Predsednik DZ-ja Gregor Virant naj bi se danes sešel s poslanci PS-ja in jim pojasnil okoliščine okoli izgubljenih podpisov. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Gregor Virant naj bi se danes sešel s poslanci PS-ja in jim pojasnil okoliščine okoli izgubljenih podpisov. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Gorenak se interpelacije veseli, saj meni, da bi tako lahko zavrnil vse očitke. Foto: STA
Gorenak se veseli interpelacije
PS snuje interpelacijo

Pozitivna Slovenija je tudi pozvala predsednika vlade Janeza Janšo k razrešitvi ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, a odgovora še vedno ni prejela.

Virant: DZ ni storil napake
Odgovornost za izgubo 36 listov s podpisi pobudnikov za referendum o slabi banki, ki so izginili na poti med državnim zborom in notranjim ministrstvom, pa po mnenju Pozitivne Slovenije nosi tudi predsednik državnega zbora Gregorja Viranta, ki so ga zato pozvali k odstopu.

Virant se je sestal s poslanci Pozitivne Slovenije, ki jim je skupaj z generalno sekretarko državnega zbora Mojco Prelesnik pojasnjeval svoj del zgodbe pri izginulih podpisih. Virant meni, da v DZ-ju niso storili nobene napake, zato tudi ne namerava odstopiti. "Ali so v PS z mojimi pojasnili zadovoljni, pa morate njih vprašati," je Virant dejal po sestanku s poslanci. Na vprašanje, kaj bo DL storil v primeru interpelacije ministra Gorenaka pa ni želel odgovoriti.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je kljub pojasnilom Viranta dejal, da Pozitivna Slovenija vztraja pri zahtevi za njegov odstop. Vztrajajo pa tudi pri zahtevi za razrešitev Gorenaka. Möderndorfer je dejal, da Janševega odziva še niso prejeli, zato je interpelacija še vedno mogoč scenarij, čeprav se po navedbah Möderndorferja v Pozitivni Sloveniji zanjo še niso dokončno odločili.

Gorenak se interpelacije veseli
Če se premier na poziv ne bi odzval, so v Pozitivni Sloveniji že napovedali razmislek o interpelaciji zoper notranjega ministra ali celo vlado. Interpelacijo sicer lahko zahteva deset poslancev državnega zbora. Na napoved interpelacije pa se je odzval tudi minister Gorenak, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da se morebitne interpelacije zelo veseli, saj je "dve uri mojega nastopa ob TV prenosu veliko."

Kot je znano, je Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije v državni zbor vložil pobudo za razpis referenduma o zakonu za sanacijo bank, pri čemer je na poti med državnim zborom in ministrstvom za notranje zadeve izginilo več kot tristo podpisov. Interni preiskavi v državnem zboru in na ministrstvu pa nista pokazali nobenih nepravilnosti.

Gorenak je v zapisu pojasnil, da je interpelacija instrument opozicije, s katerim skuša zamenjati posameznega ministra. Za svoj predlog mora dobiti 46 glasov poslancev. Opozicija mora v predlogu za interpelacijo dokazati, da je minister kršil ustavo ali zakon.
"No, vsega tega v mojem primeru seveda ni bilo. Če bo interpelacija vložena, bom imel mesec dni časa za pripravo odgovora na interpelacijo, realno je torej, da bo v državnem zboru obravnavana, če bo do nje prišlo, v januarju 2013," je dejal.
Interpelacije za notranje ministre
Ob tem pravi, da ni interpelacija nič nenavadnega, saj jo je doživela večina notranjih ministrov. Bralcem svoje spletne strani pa še sporoča, da ko bo naredil napako sam ali jo bodo naredili njegovi podrejeni, interpelacije ne bo, saj bo v tem primeru sam ponudil odstop.
V izjavi novinarjem je dejal, da se ne namerava za vsako ceno držati ministrskega stolčka. Prav tako se ni želel izreči, ali bi moral Gregor Virant odstopiti z mesta predsednika DZ-ja. Ob morebitni interpelaciji pa pričakuje podporo vseh koalicijskih strank.

Ponovil je, da ne more zatrditi, kje je nastala težava s podpisi, a da lahko odgovarja za ravnanje s podpisi od trenutka, ko so jih prejeli, do tedaj, ko so jih oddali.
Niso vedeli koliko kopij so dobili in koliko oddali
Po ministrovih besedah so strokovnjaki preverili tudi vsakega delavca, ki je vstopal v računalnik in vsak podpis, ki ga je uslužbenec preveril. V poročilu interne preiskave MNZ-ja je navedeno tudi, da so fotokopije podpisov pod referendumsko pobudo razdelili med 28 uslužbencev, štirje ali pet jih je podalo izjavo.

Ostali so po Gorenakovih navedbah podali pisne izjave o rokovanju s podpisi, ki so priloge poročilu. To, da nihče od njih ni vedel, koliko kopij s podpisi je prevzel in koliko oddal, pa je po mnenju Gorenaka dober znak. Uslužbenec mora namreč oddati toliko kopij, kot jih je prejel, brez razmnoževanja, je dodal.

V četrtek bo sicer na MNZ nadzor opravila upravna inšpekcija, minister pa pričakuje obisk še enega od organov, ki zadevo preiskujejo. "Naj opravijo svoje delo. Jaz se ne bom v to vtikal. Svojim sodelavcem sem le naročil, naj z vsemi, ki bodo zadevo preverjali, sodelujejo kar je mogoče kooperativno," je še dejal.

Gorenak se veseli interpelacije
PS snuje interpelacijo