Raziskava poteka že deveto leto, v njej pa je sodelovalo 8013 naročnikov revije Reader's Digest. Foto: BoBo
Raziskava poteka že deveto leto, v njej pa je sodelovalo 8013 naročnikov revije Reader's Digest. Foto: BoBo
Pet najmanj zaupanja vrednih institucij. Foto: BoBo
Pet najbolj zaupanja vrednih poklicev. Foto: BoBo

Naključno izbrani slovenski naročniki revije Reader's Digest so že deveto leto sodelovali v raziskavi Trusted Brand. Najbolj zaupanja vredne blagovne znamke je izbiralo 8013 naročnikov, ki so odgovarjali v skupno 32 kategorijah. Vključeno je bilo tudi področje varovanja okolja in javnih osebnosti, je pojasnil vodja Reader's Digest Slovenija Daniel Škraba.

Renault, Gorenje, Fructal, Radenska …
V svetovnem merilu Slovenci najbolj zaupamo blagovnim znamkam Renault (avtomobili), Gorenje (gospodinjski aparati), HP (osebni računalnik), Samsung (mobilni telefon), Telekom Slovenije (ponudnik mobilne telefonije in internetnih storitev), Canon (kamera, fotoaparat), Sonček (turistična agencija), NLB (banka), Zavarovalnica Triglav (zavarovalnica), Petrol (bencinski servis), Cedevita (vitaminski dodatek), Lekadol (protibolečinske tablete), Nivea (negovalna kozmetika za kožo) in Ariel (pralni prašek).

Doma pa so najbolj zaupanja vredne znamke Fructal (sokovi), Radenska (ustekleničena voda), Zlatorog Laško (pivo), Barcaffe (kava), Ljubljanske mlekarne (mleko), 1001 Cvet (čaj), Mercator (nakupovalni center), Jupol (barve za dom), Dormeo (ležišča), Gen-I (ponudnik energije), POP TV (TV postaja), Radio Slovenija - Val 202 (radijska postaja) in Slovenske novice (časopis).

Na področju varovanja okolja so po mnenju bralcev najbolj ozaveščeni pri znamkah Toyota (avtomobil), Frosch (čistila) in Gorenje (gospodinjski aparati). Najbolj zaupanja vredne osebnosti so Slavko Bobovnik (TV-voditelj), Jurij Zrnec (igralec), Tina Maze (športnica), Vlado Kreslin (glasbenik) in Ivo Boscarol (poslovnež).

Najboljši gasilci, najslabši telefonski prodajalci in politiki
Med poklici brez konkurence kraljujejo gasilci, ki jim zaupa 98 odstotkov vprašanih. V zadnjem letu jim je podpora zrastla za dodatnih osem odstotnih točk, kar je verjetno mogoče pripisati ogromnemu delu, ki so ga opravili med nedavnimi naravnimi nesrečami, je povedala glavna urednica revije Lidija Petek. Gasilcem sledijo piloti, medicinske sestre, kmetovalci in zdravniki. Kmetovalcem v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami zaupa največ ljudi.

Najnižje zaupanje uživajo prodajalci po telefonu, ki jim ne zaupa 96,2 odstotka vprašanih, tesno za njimi pa sledijo politiki s 95,7-odstotnim nezaupanjem. Anketiranci so izrazili veliko nezaupanje tudi do nepremičninskih agentov, sindikalnih voditeljev in finančnih svetovalcev.

Slovenci najbolj nezaupljivi do politike
Na področju institucij se je najvišje uvrstil radio, ki mu zaupa 70,8 odstotka. Najslabše pa se je odrezala politika z rekordnim nezaupanjem v politiko pri 98,4 odstotka. Urednica Lidija Petek je pojasnila, da Slovenci zaupamo politiki najmanj od osmih držav vključenih v raziskavo. Podobno nezaupljiva je Romunija pri 82 odstotkih. Nizko zaupanje ima tudi oglaševalska industrija, pravni sistem in tudi Cerkev, ki ji v Sloveniji ne zaupa 79,9 odstotka anketiranih.

V vseh državah visoka zaskrbljenost za okolje
Najbolj zaskrbljeni za okolje smo v Sloveniji, 97 odstotkov, 43 odstotkov vprašanih tudi meni, da je pri nas okoljska politika slaba. Z zadovoljstvom z okoljsko politiko izstopajo Švicarji.