"Masa plač, kakšna je, je najvišja možna, zato se o tem ni mogoče pogajati," je dejal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Foto: BoBo

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je dejal, da vlada vztraja, da se o višini znižanja mase za plače javnih uslužbencev ni mogoče pogajati. To po njegovih besedah ne pomeni, da vlada o tem ne želi pogajati, ampak pomeni to, da denarja preprosto ni. "Masa plač, kakšna je, je najvišja možna, zato se o tem ni mogoče pogajati," je dejal. Tako so mogoča le pogajanja o tem, na kakšen način je mogoče zmanjšati omenjeno maso.

Pličanič je opozoril na pomanjkanje sredstev v proračunu. "Del, ki je namenjen plačam javnih uslužbencev, je takšen, kakršen je, in večji ne more biti, sicer bi trpeli drugi proračunski porabniki," je dejal.

Minister za pravosodje se strinja s tem, da se predstojniki posameznih delov javnega sektorja s svojimi sindikati ločeno pogajajo o načinu znižanja omenjenih sredstev. "Razlike med posameznimi deli javnega sektorja so namreč velike, zato ne bi bilo pravično, da bi linearno ali na enak način posegli v vse dele javnega sektorja. Na ta način bi prišli do uravnilovke, kar bi bilo izrazito nepravično," je dejal.

Vlada: Sindikati so enakovreden partner
Sindikati zahtevajo, da jih vlada prizna kot enakovredne partnerje, Pličanič pa odgovarja, da tako sam kot njegovi kolegi v vladi že zdaj sindikate vidijo kot enakovredne socialne partnerje. "Socialni dialog je za to vlado temelj demokratičnega procesa, kar je vlada do zdaj velikokrat dokazala tudi že v praksi," je dejal. Ob tem je spomnil na sprejeta pokojninsko reformo in zakon za uravnoteženju javnih financ.

Vlada je na današnji seji razpravljala tudi o predvideni noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša večjo fleksibilnost pri izplačilu plač. To pomeni, "da morajo imeti tisti, ki vodijo posamezne organizacije v javnem sektorju, več možnosti, da nagradijo tiste, ki delajo dobro, in sankcionirajo tiste, ki delajo slabe", je dejal Pličanič. Novela naj bi bila sicer že pripravljena.

Kot je dejal direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar, se je vlada opredelila tudi do stavkovnih zahtev Policijskega sindikata Slovenije. Pri tem je za pogajanja s sindikatom v določenih točkah pooblastila pogajalsko skupino, ki se pogaja s stavkovnimi odbori sindikatov javnega sektorja, v treh točkah pa ministrstvo za notranje zahteve.

Gradivo o izbrisanih tajno
Vlada naj bi danes predvidoma obravnavala tudi shemo za izplačevanje odškodnin izbrisanim, ki jo je zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice. A Logar v zvezi s tem ni želel dajati nobenih pojasnil, ker je gradivo označeno s stopnjo zaupnosti.