Pahor je pojasnil, da glede uvedbe t.i. zlatega pravila pričakuje razpravo in veliko dilem.
Pahor je pojasnil, da glede uvedbe t.i. zlatega pravila pričakuje razpravo in veliko dilem. "Kljub dogovoru, ki je bil soglasen, sploh ne bo šlo gladko," je dejal. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič
V ZSSS-ju menijo, da je mnogo bolj kot javni dolg usodna nelikvidnost in prezadolženost podjetij, prezadolženost bank in premajhno povpraševanje. Vse politike in socialne partnerje bi moralo po mnenju ZSSS-ja združiti vprašanje, kaj storiti, da bi prišlo do novega investicijskega ciklusa in gospodarske rasti, ki bi dalo nova delovna mesta. Foto: BoBo

Križanič je dejal, da bo fiskalni pakt, ki zdaj nosi ime pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju gospodarske in denarne unije, med drugim pomagal k razrešitvi trenutne krize v območju evra in pripomogel k povratku rasti.

Načelo uravnoteženega proračuna v pogodbi pomeni, da strukturni primanjkljaj, to je primanjkljaj, ki ne upošteva učinkov gospodarskega cikla - torej močne konjunkture ali recesije, na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Najnovejši osnutek pogodbe pri tem določa, da bodo lahko pogodbenice začasno odstopale od srednjeročnih proračunskih ciljev v primeru izrednega dogodka zunaj njihovega nadzora ali v primeru hujšega gospodarskega padca.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor tudi od državnega zbora pričakuje, da ga bo potrdil in mu dal mandat za pogajanja.

"Naložena mi je velika odgovornost"
"Pogodba terja, da pogodbenice na nacionalni ravni uvedejo zavezujoča in trajna fiskalna pravila. Gre za medvladno konferenco in medvladno pogodbo. To lahko primerjamo s schengensko pogodbo. Taka pogodba gre v samo ustanovno pogodbo kot njen del, podobno, kot se je zgodilo s schengensko," je pojasnil.

"Voditelji evropskih vlad in držav se strinjamo, da gre za obveznost, ki mora biti tako stroga, da lahko vlada, če ne upošteva fiskalnega primanjkljaja, pade," je povedal in pojasnil, da je to mogoče doseči le s spremembo ustave.

Dodal je, da mu je naložena velika odgovornost, da ta pogajanja vsaj začne in da si želi, da sta parlament in tudi javnost čim bolj obveščena.

Vlada ustanovila delovno skupino za zlato pravilo
Povedal je, da je vlada imenovala delovno skupino za t. i. zlato pravilo, ki bi v ustavi določalo, da javni dolg ne sme preseči določene višine. Vodja skupine je minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, njegov namestnik in vodja skupine pravnih strokovnjakov je minister za pravosodje Aleš Zalar, člani delovne skupine pa so: finančni minister Franc Križanič, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, generalna sekretarja vlade Helena Kamnar in direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar.

Glede uvedbe zlatega pravila Pahor pričakuje razpravo in veliko dilem. "Kljub dogovoru, ki je bil soglasen, sploh ne bo šlo gladko," je dejal. "Dosegli smo soglasje izjemnega pomena, da gre to v ustavo, je izjemnega pomena, a čaka nas trnova pot," je dodal in izrazil zadovoljstvo, da je DZ danes ustanovil ustavno komisijo.

ZSSS proti umestitvi zlatega pravila o zadolževanju v ustavo
Medtem pa so iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije sporočili, da so proti umestitvi zlatega pravila v ustavo. Menijo, da se želi s tem omejiti pravico ljudi, da o pomembnih vprašanjih odločajo na referendumu, saj se večina pravic veže na javna sredstva.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je zatrdil, da ni sporno to, da želijo stabilne javne finance, saj so v prid vsem, a pot, po kateri bi prišli do tega, je napačna. Politiki so skrbno izbrali čas za takšno odločitev - ko ni opozicije in stranke upajo, da bodo postale del vladne garniture, meni Semolič in opozarja, da referendum o predlaganih spremembah ustave ni mogoč prek zbiranja 40.000 podpisov državljanov, ampak le prek poslancev.

"Očitno se politiki bojijo ljudi," je ocenil Semolič in dodal, da bi ljudem pripadla le pravica, da gredo vsake štiri leta na volitve, tu pa bi se demokracija končala. Semolič se sprašuje, zakaj pa se v ustavo ne zapiše, da brezposelnost ne sme porasti prek pet odstotkov ali da ljudje ne smejo pasti pod prag revščine.

"Časa smo izgubili preveč"
Po mnenju ZSSS-ja bi se z zlatim pravilom v ustavi tudi drastično poslabšal položaj javnih uslužbencev, saj da bi se lahko kadar koli posegalo v njihov položaj, vsako nasprotovanje pa bi se lahko štelo za protiustavno početje.

"Popolnoma razumem in spoštujem ugovor sindikatov," se je odzval Pahor. Spomnil pa je, da se Slovenija bliža polletju brez vlade s polnimi pooblastili in da je čas za Slovenijo postal pomembna kategorija. "Izgubili smo ga preveč, voditelji drugih držav me opozarjajo, da Slovenije ne morejo več čakati," je poudaril.