Virant je optimist glede uspeha vlade. Foto: BoBo
Virant je optimist glede uspeha vlade. Foto: BoBo

Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo.


Sodba višjega sodišča, da mora država izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerjih, je hud udarec, je za Delovo Sobotno prilogo dejal Virant. Če bi morali to obveznost izpolniti, bi bilo štiriodstotno enoletno znižanje plač vsem javnim uslužbencem neizogibno, saj bi to pomenilo 170 milijonsko breme. Zato bo sindikatom predlagal, da počakajo na izsledke revizije sodbe.
Dodal je, da se je z Branimirjem Štrukljem, Dragom Ščernjavičem in Janezom Posedijem že sestal, in pojasnil, da bodo pogajanja začeli s pregledno informacijo o stanju na področju plač. Ta kaže, da bo treba letos glede na lansko leto maso plač znižati za 290 milijonov evrov, k čemur ukrepi Zujfa prispevajo 130 milijonov. »Ostaja luknja v obsegu 160 milijonov evrov. Toliko bo zmanjkalo, če ne izvedemo nobenih ukrepov,« svari minister.
Orodje je, naj ga uporabijo
Ob tem je minister prepričan, da bo za obe strani ugodneje, če zaposleni v javnem sektorju sprejmejo znižanje plač v zameno za varno zaposlitev. Hkrati pa je izpostavil, da odpuščanj iz poslovnih razlogov ne bo, ampak bodo število zaposlenih obvladovali z nezaposlovanjem novih kadrov, nadaljevali pa bodo tudi konsolidacijo javnih financ za uravnoteženje proračuna.
»Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo,« je bil odločen.
Vlada tudi ne namerava posegati v že dosežene racionalizacije in varčne kaznovati z odvzemom sredstev, je zatrdil. Virant sicer pričakuje, da bodo s sindikati pogajanja sklenili do 10. maja, ker da je na njihovi strani dovolj razumevanja, da so določeni ukrepi nujni.
Preveč črnih slik
Dotaknil se je tudi špekulacij o bankrotu Slovenije. Meni, da smo si za mnenje tujine največ krivi sami, ker v svet spuščamo preveč črnogleda sporočila. Ponovil je že velikokrat slišano, da stanje ni tako slabo, da ga ne bi zmogli rešiti sami.
»Bo pa morala vlada v zelo kratkem času predstaviti celovit program reševanja težav, ki bo prepričal mednarodne finančne trge. To se nanaša zlasti na načrt sanacije bank v državni lasti, načrt konsolidacije javnih financ, načrt privatizacije in izboljšanje korporativnega upravljanja,« je prednostne naloge naštel Virant.
Odzval se je tudi na očitke, da je novi minister za infrastrukturo Samo Omrzel prišel na ta položaj s pomočjo Gregorja Golobiča. »Politično je nepopisan list, prav nič ni povezan z Gregorjem Golobičem,«je za Delo zavrnil očitke.
Na vprašanje, ali sta znotraj Državljanske liste dve frakciji (ena bližje Janezu Šušteršiču in druga bližje Virantu), je odvrnil, da so različna mnenja ob težkih odločitvah, kot je vstop v levosredinsko koalicijo, nekaj normalnega. »Se pa razlikujeva v oceni, ali vlada Alenke Bratušek lahko uspešno izpelje reševanje Slovenije ali ne. On v to preprosto ne verjame, zato tudi ni želel biti finančni minister. Jaz pa mislim, da je to mogoče. Recimo, da je on glede uspeha vlade pesimist, jaz pa optimist,« je pojasnil njuno razhajanje.

Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo.