Sindikati in vlada so po šestih urah prekinili pogajanja. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati in vlada so po šestih urah prekinili pogajanja. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati
Branimir Štrukelj, vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja, napoveduje, da bodo sindikati, če z vlado ne dosežejo dogovora, ali zaostrili stavko ali pa začeli zbirati podpise za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO
Zbližanje?

Strani bosta stališča izmenjali v sredo, je povedal minister za delo Andrej Vizjak. Vodja vladne pogajalske skupine je dejal, da ima vse manj upanja, saj se pojavljajo stari predlogi, ki jih je vlada že večkrat zavrnila, zlasti glede regresa.

Pojasnil je, da je dobil občutek, da so sindikati privolili v vladni predlog o letošnjem regresu, vendar ti spet predlagajo regres v lanski višini, a z izplačilom v dveh obrokih, zdaj in jeseni, kar pa je z vidika proračuna isto.

Vlada popustila pri stroških za prevoz
Vlada bi, če sindikati privolijo v polovično maso sredstev za regres, privolila tudi v osemodstotno linearno znižanje plač in hkratno odpravo plačnih nesorazmerij, je pojasnil Vizjak. Ob tem je pojasnil, da bi tisti z nižjimi plačami dobili višji regres, tisti z najvišjimi pa najnižjega.

Vlada pa je popustila še pri povračilu stroškov za prevoz na delo, in sicer pristaja na povrnitev kilometrine v višini osem odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina.

Po ministrovih besedah sindikalna stran ni enotna glede predlaganega linearnega znižanja plač, saj se nekateri zavzemajo za kombiniran sistem, pri katerem bi zmanjšali tudi razlike med plačnimi razredi. Dodal je, da bi s tem spet uvedli plačna nesorazmerja, ki jih želijo odpraviti. Za sprejetje takšne rešitve je po ministrovih besedah tudi nekaj formalnih ovir. Zasedati bi moral namreč svet za plače, ki pa ni popoln.

Glede standardov in normativov v šolstvu sta se strani dogovorili, da jih umaknejo iz zakona o uravnoteženju javnih financ, da se o tistih, o katerih je soglasje, dogovorijo v okviru socialnega sporazuma, za druge pa ni nujno, da bodo usklajeni.

Štrukelj: Oblikovali smo stavkovni sporazum
Pisni predlog sindikatov, na podlagi katerega bo vlada oblikovala dogovor, opredeljuje stališča glede vseh 19 točk plačnega dela pogajanj. Po besedah sindikalista Branimirja Štruklja so ga oblikovali v stavkovni sporazum, ki ima štiri poglavja, in sicer plače in prejemki javnih uslužbencev, standardi in normativi v šolstvu z vprašanjem visokega šolstva in znanosti, plačilo stavke in pa socialne pravice.

Po Štrukljevih besedah je v tem trenutku bistveno razhajanje glede regresa, pri vprašanju umika standardov in normativov v šolstvu ter pri nekaterih točkah plač, kako se konec leta 2013 pogajati o tem, ali bi se vrnili na plačno lestvico. "Imamo vsi skupaj nek resen problem, ali se plače znižajo linearno ali v nekem kombiniranem modelu. To niti vladni niti sindikalni strani ni čisto jasno," je pojasnil Štrukelj.

Čas za pogajanja do srede
Štukelj ocenjuje, da je na sindikalni strani mogoče dobiti kvorum za dogovor, pri čemer pa ne razume Vizjakovega stališča, da morajo na sporazum pristati vsi sindikati, da bi vlada še bila motivirana za vlaganje ustreznih dopolnil. "Potrebujemo nek prepričljiv sindikalni kvorum, da ne bodo blokirali sprejetja teh ukrepov. Zato se pogajamo, ne zato, da nekaj dorečemo, na koncu pa doživimo blokado," je med drugim pojasnil minister.

Časa za pogajanja je po Vizjakovih besedah še do srede, saj bo koalicija poskrbela, da bodo členi, o vsebini katerih se pogajajo, ostali odprti in bo še mogoče vlagati dopolnila. V sredo si bosta strani izmenjali stališča, pogajanj pa po Vizjakovih besedah naj ne bi bilo več.

"Vlada se nam je približala"
Štrukelj je že pred začetkom srečanja pojasnil, da je njihov predlog, v katerem soglašajo z znižanjem regresov, vztrajajo pa pri osemodstotnem t. i. kombiniranem znižanju plač (delno znižanje plač za vse enako, delno pa tako, da se plače bolj znižajo tistim, ki imajo višje) in izplačilu preostalih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, predvsem poskus, da poiščejo neko kompromisno rešitev.

Štrukelj je še poudaril, da je ta zadnji predlog zanje pomenil predvsem, "da se vlada približa njihovemu predlogu, pri čemer bi oni lahko pri posameznih elementih našega nekoliko popustili". Sindikati poleg tega vztrajajo pri umiku standardov in normativov v šolstvu iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ ter pri zapisu morebitnega poznejšega dogovora v kolektivne pogodbe, zahtevajo pa tudi, da država plač stavko 18. aprila.

Dopolnila mogoča le do polnoči
Odbor državnega zbora za finance na seji dokončno oblikuje predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim namerava vlada privarčevati 800 milijonov evrov. Pripravlja ga za obravnavo v parlamentu - izredna seja DZ-ja bo v četrtek in petek. Formalni rok za vlaganje dopolnil k zakonu se bo iztekel opolnoči, vendar bo k členom, ki bodo ostali odprti, dopolnila mogoče vlagati tudi na seji.

Sindikati grozijo z referendumom
Vodja sindikalne pogajalske skupine Štrukelj je v soboto pojasnil, da bodo sindikati, če z vlado ne dosežejo dogovora, ali zaostrili stavko ali začeli zbirati podpise za zahtevo referenduma. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je na to dejal, da bo o zahtevi za referendum, če do nje pride, presojalo ustavno sodišče. Pri tem je poudaril, da je stanje zelo resno in da do referenduma nikakor ne sme priti.

Zbližanje?