Vizjak je delodajalce prepričeval, da je predlog nove delovne zakonodaje koristen tudi zanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vizjak je delodajalce prepričeval, da je predlog nove delovne zakonodaje koristen tudi zanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan Lukić
Milan Lukić je opozoril, da so razmere v slovenskem gospodarstvu dramatične in da jih je mogoče izboljšati le s korenitimi reformami. Foto: BoBo

Minister za delo, družino in socialne zadeve je na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije odgovoril na očitke delodajalcev, da jih bo predstavljena reforma trga dela še dodatno obremenila. Predsednik ZDS-ja Milan Lukić je namreč opozoril, da ne zahtevajo novih izumov, temveč zakonodajo, primerljivo s tisto, ki jo imajo, denimo, v Nemčiji in Avstriji. Kozmetični popravki v predlogu zakona o delovnih razmerjih niso dovolj, je poudaril.

Po njegovih besedah so bili z izhodišči reforme trga dela, ki jim jih je julija predstavil premier Janez Janša, zelo zadovoljni, saj so nakazovala večjo prožnost. Predlog reforme, ki je septembra prišel na pogajalsko mizo, pa še zdaleč ni izpolnil njihovih pričakovanj in bo delodajalce še dodatno obremenil, je dejal.

Vizjak: Reforma prinaša večjo dodatno prožnost
Minister Vizjak se s tem ne strinja - opozoril je, da reforme trga dela ne sestavlja le predlog prenovljenega zakona o delovnih razmerjih, ampak tudi predlog prenovljenega zakona o urejanju trga dela. Prepričan je, da predlagana reforma prinaša več elementov dodatne prožnosti. Med njimi je izpostavil predvideno poenostavitev in deformalizacijo postopkov odpuščanja iz krivdnega in poslovnega razloga. Manj naj bi bilo namreč procesnih in formalnih opravil, zaradi katerih po obstoječi zakonodaji delodajalci množično izgubljajo delovne spore na sodiščih.

Predlagana reforma gre po Vizjakovih besedah tudi v smer večje notranje fleksibilnosti. Ministrstvo predlaga, da bi lahko del notranjega prerazporejanja v podjetju - v primeru potreb po delu na drugem delovnem mestu ali potreb po nadomeščanju - potekal tudi brez soglasja delavcev.

Subvencioniranje prispevkov za prvo obdobje prve zaposlitve
Minister je ob naštevanju ukrepov, pomembnih za delodajalce, spomnil, da nameravajo prepoloviti odpovedne roke, poleg tega pa želijo brezposelne narediti bolj zaposljive. Ko bo odpuščenemu delavcu začel teči odpovedni rok, bo namreč po predlogu reforme dolžan en dan na teden aktivno iskati zaposlitev, zavod za zaposlovanje pa bo delodajalcu povrnil stroške, ko delavca iz tega razloga ne bo v službi. Vizjak ob tem dodaja še, da krepijo tudi ukrepe aktivne politike zaposlovanja, zlasti za mlade. Med drugim tako predvidevajo subvencioniranje socialnih prispevkov za prvo obdobje prve zaposlitve mladih.

Na koncu je minister delodajalce opomnil, da mora biti reforma usklajena s sindikati in delodajalci, sicer se bo znašla na referendumu, zato ne more biti oblikovana zgolj po njihovi meri. Tudi zato je, je dejal, vlada umaknila predvideni poseg v plačani odmor za malico in dodatek na delovno dobo.