Bručan je na vlado naslovil predlog, naj preseka gordijski vozel z operacijskimi mizami. Foto: RTV SLO
Bručan je na vlado naslovil predlog, naj preseka gordijski vozel z operacijskimi mizami. Foto: RTV SLO
Operacijska miza
Na pogajanjih je najnižjo ceno za operacijske mize ponudilo podjetje Soča Oprema. Foto: RTV SLO

Ministrstvo za zdravje je namreč zaprosilo vlado, naj državni revizijski komisiji predlaga, da se postopek oddaje javnega naročila za nabavo in namestitev 18 operajskih miz nadaljuje, čeprav sta Medicoengineering in Sanolabor vložila zahtevka za revizijo. Če bo revizijska komisija predlog podprla, bo ministrstvo za zdravje podpisalo pogodbo s Sočo Opremo, ki je bila zaradi najugodnejše ponudbe izbrana na pogajanjih.

Bručan bo moral v pojasnilu za državno revizijsko komisijo utemeljiti, da je nakup takšen, da zavlačevanje ogroža življenje in zdravje ljudi. Državna revizijska komisija pa bo o predlogu po noveli zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki je začela veljati včeraj, morala odločiti v treh delovnih dneh.

Bručan: Zahtevka za revizijo neutemeljena
Minister Andrej Bručan je Medicoengineering in Sanolabor obvestil, da njuna zahtevka za revizijo nista utemeljena. Na ministrstvu menijo, da Soča Oprema izpolnjuje vse pogoje in da njena oprema ustreza specifikaciji. Sanolabor in Medicoengineering imata zdaj tri dni časa, da podata svoj interes za nadaljevanje revijskega postopka na Državno revijsko komisijo.

Soča Oprema ponuja operacijske mize znamke Sordina za 330 milijonov. Mize naj bi bile po pogodbi dobavljene v treh mesecih, a je minister za zdravje Andrej Bručan sporočil, da se po zagotovilih ponudnika to lahko zgodi že v mesecu in pol ali dveh.

Sanolabor že napovedal tožbo
Direktor Sanolaborja, Marko Bokal, je zatrdil, da bo podjetje zagotovo vložilo odškodninsko tožbo zaradi prejšnjega razpisa, na katerem so bili izbrani, a je Državna revizijska komisija razpis razveljavila. Bokal pojasnjuje, da je Sanolabor izpolnil razpisno dokumentacijo v celoti in na način, kot je od ponudnikov zahtevalo ministrstvo za zdravje. Če je ministrstvo storilo napako pri sestavi dokumentacije, kar je po Bokalovem mnenju nesporno, Sanolabor zaradi tega ne more utrpeti škode.