Vlada je sprejela zakonski predlog, s katerim deregulira minimalno izobrazbo za prodajalce. Foto: BoBo
Vlada je sprejela zakonski predlog, s katerim deregulira minimalno izobrazbo za prodajalce. Foto: BoBo
Prodajalci ne bodo potrebovali izobrazbe?

Vlada je na tokratni seji sprejela predlog novele zakona o trgovini, ki prinaša deregulacijo izobrazbenih pogojev za trgovske poslovodje in prodajalce s predpisano minimalno izobrazbo. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da je ključni cilj deregulacije odprava administrativnih ovir in vpliv na večjo mobilnosti in fleksibilnost pri iskanju dela in zaposlovanja ter lažji dostop v panogo.

"Smo ena bolj reguliranih držav, saj imamo 242 reguliranih poklicev," je dejal Počivalšek in dodal, da gre za proces, ki se ga loteva vsa Evropa. S tem naj bi se olajšalo zaposlovanje, deregulaciji v trgovini pa bo sledila deregulacija poklicev v turizmu, gradbeništvu, dimnikarstvu, v detektivski in pogrebni dejavnosti …

Zakonski predlog podpira trgovinska zbornica, saj menijo, da se raven storitev ne bo zmanjšala, temveč celo povečala. Kot so presodili, bo konkurenčen trg glede na zahtevnost in ozaveščenost porabnikov poskrbel, da se bo kakovost v trgovini stalno nadgrajevala.

Na drugi strani mu nasprotujejo sindikati in obrtno-podjetniška zbornica, ki so v času javne obravnave predloga pozvali vlado, naj predlog umakne, nedavno pa še parlament, naj ga ne podpre. Deregulacija naj bi po njihovem mnenju razvrednotila poklic in znižala standarde storitve.

Strateški vladni projekt
Projekt prenove reguliranih poklicev in dejavnosti sodi med ključne strateške projekte vladne projektne pisarne, da bi zmanjšali število regulacij. Argument za ohranitev zakonske regulacije je obstoj javnega interesa varovanja življenja, zdravja, premoženja ali varstva okolja. Tega javnega interesa pa po mnenju vlade pri regulaciji trgovinskih poklicev ni.

Prodajalci ne bodo potrebovali izobrazbe?