Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade dejal, da je zahteva sindikatov za vlado nesprejemljiva. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade dejal, da je zahteva sindikatov za vlado nesprejemljiva. Foto: BoBo
Se bodo vlada in sindikati še pogajali

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade povedal, da je posebna delovna skupina za odpravo plačnih anomalij pregledala več kot sto delovnih mest in predlagala, kako jih odpraviti. Vlada želi odpraviti anomalije, vendar želi tudi večjo dejavnost sindikatov, ki so se po Koprivnikarjevih besedah angažirali šele v zadnjem času.

"Težko poslušam sindikalne voditelje, da vlada ne želi odprave anomalij. Vlada želi odpraviti anomalije in želi konkretni dialog s sindikati, kako jih odpraviti," je poudaril Koprivnikar in dodal, da so tudi na včerajšnjih pogajanjih sindikati ta prekinili prav v trenutku, ko je bila na dnevnem redu točka odpravljanje anomalij.

Sindikati zavračajo "mamljive" vladne predloge
Spregovoril je tudi o prekinjenih pogajanjih s sindikati javnega sektorja. "Ne moremo ugoditi zahtevi sindikatov, da odločajo, kaj naj vlada predlaga," je komentiral minister za javno upravo. To bi bilo po njegovih besedah tudi ustavno sporno. "Zahteva je nesprejemljiva in spada v režim, ki je davno za nami. Želimo, da se pogajanja nadaljujejo," je dejal in poudaril, da ima vladna pogajalska skupina mandat za pogajanja do 7. novembra in do takrat morajo ugotoviti, "ali smo sposobni dogovor parafirati ali pa ugotovimo, da ga nismo".

Ob tem je še dodal, da ima vlada ozek manevrski prostor, kako ohraniti stabilnost javnih financ, če ne bo prišlo do dogovora. Sicer pa naj bi vlada po njegovih besedah dala sindikatom na mizo mamljive ponudbe. Dodal je tudi, da je postavljanje vedno novih zahtev nekorektno od sindikatov, saj je prav ta vlada, tako Koprivnikar, za več kot 200 milijonov evrov povečala strošek dela v javnem sektorju.

Sindikati: Interpretacija naše zahteve ni točna
Sindikati po drugi strani poudarjajo, da ne drži, da bi se z izpolnitvijo njihove zahteve vladi odvzele pristojnosti oziroma poseglo v njeno izvršilno oblast. Pojasnjujejo, da gre predvsem za politično zavezo, ki vladi ne odvzema pristojnosti, temveč se vlada zgolj zaveže, da bo o temeljnih vprašanjih plačnega sistema s sindikati javnega sektorja dosegla soglasje.

Koprivnikar je dejal, da bo vladna stran kljub zavrnitvi zahteve sindikatov te ponovno povabila za pogajalsko mizo, ne ve pa, kako se bodo ti odzvali.

Se bodo vlada in sindikati še pogajali