Na ustavnem sodišču je vloženih več pobud za oceno ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ. Med drugim sta ustavno presojo zahtevala varuhinja človekovih pravic ter Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija. Foto: BoBo
Na ustavnem sodišču je vloženih več pobud za oceno ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ. Med drugim sta ustavno presojo zahtevala varuhinja človekovih pravic ter Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija. Foto: BoBo

Vlada meni, da določbe zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanašajo na prenehanje pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, niso v neskladju z ustavo.

Na ustavnem sodišču je namreč vloženih več pobud za oceno ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ. Med drugim sta ustavno presojo zahtevala varuhinja človekovih pravic ter Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija. Oba pobudnika izpodbijata določbo, ki govori o tem, da javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, preneha pogodba o zaposlitvi. Ustavnemu sodišču predlagata začasno zadržanje spornih odločb zakona.

"Določbe niso v neskladju z ustavo"
Vlada pa je na dopisni seji sprejela stališče do teh pobud in ustavnemu sodišču predlaga, naj predlog za začasno zadržanje zavrne in ugotovi, da izpodbijane določbe niso v neskladju z ustavo.

Opozorila je, da določba ureja prenehanje pogodbe o zaposlitvi in ne pomeni neposrednega upokojevanja. Javnemu uslužbencu, ki je izpolnil v zakonu določene pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja, je določena raven socialne varnosti zagotovljena že z obveznim pokojninskim zavarovanjem, odločitev o tem, ali bo sklenil novo pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem oz. ali bo delo nadaljeval v kateri drugi obliki zaposlitve, pa je prepuščena javnemu uslužbencu.

Cilj: obvladovanje javnofinančnih izdatkov
Zato vlada opozarja, da ne gre za ukrep prisilnega upokojevanja. Ob tem bi lahko predstojnik v primerih, ko pa bi bil zaradi upokojitve uslužbenca moten delovni proces, sklepal dogovore o nadaljevanju delovnega razmerja za zagotavljanje nemotenega delovnega procesa.

Poudarjajo, da so bile izpodbijane določbe v zakon vključene s ciljem obvladovanja javnofinančnih izdatkov. Poleg tega pa ukrep prenehanja pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine sledi cilju kadrovskega prestrukturiranja oziroma vzpostavitve ugodne starostne strukture javnih uslužbencev in spodbujanja dostopa do zaposlitve z boljšo medgeneracijsko porazdelitvijo.