Razmerje politične moči v DZ-ju ni naklonjeno interpeliranju ministra Golobiča, pravi Janša. Foto: EPA
Razmerje politične moči v DZ-ju ni naklonjeno interpeliranju ministra Golobiča, pravi Janša. Foto: EPA

Lansko jesen, ko je tranzicijska levica sestavila vlado, so slovenski tajkuni odprli prvo veliko steklenico šampanjca. Danes, ko je lastnik poštnega nabiralnika na Nizozemskem, ki je ob tem še predsednik stranke Zares in minister v Pahorjevi vladi, sporočil slovenski javnosti, da ne bo odstopil, tajkuni odpirajo novo steklenico.

Odziv SDS-a
Gregor Golobič in Danilo Türk
Po Türkovih besedah je Golobič zamolčal nekatera dejstva v svojih stikih z mediji, spoštoval je pravne predpise. Foto: Urad predsednika republike
Gregor Golobič in Janez Janša
SDS meni, da vladna koalicija ni bila rešena, pač pa bo sama sebe še bolj potisnila globlje v močvirje. Foto: MMC RTV SLO
Golobič ostaja minister

Svet stranke se je sešel na konstitutivni seji, na kateri je Janez Janša dejal, da so o morebitni vložitvi interpelacije izvedeli iz medijev. Sam namreč meni, da ta zaradi strankarskih razmerij v DZ-ju ne bi bila izglasovana. So pa že predtem iz stranke sporočili, da je vlada z odločitvijo ministra za visoko šolstvo izgubila velik del verodostojnosti. "Žal vladna koalicija vleče v brezno celotno državo, ki zaradi nesposobnosti vladajočih, zapletenih v ukvarjanje samih s seboj, v krizo tone dvakrat hitreje kot preostala Evropa." Na svetu stranke so sicer za predsednika programskega sveta izbrali Franceta Cukjatija.

"Po mojem mnenju predsednik države ne bi nikoli podprl nekoga, za katerega ve, da bo odstopil. Že iz taktičnih razlogov ne. To, kar se je danes zgodilo, je pač odločitev vladne koalicije in predvsem predsednika vlade, da se bo koalicija še naprej ukvarjala sama s sabo, s svojo lastno kredibilnostjo, ne pa z izzivi gospodarske krize," je ob robu SDS-ove konstitutivne seje sveta, še dejal Janša.

Pahor se je odločil zaradi prijave Kosovi komisiji
Precej bolj Golobiča podpirajo v koaliciji. Premier Borut Pahor je dejal, da se je odločil, da naj Gregor Golobič ostane minister, saj je svoje premoženje ustrezno prijavil komisiji za preprečevanje korupcije.

"Skrbno sem pretehtal težo očitanih dejanj. Ocenjujem, da ni prav, da se tisku zamolči celotno premoženjsko stanje. A za odločitev, da Golobič ostane minister, sem se odločil zato, ker je v celoti svojo premoženjsko sliko predstavil protikorupcijski komisiji, ki ji je vsak po zakonu dolžan dati to informacijo," je pojasnil Pahor.

Predsednik države Danilo Türk je v komentarju na odločitev Gregorja Golobiča dejal, da je v dveh letih v politiki slišal več laži kot v 15 letih diplomacije. Ob tem je ponovil, da Golobiču ni mogoče očitati nobene protipravnosti. Sicer pa v zvezi s tem ni imel povedati nič novega, je pa spomnil, da je v preteklih dneh opozoril na nekatere temeljne značilnosti tega primera in pojasnil, kako ga vidi. Po njegovih besedah je Golobič zamolčal nekatera dejstva v svojih stikih z mediji. Spoštoval je pravne predpise in je vse, kar je bilo treba prijaviti, prijavil v ustreznih pravnih postopkih.

Erjavec: Vesel sem odločitve, saj si ne želim politične krize
Golobičev koalicijski kolega Karl Erjavec, DeSUS, pa je odločitve vesel, saj ima vlada v tej težki situaciji veliko nalog in si kot predsednik DeSUS-a ne bi želel politične krize. Dodal je, da bo posledice takšne odločitve Golobič kot predsednik Zaresa sam prevzemal, če se bo izkazalo, da bodo volivci takšno dejanje označili kot neustrezno.

Kresal: Odločitev lahko razumljiva
Tudi Katarina Kresal, predsednica LDS-a, odločitev podpira. Meni, da je odločitev lahko razumljiva, saj bi bila v kriznih časih vsaka destabilizacija vlade slaba. Ob tem je poudarila, da nauk te zgodbe ni, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politki svojo težo. Kresalova verjame, da je bila Golobičeva odločitev težka in da so bile pred njim številne dileme, obenem pa upa, da se bo s tem primerom celoten politični prostor nečesa naučil.

"Namerno zamolčanje zaradi koristi"
Za SLS pa je Golobičeva odločitev propad etičnih vrednot v slovenski politiki. Za vodjo poslanske skupine stranke Jakoba Presečnika zamolčanje dejstev ni bila napaka ali zmota, temveč namerno zamolčanje podatkov zaradi političnih koristi. »Pomembno je vedeti, da se je to njegovo naklepno zamolčanje pomembnih dejstev o premoženju zgodilo ravno na vrhuncu kampanje za državnozborske volitve, ko so bili tajkuni in poštni nabiralniki ključna politična tema,« je zapisal v sporočilu za javnost in dodal, da bi te informacije lahko pomembno vplivale na izid volitev v DZ.

Zmago Jelinčič, prvak SNS-a, je dejal, da je takšno odločitev pričakoval in takšen razplet napovedoval od začetka, prepričan pa je, da tudi premier Borut Pahor Golobiča ne bo odstavil. Meni, da bo verodostojnost vlade in koalicije še bolj padla, "plačali pa bodo šele na naslednjih volitvah". Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je dejal, da smo izgubili priložnost za zvišanje standardov na področju etike.

Po mnenju NSi-ja pa je z Golobičevo odločitvijo, da ostane na položaju, laž "formalno postala vrednota slovenske tranzicijske levice". Golobič je po njihovem menju pokazal, da je njegov interes zagotavljanje poslov Ultri in polnjenje lastnih žepov, razočarani pa so tudi nad "moralno in etično držo predsednika republike Danila Türka", ki je z "obrambo laži dokazal, da je talec tranzicijske levice". Razočarani so tudi nad premierjem Pahorjem, "ki ni zmogel poguma, da bi se odpovedal lažnivemu ministru".

A. M./S. Z.

Lansko jesen, ko je tranzicijska levica sestavila vlado, so slovenski tajkuni odprli prvo veliko steklenico šampanjca. Danes, ko je lastnik poštnega nabiralnika na Nizozemskem, ki je ob tem še predsednik stranke Zares in minister v Pahorjevi vladi, sporočil slovenski javnosti, da ne bo odstopil, tajkuni odpirajo novo steklenico.

Odziv SDS-a
Golobič ostaja minister