Virant meni, da je predlog glede odškodnin za izbrisane primeren. Foto: BoBo
Virant meni, da je predlog glede odškodnin za izbrisane primeren. Foto: BoBo
Virant o odzivu Strasbourga na odškodnine
Virant branil odškodninsko shemo za izbrisane

Virant je odboru povzel zgodovinski oris izbrisa in dozdajšnje možnosti izbrisanih za ureditev statusa v Sloveniji, predstavil pa je tudi poglavitne rešitve zakona o povračilu škode izbrisanim. "Slovenija je pokazala, da je bila sposobna v relativno kratkem času narediti zelo pomemben napredek na tem področju," je zatrdil.

Odbor je pozdravil dejstvo, da je DZ v torek v prvi obravnavi zakon o odškodninah za izbrisane potrdil kot primeren za nadaljnjo obravnavo, ob tem pa so člani izrazili pričakovanje, da "bomo dokončno spravili zakon skozi proceduro do konca leta", je pojasnil Virant.

Višina odškodnine ni bila izpostavljena kot odprto vprašanje
Slovenija je od odbora dobila tudi priporočilo, da pred drugim branjem posveti nekaj pozornosti vprašanju tistih izbrisanih, ki so zaprosili za ureditev statusa, torej za dovoljenje za stalno prebivanje, pa so bili zavrnjeni - torej, da razmisli o tem, ali bi lahko v določenih primerih tudi te vključili v odškodninsko shemo.

Višina odškodnine ni bila izpostavljena kot odprto vprašanje, je dejal Virant, a hkrati dodaja, da ima glede ustreznosti odškodninske sheme zadnjo besedo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Sklepe bo odbor sprejel v četrtek
V četrtek ima Virant tudi "zelo pomemben sestanek" s predsednikom Evropskega sodišča Deanom Spielmannom in mu bo predstavil napredek pri zagotovitvi odškodnin izbrisanim in to, da je bil zakon, ki te ureja, že sprejet v prvi obravnavi. "Seznanil ga bom tudi z vsebino zakona, z rešitvami, tako da bo sodišče dobro informirano pred nadaljnjim odločanjem," je napovedal minister.

Zasedanje odbora, ki je namenjeno nadzoru nad izvrševanjem sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, sicer poteka že od torka, sklepe pa bodo sprejemali v četrtek, ko bo zadnji dan zasedanja.

Virant o odzivu Strasbourga na odškodnine
Virant branil odškodninsko shemo za izbrisane