Foto: STA/Youtube/zajem zaslona
Foto: STA/Youtube/zajem zaslona

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma dejal, da je razum prevladal na obeh straneh.

Zemljič je v današnji izjavi za medije poudaril pomen mediacije pod vodstvom Slovenskega zdravniškega društva, s katero sta v torek Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) in vladna stran zbližala stališča in parafirala sporazum.

Poudaril je, da je vlada izpolnila njihovo zahtevo, da obsodi kakršno koli nasilje nad zdravniki in zobozdravniki ter drugimi zdravstvenimi delavci ter da se javno opredeli, da za stanje v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki.

Prav tako je vlada izpolnila zahtevo, da bodo vse zdravniške organizacije, ne samo Fides, enakopravni partnerji pri gradnji novega plačnega stebra za zdravstvo in pri reformi celotnega javnega zdravstvenega sistema.

Preostale tri stavkovne zahteve, in sicer določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative iz modre knjige, so prenesli v t. i. predviden plačni steber v zdravstvu. "S tem smo dali prvič vsebino temu stebru, ne samo ime, in postali že prvi in enakovreden tvorec vsebine tega plačnega stebra," je poudaril.

Po njegovih besedah je bilo v pogajanjih največ težav pri točki, ki se je dotikala enakomernega dviga plač, se pravi dodatnih treh plačnih razredov pri najbolj obremenjenih in najbolj izkušenih zdravnicah in zdravnikih.

"Največ težav je bilo prav pri drugi točki, ki se je dotikala enakomernega dviga, se pravi dodatnih treh plačnih razredov pri najbolj obremenjenih in najizkušenejših zdravnicah in zdravnikih. Tu smo morali tudi mi narediti korak nazaj, vendar v luči tega, kot je minister tudi prvič v zgodovini postavil oceno zdravniškega dela, se nam je zdelo pričakovanje in tudi do neke mere obljuba ministra, da se bodo te plače in nesorazmerja in naslovitev najbolj izkušenih zdravnic in zdravnikov ustrezno uredili v plačnem stebru. Ta motiv presega tistih nekaj plačnih razredov in morebitno tveganje s stavko, da bi v bistvu vse to, kar se nam je uspelo na mediaciji v torek dogovoriti, v bistvu izgubili," je dejal Zemljič.

Če vsebine stebra ne bodo do 1. aprila poslane v javno obravnavo in do 30. junija vložene v zakonodajni postopek ter uveljavljene do 1. januarja 2024, pa se je vlada zavezala, da v ločenih pogajanjih s Fidesom obravnava ta nesorazmerja predvsem pri izkušenejših zdravnikih ter jih reši v okviru posebnega plačnega stebra le za zdravnike in zobozdravnike, je še povedal Zemljič, sicer tudi vodja Fidesove pogajalske skupine.

Tak steber sta strani ob morebitnem neuspehu pri oblikovanju zdravstvenega stebra predvideli že v oktobrskem sporazumu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada potrdila torkov sporazum

Vlada je potrdila stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. Ta med drugim predvideva vzpostavitev novega plačnega stebra za zdravstvo, ki naj bi ga vlada oblikovala do 1. aprila.

Stavkovni sporazum s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po končani mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Vlada se je na tokratni seji seznanila s sporazumom in za podpis pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

V sporazumu vlada izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki. Obsoja kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci, se zavezuje, da bo zdravnike in zobozdravnike, nosilce zdravstvene dejavnosti, priznala in prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno s Fidesom, vključila kot enakopravne partnerje pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema.

Druga stavkovna zahteva naj bi se reševala po predvideni časovnici, in sicer tako, da bo že 25. januarja prvo srečanje pogajalskih skupin.

"Cilj je, da vlada do prvega aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do tridesetega junija letos. Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne bodo implementirale do 1. 1. 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E 1, nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati s 1. 1. 2024, vse preostale zahteve pa se naslovijo v ločenem plačnem zdravstvenem stebru," je pojasnila v. d. direktorice Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič vsebine sporazuma po parafiranju ni želel razkriti, je pa med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.