Finančni minister Dušan Mramor je po zavrnitvi kandidatov za nadzornike SDH-ja dejal, da so ministri nanje podali utemeljene očitke. Foto: BoBo
Finančni minister Dušan Mramor je po zavrnitvi kandidatov za nadzornike SDH-ja dejal, da so ministri nanje podali utemeljene očitke. Foto: BoBo
Torbjörn Mansson
Vodstvo DUTB-ja je zavrnilo kritike Računskega sodišča. Kljub temu vlada načrtuje kadrovske menjave. Foto: BoBo
Vlada od DUTB pričakuje odpravo nepravilnosti
Rdeča luč za kandidate SDH, zelena za DUTB
Vlada o DUTB-ju in SDH-ju

"Vsaka zavrnitev nekoliko boli, a na vladi se tudi to večkrat zgodi. So pa ministri podali tudi nekaj očitkov na račun predloga, s katerimi se moram strinjati," je po seji vlade dejal finančni minister Dušan Mramor, predsednik vlade Miro Cerar pa je dejal, da ne gre za nezaupnico ministru za finance.

Je pa Mramor prepričal ministre in ministrice s seznamom kandidatov za neizvršne direktorje DUTB-ja. To bodo nekdanji nadzornik NLB-ja Marko Simoneti, predsednik izredne uprave Probanke Imre Balogh in član upravnega odbora Sipa Šempetra Janez Širovnik.

V DUTB-ju se bo delalo za manjšo plačo
Glavna naloga novih treh direktorjev bo po navedbah Cerarja prav nadzor nad odpravljanjem vseh pomanjkljivosti v delovanju DUTB-ja, na katere sta že opozarjala tako vlada kot tudi Računsko sodišče.

Je pa vlada uresničila svoje napovedi in vodilnim v DUTB-ju znatno oklestila nadpovprečne prihodke. Izvršni direktorji bodo zdaj morali upoštevati nov sistem nagrajevanja, pri čemer pa mesečni prihodek ne bo smel preseči 10 tisoč evrov. Za neizvršne direktorje pa se je plača z 10 tisoč evrov prepolovila na pet tisoč evrov.

Izvršni direktorji za zdaj ostajajo na položaju, saj vlada ne more odločati o njihovem imenovanju, to je namreč v pristojnosti neizvršnih direktorjev. Je pa izvršnemu direktorju Tobjörnu Manssonu z vlado uspelo doseči dogovor, da bodo rezi zaobšli njegovo plačo. Ta bo zdaj znižana na 17 tisoč evrov.

Mramor: Strokovna komisija še iz prejšnje vlade
Mramor sicer ni želel govoriti o konkretnih imenih, ki jih je želel predlagati za nadzornike SDH-ja. Po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za ekonomista Bogomirja Kovača in prvega moža Elesa Aleksandra Mervarja.

Strokovna komisija bo zdaj ponovila postopek, pri čemer je Mramor ob tem spomnil, da je ta v isti sestavi, kot jo je imenoval njegov predhodnik Uroš Čufer, saj Mramor sestave komisije ni spreminjal.

Strategija upravljanja naložb kmalu v javnosti
Vlada se je na seji tudi seznanila s predlogom za strategijo za upravljanje državnih kapitalskih naložb in ga tudi sprejela. Dolgo pričakovan dokument so že včeraj prejele poslanske skupine, ko pa se bodo z njim seznanile, bo šel v nadaljnjo javno razpravo, je napovedal Cerar. Po mesec dni trajajoči javni razpravi bo vlada pripravila še klasifikacije posameznih državnih naložb in seznam dokončno potrdila do 16. aprila 2015. V tej fazi obravnave predlog strategije še ne vsebuje klasifikacije kapitalskih naložb, določa pa kriterije, na podlagi katerih se bodo družbe razdelile na strateške, pomembne in portfeljske.

Nesoglasja v koaliciji so premostljiva
Prejšnji teden so, kot je znano, v medije pricurljala imena iz ožjega izbora kandidatov za nadzornike Slovenskega državnega holdinga, ki ga je pripravila strokovna komisija - med njimi Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela) in Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), ki jima je SD nasprotoval.

Poleg Polenca in Podbevškove naj bi bili na seznamu tudi Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga in nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Kljub zavrnitvi imen in nasprotovanju v koaliciji pa Cerar vztraja, da v koaliciji ni razdora, čemur sta pritrdila tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik SD-ja Dejan Židan. Oba zagotavljata, da je koalicija trdna kot na dan podpisa koalicijske pogodbe.



Vlada od DUTB pričakuje odpravo nepravilnosti
Rdeča luč za kandidate SDH, zelena za DUTB
Vlada o DUTB-ju in SDH-ju