Vlada obtožuje sindikate javnega sektorja tudi za izgubo delovnih mest. Foto: BoBo
Vlada obtožuje sindikate javnega sektorja tudi za izgubo delovnih mest. Foto: BoBo
Zaradi blokiranega proračuna vlada napoveduje močno povišanje cen vozovnic javnega prevoza za dijake in študente. Foto: BoBo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sporoča, "da pomeni začetek postopkov za referendum o Zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014 zavestno odpoved evropskim sredstvom v vrednosti preko 500 milijonov evrov". Vlada je pripravila številne izboljšave in poenostavitve z namenom povečanja črpanja evropskih sredstev za prihodnje leto, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je sporočila, da "v primeru zadržanja izvajanja Zakona o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014 ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na področju podjetništva in konkurenčnosti ne bo moglo realizirati novih javnih razpisov niti že sprejetih obveznosti".

Po napovedi vlade naj bi ostalo nerealiziranih približno 1.200 zaposlitev. Vsak mesec zamude pri izvajanju proračuna pa predstavlja večje tveganje za dokončno izgubo evropskih sredstev v letu 2013, so še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Na ministrstvu za finance so še opozorili, da bo zaradi referendumske pobude izvrševanje proračuna za leto 2013 oteženo že z januarjem. Napovedano financiranje po dvanajstinah namreč pomeni, da se bo lahko za tekoči mesec porabilo največ eno dvanajstino sredstev, ki so bila v primerljivem obdobju porabljena v preteklem letu.

Vlada napoveduje dražje vozovnice za dijake in študente
Kot smo že poročali, je vlada že prej sporočila, da zaradi razpisa referenduma in posledično začasnega financiranja proračuna po dvanajstinah ministrstvo za infrastrukturo in prostor ne bo imelo dovolj sredstev za subvencioniranje mesečnih vozovnic v enaki višini kot do zdaj. Vozovnice bodo tako dražje tudi do 15 evrov na mesec, vlada pa za to in vse druge negativne posledice neizvajanja zakona o izvrševanju proračuna krivi sindikate javnega sektorja, ki so za ta zakon vložili referendumsko pobudo.

Kdo je povzročil referendum?
Sindikati javnega sektorja opozarjajo, da zakon o izvrševanju proračuna nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko. Zakon namreč med drugim ureja tudi način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Zahteva za referendum je posledica vladnega kršenja predhodnih dogovorov s sindikati, izpostavlja predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. "Danes smo vložili prek 13.000 podpisov za referendumsko pobudo, ker smo se maja letos z ministrom Vizjakom dogovorili, da v letu 2013 ne bo posegal v maso plač. Če se nekaj podpiše, potem to drži," je dejal Ogrizek za MMC 12. decembra.

Finančni minister Janez Šušteršič je sicer napovedal, da bodo na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti takšnega referenduma.