebitnih vladnih partneric, mandatarka in vodja PS-ja Alenka Bratušek, predsednik SD-ja Igor Lukšič in prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Na srečanju tokrat ni bilo predsednika DL-ja Gregorja Viranta, ki je pojasnil, da pač na sestanek ni bil povabljen.

Lukšič in Erjavec sta srečanje zapustila brez izjav. Poslanec SD-ja Dejan Židan pa je ob prihodu na usklajevanja pojasnil le, da so bili četrtkovi pogovori med strankami o posameznih področjih kakovostni.

SD se bo na konferenci odločal o vstopu v koalicijo
Židan je tudi pojasnil, da se bo SD o vstopu v novo koalicijo odločal na sobotni konferenci, in sicer na podlagi dokumenta, s katerim so v sredo prvaki potencialnih partneric uskladili prioritete nove vlade. Po njegovih besedah danes niti niso nameravali parafirati koalicijske pogodbe.

"V tej zgodbi smo, kakor tudi pred letom dni, SD temelj stabilnosti. Mi nismo tisti, ki kupčkamo ali nekaj želimo, ker se zavedamo, da kar koli počnemo, počnemo za neko kratko obdobje, ker ne moremo več opazovati agonije razpada aktualne vlade," je povedal Židan in opozoril, da stranka SD ni tista, ki povzroča krizo v državi

Po neuradnih informacijah so med prioritetami nove vlade med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema prek zakona o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Odločitev DL-ja bo padla v sredo zvečer
Odločitev DL-ja glede vstopa v novo koalicijo bo padla na seji sveta v sredo. Prvak DL-ja Gregor Virant je bil redkobeseden: "Moram pa zelo jasno povedati, da bo odločitev DL-ja padla v sredo." Do takrat ni nobene obljube, da bo DL vstopil v koalicijo. Zagotovil je, da zato do srede ne bo "ničesar podpisoval".

Pravi, da so konstruktivno nezaupnico v DL-ju podprli zlasti zato, da se razreši vlada Janeza Janše, v pogajanja pa so vstopili "brez fige v žepu". Pri končni odločitvi bodo upoštevali številne vidike, potek pogajanj, besedilo celovite koalicijske pogodbe in predlagano ekipo ministrov. Zlasti jih zanima, kdo bo minister za finance.

Upoštevali bodo tudi status Zorana Jankovića v PS-ju in ugotovitve glede očitkov o plagiatorstvu, ki letijo na magistrsko nalogo mandatarke Alenke Bratušek. Pričakujejo jasno zagotovilo, da bo odstopila, če bo ugotovljeno, da je naloga plagiat. "Neformalno je to zagotovilo že dala," pravi Virant.

Spomnil je še, kako so pred dobrim letom dni že parafirali koalicijsko pogodbo z isto vodilno stranko, PS-jem. Čeprav so, kot pravi, jasno povedali, da to še ne pomeni vstopa v koalicijo, "smo potem celo leto poslušali o tem, kako smo nekoga prinesli okoli". Zato je Virant danes jasen: "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo."

Prioritete koalicijske pogodbe
Neuradno so po poročanju TV Slovenija nekatere ključne usmeritve nove koalicije umiritev političnih strasti, krajša sojenja, boj proti korupciji, ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe, spremembe referendumske ureditve in zagon gospodarstva.

Bančni sistem bi sanirali na podlagi zakona o slabi banki, ki pa bi ga popravili, če bo tako predlagala stroka. Ostaja tudi Slovenski državni holding, ki so mu najbolj goreče nasprotovali v SD-ju, a ga bodo prav tako popravili. Prodali pa naj bi eno veliko državno podjetje - katero, naj bi ocenili strokovnjaki.

Še naprej se bodo trudili konsolidirati javne finance in pri tem znova omenjajo zmanjševanje mase za plače v javnem sektorju, pa morda tudi dvig DDV-ja.

Kdo bodo ministri?
V prihodnjih dneh bodo morali dokončno doreči še listo kandidatov za ministre. Alenka Bratušek mora kandidatno listo predložiti najpozneje do 14. marca. Neuradno naj bi se že dogovorili, da bo PS-ju pripadlo pet resorjev, SD-ju in DL-ju po trije resorji, DeSUS-u pa dva.

V javnosti so že zaokrožila ugibanja o imenih posameznih ministrskih kandidatov, največja neznanka pa ostajata kandidata za dva izmed ključnih resorjev - kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor, ki naj bi ga predlagal DL, in kandidata za ministra za finance, ki bi ga predlagal PS. Prav z iskanjem primernega ministra za finance naj bi imeli tudi največ težav.

Bodo stranke dosegle dogovor o novi vladi