Branimir Štrukelj meni, da je krivda za nastalo situacijo na strani vlade. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj meni, da je krivda za nastalo situacijo na strani vlade. Foto: BoBo
Janša pravi, da je morebitna zahteva za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna "zunaj meja zdrave presoje". Foto: BoBo
Ostro sporočilo Janše iz Bruslja

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so se odzvali na izjavo predsednika vlade Janeza Janše, da je referendumska blokada proračuna sabotaža razvoja in nerazumno ravnanje "Kljub našemu pozivu, naj se vlada začne pogajati in nam s tem prizna pravico, ki gre predstavnikom delavk in delavcev v vseh demokratičnih državah, torej da lahko zastopajo interese, povezane s pogoji in ceno dela, ni resnih premikov. Krivda za nastalo situacijo je v celoti na strani vlade in temu ne more uiti ," je po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

"Še bolj pa nas skrbi, da premier govori, da je glavni problem v Sloveniji referendum. Referendum je za nas še edino zagotovilo, da je država v lasti državljanov. Če tega instrumenta ne bi imeli, se vprašajmo, kje bi danes bili," je dodal predsednik ESS Drago Lombar, ki je kot problem v Sloveniji ocenil, da nimajo sogovornika in "da nekdo vztraja pri stališču 'vzemi ali pusti'". "To niso pogajanja," je še opozoril Lombar.

Sabotaža razvoja in življenja sedanjih in prihodnjih generacij
Predsednik vlade Janez Janša je v Bruslju morebitni referendum o zakonu o izvrševanju proračuna označil za "sabotažo razvoja in življenja sedanjih in prihodnjih generacij".

Janša je dodal, da zasilno financiranje po dvanajstinah, kot se je izrazil finančni minister Janez Šušteršič, ne ogroža le delovanja nekaterih institucij, ampak tudi uporabo evropskih sredstev, ki so edina na voljo za zagon rasti.

"Tisti, ki je vložil referendumsko pobudo na proračun, iz katere lahko nastane zahteva, je naredil nekaj, kar je izven meja zdrave presoje," je dejal Janša ob prihodu na drugi dan zasedanja vrha Evropske unije.

"Kot zdaj kaže, tudi če se nič nadaljnjega ne zgodi, ustavno sodišče zagotovo ne bo moglo intervenirati v času do novega leta, kar pomeni, da bomo v januar zagotovo šli z zasilnim financiranjem," je še rekel Janša.

To pa po njegovem mnenju ogroža vse. "Najbolj skrbi, da takšno zasilno financiranje ne ogroža samo nekaterih institucij, na primer vaše televizije, ki bo brez virov za delovanje, ampak ogroža uporabo tistih sredstev, ki so pravzaprav edina na voljo za ponoven zagon rasti, to je sredstev iz evropskih skladov," je opozoril in spomnil tudi na poziv vodstva RTV Slovenija, naj sindikati ne vložijo zahteve za referendum, saj bi neuveljavitev zakona o izvrševanju proračuna onemogočila financiranje zavoda iz naslova prispevkov.

Slovenija ima po Janševih besedah še velik del nepočrpanih milijonov iz obstoječe finančne perspektive 2007-2013. "Proračun je v razvojnem delu osredotočen na uporabo teh sredstev. Če bo zdaj blokiran, bomo zamudili čas, ker nam teče že voda v grlo zaradi zamud iz prejšnjih obdobij. V času, ko najbolj potrebujemo te stotine milijonov evrov za investicije, novo rast in delovna mesta, bo dostop do teh sredstev zaradi blokiranja lastnega proračuna pravzaprav preprečen," je opozoril Janša.

"Krepitev gospodarske in monetarne unije na pravi smeri"
Glede do dogovora o nadaljnjih korakih za krepitev gospodarske in monetarne unije, ki so ga voditelji držav članic Evropske unije dosegli sinoči, je Janša dejal, da gre "v pravo smer".

Kot je v sporočilo za javnosti zapisala vlada, se z vzpostavitvijo formalnega okvirja prihodnje bančne unije breme morebitnih finančnih kriz v prihodnje ne bodo več nosili davkoplačevalci. Ločila se bodo namreč proračunska sredstva in garancije držav od skladov, ki se bodo odzivali v primeru finančnih kriz, sporoča vlada.

Ostro sporočilo Janše iz Bruslja