"Videoposnetek, v katerem nastopa Urška Čepin, pa je nastal kot odgovor na demagoške očitke nasprotnikov pokojninske reforme in je namenoma posnet kot parodija," pojasnjujejo na UKOM-u. Foto: MMC RTV SLO
Darijan Košir
Darijan Košir je potrdil, da v uradu vlade za komuniciranje "hranijo za objavo" še en posnetek z Uršo Čepin. Foto: MMC RTV SLO

"Res je, tretji posnetek te vrste obstaja, a ga ni mogoče dobiti. Ta posnetek hranimo za objavo, do konca kampanje pa je še več kot deset dni," je na MMC-jevo vprašanje o možnosti objave morebitnega posnetka odgovoril vodja vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir.

Zahteva Darijana Koširja za popravek:

"Katja, ZAHTEVAM POPRAVEK!!! Nikjer nisem rekel, da ga BOMO objavili niti kdaj! Rekel sem, da ga HRANIMO za objavo!!! To pa je bistvena razlika!!! Prosim, da zavajujoče naslove TAKOJ popravite!!!"

Pojasnilo uredništva:
V celoti objavljamo dobesedni odgovor Darjana Koširja na naše prvotno vprašanje:
Vprašanje:
Ker je slišati, da obstaja tudi tretji posnetek predreferendumske kampanje z Urško Čepin, na MMC-ju sprašujemo/naprošamo, če je mogoče ta posnetek dobiti?


Odgovor: Spoštovani, ja, res je, tretji posnetek te vrste obstaja, a ga ni mogoče dobiti. Ta posnetek hranimo za objavo, do konca kampanje pa je še več kot deset dni. Tako da upam, da razumete, da vam ga ne moremo kazati prej, preden ga sami uporabimo.
Prosim za razumevanje. Darijan Košir

Urad je sicer že objavil dva posnetka z Urško Čepin, ki po Koširjevih besedah poskušata s parodijo na argumente nasprotnikov pokojninske reforme pritegniti mlajše in bolj izobražene volivce k podpori reforme. Vlada je posnetek naslednji dan po objavi umaknila.

"Dober produkt - pokojninski zakon, ki govori sam zase"
Na Uradu vlade za komuniciranje pojasnjujejo, da se niso "odločili za klasično obliko političnega marketinga, saj ima vlada v rokah dober "produkt" – pokojninski zakon, ki govori sam zase".

"Videoposnetek, v katerem nastopa Urška Čepin, pa je nastal kot odgovor na demagoške očitke nasprotnikov pokojninske reforme in je namenoma posnet kot parodija. Z njim smo želeli zbuditi pozornost pri mlajši ciljni skupini, ki je zelo prisotna na spletu in izhaja iz specifike spletnega virtualnega komuniciranja na družabnih omrežjih ter YouTubu," dodajajo.

Pahor: Vsake oči imajo svojega malarja
Na posnetek se je odzval tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da mu "ni vseeno, kako se vodi kampanja pred referendumom o pokojninski reformi". "To je preresna stvar, da bi si lahko tisti, ki smo odgovorni za uspeh te reforme, privoščili šalo ali hec na ta račun."

"Vsake oči imajo svojega malarja. Dopuščam, da ima vsak svoj okus. A to se mi zdi tako resna stvar, da ne smemo dati nobenega signala, da je kakršen koli razlog za šalo. Kot premier in tisti, ki je koordiniral projekt pokojninske reforme, moram preceniti, ali nekaj ustreza temu, kar smo počeli. To je tako pomembna stvar za našo prihodnost, da ljudje ne smejo imeti občutka, da s štosi želimo zbuditi javnost. Naši ljudje so dovolj pametni, da ne potrebujejo piarovskih štosov za to, da bi nekaj podprli ali ne," je še povedal Pahor.