Gregor Golobič ostaja visokošolski minister. Odstopa ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič ostaja visokošolski minister. Odstopa ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Gregor Golobič
V političnih krogih Golobičevega odstopa niso pričakovali. Javnost zdaj čaka še na odziv Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

To je bila napaka, za katero se opravičujem in jo obžalujem.

Priznanje napake Gregorja Golobiča

Takrat je bila to moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila to napaka s posledicami za druge.

Gregor Golobič o razlogih za odločitev, da ne odstopi
Pogovor v studiu
Golobič ostaja minister
Izjava Gregorja Golobiča

Dejal je, da je odločitev sprejel, potem ko je sestavil "mozaik stališč" medijev, strank, znanih osebnosti in koalicijskih strank in po posvetu z družino, o tem pa je tudi že obvestil premierja Boruta Pahorja ter druge predsednike koalicijskih strank. Na vprašanje, ali njegovo odločitev podpira tudi premier, ni želel odgovoriti, namignil pa je, da najverjetneje ne bi stal pred novinarji, če bi bila "druga odločitev nasprotna".


Golobič je dejal, da je bila odločitev, da se ne umaknem, "težja od obeh, ki sta bili možni". Prepričan je, da z odstopom ne bi odpravil storjene napake, "ampak nasprotno, ponovil isto napako". Njegova napaka, ki je sprožila afero Golobič, "je bila moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila napaka s posledicami tudi za druge". Zaveda se, da je izgubil del zaupanja, ki pa ga bo skušal povrniti.

V obdobju pred odločitvijo "ni šlo za iskanje resnice", ampak naj bi "šlo za mojo odstranitev z vsemi sredstvi pod geslom, da cilj odstranitve nekega nezaželenega in motečega politika in neke nezaželelene politične opcije opravičuje uporabljena sredstva". Golobič pričakuje, da se bodo napadi nadaljevali, a napoveduje, da se bodo hkrati razkrili tudi "celotno ozadje in motivi te zgodbe".

Ni razloga za prodajo Ultre
Golobič je o morebitni predaji deleža v Ultri dejal, da za to ni nobenega neposrednega razloga.

Stranka brani predsednika
Stranka Zares je v četrtek na seji največ časa namenila prav razpravi o aferi Ultra. Med člani stranke so opravili anketo, ki naj bi pokazala, da večina članov želi, da Golobič ostane tako na mestu predsednika stranke kot na mestu ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. V stranki menijo, da je bilo Golobičevo priznanje napake in opravičilo zanjo dovolj, saj ni imela ničesar opraviti z delom prvaka Zaresa.

Golobič je, potem ko ga je branil vrh stranke, druge člane pozval, naj povedo, kaj menijo o aferi. Mnenja je zbral generalni sekretar stranke Gregor Biščak, kazala pa naj bi, da je Golobiča podprlo 91,5 odstotka članov stranke.

Koliko bo Golobiča stalo skrivanje lastništva?
Kot je znano, je Gregor Golobič javnosti zamolčal lastništvo deleža podjetja Ultra SUM na Nizozemskem, ki je med lastniki slovenske Ultre. Golobič je svoj delež sicer prijavil protikorupcijski komisiji, pred javnostjo pa ga je skrival. V opravičilo je dejal, da ni želel, da bi Ultra postala tarča predvolilnih obračunavanj, in poskus prikrivanja zanikal.

Njegov odstop in odhod iz politike je glasno zahtevala opozicija, negodovanje pa se je slišalo tudi iz koalicijskih vrst. Ta namreč meni, da si država v tem času ne more privoščiti nestabilne koalicije in vlade. Opozicijski prvak Janez Janša pa je prejšnji teden dejal, da bi moral biti vzorčni primer za Golobičevo nadaljnje ravnanje Pavel Rupar, ki je leta 2006 odstopil kot poslanec.

Izjavo Gregorja Golobiča o razlogih, da ostane minister in nadaljuje politično kariero, si oglejte v priloženem videu.

Türk zagovarja drugo priložnost
V bran Golobiču je stopil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je dejal, da je privrženec načela, da je treba človeku, ki je napako priznal in se zanjo opravičil, dati drugo priložnost, ki pa je tudi zadnja. Dodal je sicer, da je zadeva moralno in etično neprijetna, in opozoril, da se je koalicija znašla pred dvema neprijetnima izbirama. Če Golobič ostane v politiki, bo namreč pogosta tarča očitkov o vprašljivi kredibilnosti, izsiljeni odstop pa bi bil znamenje šibkosti koalicije, ki bi ga znala dobro izkoristiti opozicija.

Aleksandra K. Kovač

To je bila napaka, za katero se opravičujem in jo obžalujem.

Priznanje napake Gregorja Golobiča

Takrat je bila to moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila to napaka s posledicami za druge.

Gregor Golobič o razlogih za odločitev, da ne odstopi
Pogovor v studiu
Golobič ostaja minister
Izjava Gregorja Golobiča