Člani vladne skupine za reforme in premier so skupaj stopili pred vodje poslanskih skupin. Foto: RTV SLO
Člani vladne skupine za reforme in premier so skupaj stopili pred vodje poslanskih skupin. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je sicer skeptičen do enotne davčne stopnje, a ji ne nasprotuje. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec je dejal, da DeSUS za zdaj podpira reforme. Foto: RTV SLO

Vlada gre v projekt na način, kar bo, pač bo.

Jelko Kacin o predlogu vladnih reform
Borut Pahor
Predsednik SD-ja Borut Pahor pozdravlja predlog vladnih reform. Foto: RTV SLO

Reforme niso grajene na primeru Slovenije, ampak so povzete iz drugih držav.

Sašo Peče o predlogu reform
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič
Sindikati zavračajo enotno davčno stopnjo. Foto: RTV SLO

Predsednik vlade Janez Janša je po predstavitvi predloga vladnih reform predstavnikom vladne koalicije in drugim predstavnikom parlamentarnih strank dejal, da so posamezne rešitve, vključno z enotno davčno stopnjo, pripravljeni nadomestiti, če bo kdo predlagal boljše.

Preberite si tudi novico o pogovoru premierja Janeza Janše za TV Slovenija.
Janša je pojasnil, da se vlada zaveda odgovornosti za spremembe in jo je pripravljena nositi ne glede na politično ceno. Če bi razpisali referendum o kakšnem od ukrepov, pa bi predlagatelj prevzel odgovornost za neizvedbo reform. Vlada bo na četrtkovi seji podprla glavne cilje svežnja gospodarskih in socialnih reform za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

NSi za socialno vzdržnost reform
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk meni, da so reforme celovit sveženj. Izrazil je obžalovanje, da razprava poteka zgolj o eni reformi. V NSi-ju menijo, da je treba zagotoviti družbeno vzdržnost svežnja gospodarskih in socialnih reform, hkrati pa tudi javnofinančni položaj. Slovenija mora izpolnjevati pričakovanja EU-ja in zahteve gospodarstva.

Bajuk je poudaril, da brez korenitih reform ne moremo uveljaviti lizbonske strategije in dodal, da se mora Slovenija enkrat za vselej soočiti z neizogibnostjo globalizacije. Glede enotne davčne stopnje je bil Bajuk po lastnih besedah vedno nekoliko skeptičen, načeloma pa ji ne nasprotuje.

SLS: Reforme ne smejo ogroziti socialno šibkejših
Gospodarske in socialne reforme ne smejo prizadeti tistega sloja prebivalstva, ki je že zdaj v težjem socialnem položaju, je dejal predsednik SLS-a Janez Podobnik. Enotna davčna stopnja je eden izmed instrumentov, ki pred dokončno odločitvijo za sprejetje potrebuje še nekaj podrobnih izračunov, meni Podobnik.

Reforma ne bo prizadela upokojencev
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da se zavedajo nujnosti reform za gospodarsko konkurenčnost Slovenije in višjo gospodarsko rast, ki sta pogoj za večjo socialno varnost.

Po pojasnilih, ki jih je dobil Erjavec glede enotne davčne stopnje, ta ne bo prizadela upokojencev in ne bo posegala v pokojnine. Erjavec je dodal, da bodo nekatera odprta vprašanja razrežili med javno razpravo.

Kacin: Vlada ni upoštevala opozoril
Predsednik LDS-a Jelko Kacin je po predstavitvi vladnih reform dejal, da je vladna koalicija trdno odločena vztrajati pri svežnju reform, zato bo zanje morala prevzeti vso odgovornost. Po Kacinovih besedah vlada ni upoštevala opozoril in kritik glede napovedanih reform, menil pa je tudi, da se vlada zaveda, da gre za tvegan poskus.

Po Kacinovem mnenju je Slovenija prva država, ki je po vstopu v EU spoznala, da je z njenim gospodarstvom nekaj hudo narobe in da potrebuje korenite rešitve.

Pahor: Reforme korak v pravi smeri
Predlog gospodarskih in socialnih reform je korak v pravi smeri, vendar mora biti narejen zelo premišljeno, zato pozdravljamo odločitev, da bodo reforme poslali v DZ postopno, je dejal predsednik SD-ja Borut Pahor.

Po njegovem mnenju bo dovolj časa, da se v javni razpravi sliši tudi glas tistih, ki jih skrbi, ali te reforme ne prinašajo samo enega izmed ciljev - večje konkurenčnosti. Da bo večina ljudi razumela nujnost sprememb za preboj Slovenije med najbolj razvite, morata biti cilja, večja konkurenčnost in socialna vzdržnost, skladna, meni Pahor. Glede enotne davčne stopnje Pahor upa, da je vlada ne bo poslala v obravnavo.

SNS: Predlog sprt z zakonitostmi gospodarstva
V SNS-u menijo, da je sveženj gospodarskih in socialnih reform vsaj na štirih področjih sprt z zakonitostjo gospodarstva, zlasti makroekonomije, je dejal poslanec stranke Sašo Peče.

Peče je izpostavil, da je enotna davčna stopnja nesprejemljiva, saj bo povzročila podražitev večjega dela izdelkov. Nesprejemljivo je tudi podaljševanje starostne dobe za upokojitev, reforme pa so pomanjkljive tudi v delu, ki se nanaša na javna podjetja in odnos do lastništva.

Reforme že januarja 2007?
Ko bo reforme potrdila vlada, bo odbor za reforme prenehal delovati, njegovi člani pa bodo v sodelovanju z ministrstvi začeli pripravljati nove zakone in podzakonske akte. Kdo bo vodil usklajevanje reform, morda ministrstvo za reforme, pa še ni znano. Pogajanja med socialnimi partnerji in vlado se bodo začela šele pri obravnavi predlogov zakonov, vlada pa uvedbo večine reform načrtuje že s 1. januarjem 2007.

Napovedan protestni shod proti reformam
V razpravi, ki je potekala prejšnji teden, so sindikati podprli ukrepe za razbremenitev dela, vendar pa so proti enotni davčni stopnji. Kot znak nestrinjanja z reformami za 26. november napovedujejo protestni shod. Delodajalci so predlog reform podprli.

Vlada gre v projekt na način, kar bo, pač bo.

Jelko Kacin o predlogu vladnih reform

Reforme niso grajene na primeru Slovenije, ampak so povzete iz drugih držav.

Sašo Peče o predlogu reform