Slovenija

Poudarki

  • Uresničevanje odločbe ustavnega sodišča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 47 glasov Ocenite to novico!
Vlada, poslopje vlade RS, Gregorčičeva
Predlog novele je bil na vladi potrjen, ni pa znano, ali soglasno ali s preglasovanjem. Foto: BoBo
       Če bo predsednik vlade vztrajal po tej poti, to razumemo tako, da se približuje desni strani politike.       
 Dejan Židan, podpredsednik vlade in predsednik SD-ja
VIDEO
Vlada le uresničila ustav...
VIDEO
Koalicija neenotna glede...

Dodaj v

Vlada predlaga polno financiranje zasebnega šolstva, SD ji očita pomik na desno

Redna seja vlade
6. april 2017 ob 12:57,
zadnji poseg: 6. april 2017 ob 19:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je potrdila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero uresničuje odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva. SD je ne bo podprl.

Potem ko so partnerji februarja odločanje o noveli zakona zaradi neusklajenosti prekinili, so na tokratni seji vlade o njej vendarle odločali. Predsednik vlade Miro Cerar je na koalicijskem srečanju pred sejo po navedbah partnerjev poudaril, da je treba ustavno sodišče, ki je naložilo ureditev financiranja zasebnih šol, spoštovati.

Poleg uresničitve odločbe ustavnega sodišča novela določa tudi postopek imenovanja ravnateljev in uvaja soglasje ministra pri imenovanju, je vlada navedla na Twitterju. Predlog tudi zagotavlja kakovost izobraževalnega programa, ki mora ustrezati standardom in ciljem vzgoje in izobraževanja.

Spoštovanje ustavne odločbe
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da je treba spoštovati pravne norme, h katerim jih je zavezalo ustavno sodišče, kar je bila tudi ključna motivacija za vlogo akta v obravnavo.

Obenem pa ne drži, da se s predlogom novele izenačuje javno in zasebno šolstvo, tega ustavno sodišče ni zahtevalo, je dejala na medijski konferenci po seji vlade. Le obvezni del programa se financira 100-odstotno, drugje so številne razlike.

Novela nadalje po njenih besedah z nekaj novimi določbami še utrjuje javno šolstvo v Sloveniji. Ključno je, da po novem javna veljavnost ne bo kar samodejno potrjena, temveč bodo predtem temeljita preverjanja izpolnjevanja zahtev. Javno veljavnost bo mogoče tudi odvzeti, je razkrila. Akt gre v DZ po običajnem postopku in zdaj morajo poslanci opraviti svoje delo, in če je treba, javno šolstvo še bolj opolnomočijo, je še dejala ministrica.

Razkrila je še, da so proti glasovali v SD-ju. DeSUS-ovi ministri pa so novelo podprli.

SMC: Uresničujemo odločbo
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem srečanju dejala, da ni vsebinskih razlogov za to, da vlada v DZ ne bi poslala novele zakona, s katero uresničujejo odločbo ustavnega sodišča. Navedla je, da je novela pripravljena že nekaj časa in izpolnjuje odločbo ustavnega sodišča, a zaradi ideoloških ter političnih razlik med koalicijskimi partnerji še ni šla v postopek sprejemanja.

Sočasno z obravnavo novele zakona pa po njenih besedah pričakujejo tudi procese spreminjanja ustave v tem delu. To mora biti z vsebino zakona združljiva rešitev, je poudarila Kustec Lipicerjeva. Tudi zato od koalicijskih partnerjev pričakuje, da bodo v obeh procesih plodno sodelovali.

Če bodo v DZ-ju zmožni opraviti celovito vsebinsko razpravo ter se skoznjo tudi prepričati, da z rešitvami le utrjujejo javno šolstvo, upa, da se bodo tudi ideološke dileme omehčale.

Novelo zakona utegneta v parlamentarnem postopku podpreti še SDS in NSi, ki se za uresničitev ustavne odločbe prizadevata že ves čas. Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je povedal, da se bodo o podpori odločili, ko bodo preučili zakonsko besedilo. Jožef Horvat iz NSi-ja pa je dodal, da s predlogom vlade niso zadovoljni, saj da uvaja nove delitve pri financiranju osnovnih šol. Za NSi bi bila prava rešitev le stoodstotno financiranje javno veljavnega programa osnovnih šol, ne glede na to, ali gre za javne ali zasebne.

SD zakona ne bo podprl
V SD-ju pa zakonskemu predlogu odločno nasprotujejo in ga po besedah vodje poslancev SD-ja Matjaža Hana v DZ-ju ne bodo podprli. Poleg tega želi stranka namesto uresničitve odločbe spremeniti ustavo in je zato že sprožil parlamentarni postopek, ki pa je obtičal na parlamentarni komisiji DZ-ja. Predsednik sveta SD-ja za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo pa je opozoril, da tisti zasebniki nujno ne izvajajo javnega programa v enakem obsegu. Zanje namreč veljajo izjeme in zato je po njegovem prepričanju 85-odstotno financiranje obveznega programa zasebnikov ravno primerno. Prav zato v SD-ju noveli nasprotujejo, ker da na davkoplačevalcem neprijazen način podvaja mrežo javnih šol.

Pikalo je spomnil tudi na sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, da mora država omogočiti nastanek osnovnih šol, nikakor pa jih ni dolžna financirati. Kritičen je bil tudi do predvidenega postopka pri imenovanju ravnateljev, s katerim po Pikalovem mnenju vračamo politični vpliv in do dejstva, da v predlogu novele ni nobene omejitve glede števila novih šol, kar je po njegovem "osnova za razrast zasebnega šolstva".

Nasprotuje me tudi SD-jev podmladek. Podpredsednik mladega foruma Andrej Omerzel je navedel primer Čila in Švedske, kjer se je zmanjšala vsota denarja za javno šolstvo, posledično je sledil upad kakovosti, prišlo je tudi do množičnega prehajanja učencev iz javnega v zasebno šolstvo, predvsem iz družin višjega dohodkovnega razreda. To pa po njegovih besedah spodbuja neenakost otrok in ne ponuja možnosti do enakega dostopa do izobrazbe.

Zato bodo v stranki nadaljevali z zbiranjem podpisov pod peticijo Ohranimo javno šolstvo, ki jo bodo predali v DZ. Trenutno jo je podpisalo nekaj več kot 3.200 posameznikov.

Židan: Premier se približuje desnici
"Če bo predsednik vlade vztrajal po tej poti, to razumemo tako, da se približuje desni strani politike," pa je že zjutraj ob prihodu na vlado povedal prvak SD-ja Dejan Židan in dodal, da Cerar verjetno nakazuje, kakšne bodo preference po naslednjih volitvah. Te pa bodo po Židanovem mnenju redne.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je po koalicijskem sestanku pojasnil, da je za SD meja oz. črta, pod katero "žal tudi zaradi ideologije naših programov in ravnanj preteklosti ne gremo".

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša pa pred sejo vlade ni vedel, ali bodo ministri te stranke glasovali za novelo ali proti njej oz. ali bodo enotni.

Al. Ma., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 06.04.2017 ob 13:36
Če bi hinavci iz SD-ja mislili resno, bi zaradi nesoglasjij v koaliciji napovedali izstop iz nje. Tako pa samo blefirajo in v javnosti skušajo dajati vtis kot, da jim za financiranje zasebnega šolstva ni vseeno. Pa jim je. Njim so važne le njihove kariere in uradniški položaji za svoje volilce.
alisha
# 06.04.2017 ob 13:24
Ironično SD in podmladek se po socialnih omrežjih gresta kampanjo za javno šolstvo...

Medtem pa podpredsednica podmladka SD študira na zasebni fakulteti
sth.
# 06.04.2017 ob 13:19
Meni je nenavadno, da se ravno desne stranke zavzemajo za to 100 % financiranje. Gre namreč za preliv javnih sredstev v zasebna (čeprav za javni program), torej za dodatno, povečano trošenje države.

Podobno so se zavzemale za višje povprečnine občinam...
Bivši uporabnik
# 06.04.2017 ob 13:33
SD jevci svoje otroke šolana elitnih privatnih šolah v tujini...!!
boroč
# 06.04.2017 ob 13:20
Židan: Premier se približuje desnici
"Če bo predsednik vlade vztrajal po tej poti, to razumemo tako, da se približuje desni strani politike,"
------------------------------------------------------------------------------------
Zanimivo. Če se vlada končno odloči, da bo spoštovala odločbo ustavnega sodišča, se približuje desnici.
Takšno sklepanje očitno kaže na norost. SD bi celo za nazaj menjal ustavo, da ne bi bilo potrebno izvršiti odločbe ustavnega sodišča.
SD, združeno levico in še koga, ki spominja na anarhiste, drži pokonci edino ideološki boj. Zlahka so popustili kapitalu in se z njim celo "omastili", edino ideološki boj jih še drži pokonci.
tupamaross
# 06.04.2017 ob 14:20
Ali je SD sploh kdaj bil zadovoljen? Vedno je v vladi in je
vedno fol nezadovoljen. Še posebej, ko se bližajo volitve.
avrelius
# 06.04.2017 ob 13:23
Ne gre za financiranje zasebnikov ampak za financiranje javnih programov, potrenih s strani države.
25kur
# 06.04.2017 ob 15:10
a je ta baba vrnila dnar, ki si ga je nakradla
igorak
# 06.04.2017 ob 14:10
Sem šolnik in že nekaj časa spremljam to zadevo : SD nabija v prazno!! Za začetek: odločba govori izključno o osnovnih šolah, ne srednjih ali univerzah. Sedaj so zasebne osnovne šole, ki izvajajo javni program, financirane v celoti 85 procentov (program + stroški upravljanja). Ustavna odločba pa govori o celotnem financiranju obveznega dela javnega programa, kar pa ni 100 procentov. Programi v šolah so namreč razdeljeni na obvezni in razširjeni del. To pomeni, da bodo starši teh otrok še naprej morali plačevati del obveznosti, kar je prav, saj so vpisani v zasebno šolo. Torej stvar ostaja nespremenjena. Tako da pravzaprav sploh ne razumem, zakaj SD nasprotuje tej noveli in histerično želi spreminjat Ustavo in zraven kritizira premierja, da se pomika v desno. To sploh ni res. Tudi mi ni jasno, zakaj bi Nsi in SDS podprla novelo, ker to zagotovo ni tisto, kar si oni želijo. Kot je meni znano, oni si želijo 100 procentno financiranje zasebnih osnovnih šol v celoti in ne samo programa. V bistvu je zabavna ta politika. Eno pišejo, drugo razumejo, tretje govorijo.
Kvantni mehanik
# 06.04.2017 ob 14:50
@seba goričan

Kako je s tem pri zasebnih vrtcih?ali je tam zgodba podobna?

Niti najmanj -- razsodba US velja izključno za osnovne šole (za vrtce in srednje šole pa ne), kajti osnovna šola je med temi edina obvezna.
Nikec3
# 06.04.2017 ob 14:00
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je po koalicijskem sestanku pojasnil, da je za SD meja oz. črta, pod katero "žal tudi zaradi ideologije naših programov ter ravnanj preteklosti ne gremo".

Ideologija nad ustavo?
Nikec3
# 06.04.2017 ob 13:57
Če bo predsednik vlade vztrajal po tej poti, to razumemo tako, da se približuje desni strani politike.

Predvolilna izjava Židana.
parabola
# 06.04.2017 ob 13:45
Sin ministra Židana - Aljoša Židan študira v Berlinu. Torej za njega niso dovolj dobre naše javne šole???
Joker
# 06.04.2017 ob 13:43
Malo intelektualne pestrosti v šole.

recimo: kreacionizem
Joker
# 06.04.2017 ob 14:07
Torej za njega niso dovolj dobre naše javne šole???

Ali pa on ni dovolj dober za naše javne šole.
woodoo
# 06.04.2017 ob 15:13
Zanimivo bo, ko bo odprla vrata šole prva muslimanska šola. Zanimivo bo, ker bo večina, ki sedaj podpira to izenačitev kasneje nestrpno udrihala nad dodeljena sredstva takim šolam. Sam sem ateist in mi katoliška ali muslimanska šola predstavljata isto sranje-drugo pakovanje. Spet se bomo kregali ali v ustavi piše, da smo vsi enakopravni ne glede na vero,...
Pa lep dan ;)
windmaster
# 06.04.2017 ob 14:44
Zanimivo je, da imajo vsi vodilni politiki svoje otroje v kvalitetnejših privatnih, cerkvenih izobraževalnih ustanovah....
Mindmaster
# 06.04.2017 ob 14:19
Predstavljajte si, da drzava z vpisom v ustavi doloci, da ima vsak pravico do enega jabolka na dan (kar pri tej levi vladi sploh ni norost) in subvencionira proizvodnjo jabolk pod pogojem, da so jabolka okrogla.

Proizvajate in prodajate svoja jabolka. Jabolka so okrogla, vendar vecja od jabolk, ki jih proizvaja in prodaja drzava. Na lepem se drzava odloci, da vas ne bo vec subvencionirala, ker sama proizvede dovolj jabolk za vse.

To je primer SD-jevega pocetja v solstvu. Samo vlada sme poucevati otroke z davkoplacevalskim denarjem. Davkoplacevalec placa izobrazevanje vsem, ne sme pa izbirati, kdo bo izobrazeval. To vam doloci vlada, v kateri je vedno SD.
aktivist
# 06.04.2017 ob 14:50
@Joker

Poznam zasebne šole, kjer se vpišeš in dobiš diplomo brez, da bi obiskoval to šolo.
Bivši uporabnik
# 06.04.2017 ob 13:37
podpiram zasebno solstvo, ker je javno slabo, saj zasebne sole imajo praviloma bolj strogo disciplino, kot pa javne sole, kjer ucitelju bolj ali manj dol visi kaj ucenec odnese od pouka.
Sem pa zadrzan do zasebnega solstva v kolikor to pomeni zasebne religijske sole, kot je to na zahodu. In tu ne govorim o tipicnih krscanskih solah, ampak solah, kjer "skrivaj" ucijo zelo cudne ideje. Vec o tem na jutubu.
kapljač
# 07.04.2017 ob 18:55
Zasebno šolstvo je večinoma v rokah RKC, ki je po osamosvojitvi Slovenije celo pogojevala priznanje suverenosti države, vendar s spremembo režima, ki bi omogočil, da bi jim denacionalizacija prinesla nazaj vso moč kapitala. Naj s svojim premoženjem počno kar jih je volja, ne strinjam pa se, da je država RKC pri njenih "izpadih iz družbenega normativa", še kaj dolžna vlagat.
AM
# 07.04.2017 ob 12:39
SD je pokleknil že lani konec leta, ko so dohodnino popravili tako, da so bili na boljšem le tisti z nekaj tisoč evri plače.

Očitno bo počepnil še 1x.

Volitve so blizu. Boste sploh še prišli v parlament ?

Dejstvo pa je: Imamo DESNO vlado !
GORILA
# 07.04.2017 ob 09:53
Zagovornikom zasebnega šolstva financiranega s strani davkoplačevalcev:
Da se slučajno ne boste oglašali jeseni, ko bo za Bežigradom odprla vrata turška islamska osnovna šola!
dopisnik
# 06.04.2017 ob 16:17
V SD dobijo ošpice vsakič, ko zaslišijo besedo zasebno. Razen seveda v primeru, ko gre za njihove zasebne privilegije, položaje, vile, vikende, jahte in denar. Vsi po vrsti parazitirajo na javnem sektorju. To njihovo zasebno je pa seveda nedotakljivo!
Mindmaster
# 06.04.2017 ob 16:07
@Binder Dandet

Sodstvo, vojska, policija. To so netrzne storitve, ki jih ureja drzava. Vse ostalo je lahko prepusceno trgu in drzava poseze samo v primeru, ko trg ne izkaze zanimanja, drzava pa vseeno jamci dostopnost storitev. To so koncepti, ki so razvitim drzavam samoumevni, samo v Sloveniji se vsi obnasajo, kot da sem z Lune padel, ko skusa kdo razloziti.

Zasebne sole so za drzavo cenejse, ker same krijejo stroske infrastrukture. Uporabljajo drugacne izobrazevalne metode in dosegajo boljse rezultate - dejstvo, ki ga je bila po vecletnih sodnih bitkah primorana razkriti.
igorak
# 06.04.2017 ob 16:02
@Binder

V bistvu je tako: osnovnošolsko izobraževanje je po ustavi obvezno. Država zahteva, da otrok obiskuje osnovno šolo, torej ni stvar izbire. Država je tudi utemeljila javni program, ki zagotavlja, da kadar otrok obiskuje ta program, da se mu osnovnošolska izobrazba prizna in se tako tudi izpolni ustavna zahteva. Že sedaj so zasebne šole, ki so pridobile veljavo javnega programa (in samo o njih teče besede in ustavna določba in ne o vseh zasebnih šolah nasplošno), financirane 85 %. Taka ureditev velja od leta 1996. Potem pa so se starši otrok, ki te šole obiskujejo, odločili, da imajo njihovi otroci pravico do enakega financiranja programov kot tisti, ki hodijo v javne šole, misleč, da so njihovi otoroci v diskirminatornem položaju. Pri tem pa je Ustavno sodišče reklo, da morajo biti otroci v enakopravnem položaju dejansko v tisdtih delih osnovonošolskega kurikuluma, ki je za zasebno in javno šolo enak. Ne pa za ostale predmetnike. Zato bo tudi z uveljavitvijo odločbe ustavnega sodišča financiranje zasebnih šol, ki so pridobile veljavo javnega programa, ostalo enako. To pomeni, da bo morala biti postavka na položnici, ki jo prejme starš te šole namesto šolnine gor pisati...stroški upravljanja, verouk, ipd. V resnici se veliko govori, spremeni pa se v razmerju javno - zasebno čisto nič. Dodana vrednost teh zasebnih šol je v dodanih predmetih, ki pa jih bodo staši morali doplačevati tako kot do sedaj.
Joker
# 06.04.2017 ob 15:06
aktivist,

Poznam zasebne šole, kjer se vpišeš in dobiš diplomo brez, da bi obiskoval to šolo.

Seveda, prosti trg tu deluje, ljudje potrebujejo diplome, šole jih pa veselo prodajajo. Uspeh zagotovljen!
Joker
# 06.04.2017 ob 14:47
Večno vprašanje zasebnega šolstva (še posebej tam, kjer gre za neobvezno) je, zakaj se tja sploh vpisuješ: zato da se kaj naučiš ali zato da pridobiš diplomo (potrdilo).
V javnem šolstvu ni nobenega zagotovila, da boš prišel do diplome, manjka pa ukrep po katerem bi moral stroške šolanja povrniti, če šolanja ne zaključiš.
V zasebnem šolstvu je pa zgodba malo drugačna, če plačaš moraš nekaj za to tudi dobiti, zakaj bi sicer sicer plačeval.
Kvantni mehanik
# 06.04.2017 ob 14:41
@Joker

Malo intelektualne pestrosti v šole.

recimo: kreacionizem


Pri tem, kakšne norosti so že verificirane kot priporočeno učno gradivo -- se pravi učbenik "Ljubezen je ljubezen", ki promovira teorijo spola in spodbuja groteskne eksperimente v iskanju spolne identitete otrok -- je pravzaprav čudno, da kreacionizem še nima prostora v našem šolskem kurikulumu. V primerjavi s tem je klasični katoliški verouk naravnost znanstvena veda.
Kvantni mehanik
# 07.04.2017 ob 09:32
@Binder Dandet

Drugače pa lahko iz lastne izkušnje povem še tole: naše osnovnošolsko izobraževanje ni na primernem nivoju. Dovolj dobro spremljam problematiko, da lahko kategorično zatrdim, da bi bilo treba marsikaj postoriti, da bi kakovost šolstva spravili na primerno raven. Imam sina, ki je z letošnjim letom postal prvošolec, pred tem pa je obiskoval vrtec v okviru istega JVIZ. Degradacija kakovosti pri prehodu iz vrtca v šolo je očitna in prav gotovo ni omejena na mojo osebno izkušnjo.

Da samo javne šole zagotavljajo primerno raven izobraževanja, je mit; da pa se zagovorniki etatizma v šolstvu -- kar ima le malo skupnega z javnim interesom -- spravljajo na 15% razlike v financiranju tistega ubornega deleža t.i. zasebnih šol (ki jih obiskuje samo 1% populacije) nič manj kot s predlogom za spremembo ustave, je pa naravnost noro. Tu ne morem mimo ugotovitve, da si leva politična opcija prisvaja šolstvo kot svoj fevd in delno tudi kot sredstvo za indoktrinacijo.
Isao
# 06.04.2017 ob 19:21
Zasebne šole so zgrajene nadstandardno, kje je potem tukaj enakopravnost med učenci?Delodajalec izbira učitelje glede na svetovni nazor in pripadnost določeni veri in celo vpisuje učence po teh merilih. Kje je tukaj ustavna ločenost religije in države? Je v javnem interesu da bomo imeli šole s formalno javno priznanim programom, ki pa si bodo ideološko in nazorsko daleč narazen? Je za učence dobro, da imajo v javnih šolah glavno besedo katoliški duhovniki, protestantski pastorji, muslimanski imami, judovski rabini in budistični menihi? O teh stvareh bi se moralo izrekati US.
Vongobongo
# 06.04.2017 ob 18:24
Komi cakam da se odpre zasebna muslimanska sola. Pa da vidimo pol kdo vse bo se za financiranje zasebnih sol ;)
aktivist
# 06.04.2017 ob 14:30
Sploh pa je problem države ker ni inšpekcije v šolstvu. Recimo, da razpišem nek javni program, ki mi ga financira država. Potem začnem s predavanji pri katerih delam minimalno. Študent se ne nauči nič. Pridobi nič izkušenj. Dela nič. Jaz pa poberem denar, ki sem ga pridobil iz financiranja zasebnega programa. To je praksa tudi javnih fakultet, samo so tam standardi manj kritični kot v zasebnem šolstvu.

Da ne omenjam fakultet pri katerih dobesedno kupiš diplomo.
Lovec
# 06.04.2017 ob 13:24
ŽKer je to vlada moralno etičnih ljudi, ki spoštujejo pravo na čelu pa je ustavni pravnik, bi bilo logično, da spoštujejo ustavno sodišče, saj bi bil za njih to minimalni standard. Pa ne.

SD iz čiste demagogije ne pusti privatnih šol, ker mislijo oz. so prepričani, da to njim pripada, le in zgolj samo njim.
dStroj
# 06.04.2017 ob 13:15
Končno. Malo intelektualne pestrosti v šole. Mogoče se tako čez 30 let znebimo SD-jeve prevlade v javnem sektorju.
lantus
# 08.04.2017 ob 13:03
Dol s to vlado. Razočaranje popolno. Nismi jih za to volili.
rudes
# 08.04.2017 ob 07:24
Če je nekaj zasebnega financirano 100 % iz državne blagajne, to zasebno ni več zasebno ampak je javno. In javno šolstvo mora izvajat od države predpisan program. Kje je tu point zasebnega potem?

Ali pač jaz ne razumem pojma zasebno?
Space Voyager
# 07.04.2017 ob 09:42
Zakaj bi se takšnemu šolstvu sploh še reklo zasebno? Če si sponzoriran s strani države, se drži njenih pravil in bodi javen.
Kvantni mehanik
# 07.04.2017 ob 09:34
@Joker

A si s tem mislil zlorabe otrok v verskih šolah in drugih inštitucijah?


Ta retorični obrat je tako trapast, da se z njim ne splača ukvarjati. To je približno tako, kot če bi jaz primerjal tvoj IQ z maso Saturna.
Skippy
# 06.04.2017 ob 17:58
Kakšna banana država pa smo, če nismo sposobni spoštovati odločitve najvišjega sodišča v Sloveniji?
severna zvezda
# 06.04.2017 ob 17:29
Gre za očitno financiranje vatikanskih verskih šol z javnim denarjem. Totalno protiustavno, niti ustavni sodniki ne spoštujejo več ustave.

US je pravzaprav odprlo ''Pandorino skrinjico''........ Kako bodo tolmačili zadevo, če bo prišlo do podobne zahteve po sofinanciranju - ko se bo še kakšna druga verska skupnost oglasila s svojo šolo.....?!
Binder Dandet
# 06.04.2017 ob 15:43
@Mindmaster, Kvantni mehanik:
Zdaj se mi že malo bliska argument zagovornikov financiranja zasebnih šol. Financirano iz javnega, ker so v to vrečo vplačali tudi uporabniki javnih programov zasebnih šol. Gre torej za možnost izbire. Ok.

Če torej plačujem za varnost, lahko izbiram, katera varnostna služba bo patruljirala po moji soseski? Iz javnega financirana seveda. Ali pa vojska. Vse to so funkcije države. Zagotavljanje varnosti, obrambe in izobraževanja. Ampak samo na enih področjih bi naj posameznik imel izbiro.

Kaj pa če ne želim čakat v vrsti pri zdravniku 3 mesece, zakaj nisem upravičen do povračila stroška, ki sem ga imel, ko sem plačal zasebniku, da me bo sprejel že jutri? Debatiram, testiram to stališče o možnosti izbire. Lahko da bluzim. Ne vem. Želim razumeti. Na katerih vseh področjih je možnost izbire potrebna in zakaj.

Naslednja stvar, ki mi ni jasna,ker ne poznam nikogar iz zasebnih OŠ...če zasebna šola dobi financiranje za izvajanje javnega programa....torej po nekih javno določenih normativih....kje je dodana vrednost zasebne šole?
Kvantni mehanik
# 06.04.2017 ob 14:43
@Binder Dandet

Ustanovim solo. Kasiram vpisnino. Program mi financira drzava. Dobicek poberem jaz?

Nekoc sem ze razumel argument zagovornikov financiranja zasebnega solstva, v tem trenutku pa mi ni vec jasen.


Pod "ustanovim šolo" upoštevaj stroške investicije v objekt in njegovo vzdrževanje -- kar je v primeru zasebnega šolstva v celoti na plečih zasebnika -- pa dobiš kar razumno računico.
komponist SV
# 08.04.2017 ob 15:32
Če se država odloči 100% financirati zasebne šole, potem te šole niso več zasebne, ampak postanejo javne, mar ne?
rokers
# 07.04.2017 ob 10:37
1. kot so že razložili, bo država sedaj dodale le tistih 15% manjkajoče razlike, ki gre za javno priznani in določeni program. Torej kar učijo v vseh javnih šolah, morajo tudi v zasebni. Kar zasebna uči dodatno se financira ali od staršev, ali iz drugih virov. Zasebne šole so zagotovo cenejše za državo, saj prostore mora zagotavljat sam izvajalec programa. Torej Škofijska gimnazija, ki je odprla tudi OŠ ima isti program kot vse druge OŠ po Sloveniji in to naj bi bilo po novem 100% financirano, vse drugo: dodaten program, verouk, in drugo plačujejo starši oz škofija. Škofija je morala tudi sama zrihtat plac, objekte za to šolo - ponavadi gre ta strošek na račun občin, tu LJ občina ni imela stroškov.
2. dejstvo: tu ni govora o srednjih šolah in fakultetah, ne vrtcih!
3.sem delal v zasebnem šolstvu in moram rečt, da je tam večji red, večje spoštovanje in s tem je tudi nivo višji. Ne gre tam za neko smetana, kajti je kar nekaj učence, ki imajo šolnino subvencionirano. Obstaja solidarnostni sklad.
4. S čim se ne strinjam: zagotovo zasebne šole, ki niso luksuzne, ki ne učijo nič slabega, ki gradijo tudi na vzgoji, ne le izobraževanju in ki IMAJO ENAK UČNI PROGRAM (nikjer ni govora o kreacionizmu za skozi bog) so velik dodatek k razviti in odprti družbi. Imajo pa vse te šole nek problem: nimajo vsi starši in vsi otroci možnosti vpisa v te šole (tako OŠ kot srednje šole) - tu ni glavni problem denar, bolj je to, da so starši ali nevedni, ali je taka šola preveč oddaljena, ali se ne strinjajo z ideološko usmerjenostjo. Na žalost pride res potem v te šole neka smetana (ne finančno) in težki kalibri (problematični otroci, otroci iz socialnega dna, otroci priseljencev). To je po mojem največja šibkost vseh privat šol, pa naj bodo krščanske, waldorfske ali muslimanske...Ne vem kakšna bi bila rešitev, da bi te privat šole MORALE biti ODPRTE za vse. Kvote? ali selitev problematičnih otrok iz neke javne šole (npr Fužin ali Livade v OŠ škofijske na Šentvidu?)
5. pa še glede muslimanskih šol: zakaj pa ne? Če bojo prakticirali javni program in se ga držali, ne vidim težav (seveda uporaba slo jezika in vse to kar učijo v vseh drugih OŠ). Težavo vidim kot pri krščanskih, da ne bojo odprte za vse - pač elitizem, ne finančni.
6. rezultati teh šol (se pravi z istim javnim denarjem) se pokažejo potem pri nadaljni izobrazbi in zaposlovanju, ter socialni/državni odgovornosti.

7. o srednjih šolah in fakultetah pa je prav druga debata. Še največji problem le teh ni javno/zasebno, temveč problematika študentskega dela in fiktivnih vpisov. Za vsak vpis te fakultete in tudi srednje šole (izobraževanje za odrasle) dobijo glavarino, plus odrasli plačajo vpisnino: nazadnje vpis velik, študentov in dijak pa ni, ki so se vpisali samo zato, da imajo status in socialno varnost in možnost dela..To je največji problem: da se mora en 26letnik-ica , ki že naredi fax vpisat v srednjo šolo, da lahko dela kot natakarica, ker je manj obdavčena od zaposlenega..
bayernkini
# 07.04.2017 ob 09:06
Komunistična retorika ..
Ideologija nad zakonom . .
kapljač
# 06.04.2017 ob 21:08
Cerar laska RKC. Je že ugotovil, da je volilno telo RKCja še najmanj problematično in vodljivo. Je že ocenil, da če želi ostati v politiki, ga morajo voliti ljudje, ki se v politiko sploh ne spoznajo in jim je dovolj ta razumevanje , delanje cirkusa.
oziris.va
# 06.04.2017 ob 17:22
Privatne šole se nimajo kaj financirat iz davkoplačevalskega denarja. Okej, lahko se prijavijo na kakšne razpise, ampak da dobijo 100% financiranje ... sorči, dragi moji, to pol več ni privatna/zasebna šola.
MitjaM
# 06.04.2017 ob 16:22
Se pravi, da so zasebne šole 100% javno financirane.
Zdaj pa se malo ustavimo in premislimo, ...
Seveda izvajajo javni program, a to le zaradi kalkulacije, da je bolj kvaliteten od zasebnega.
Ampak. Ali bi lahko kdo ustanovil zasebno podjetje, ki bi bilo 100% javno financirano?

Pri klasičnem liberalizmu so bile zasebne šole zasebno financirane. V neoliberalizmu so pa javno.
dopisnik
# 06.04.2017 ob 16:08
V tem SD so sami ideološki blazneži ali pa idioti. Druge ni!
Kazalo