Slovenija
(5)

Poudarki

  • "Neustrezno financiranje pa naj bi izviralo iz znižanja števila izbirnih predmetov"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Plakat
Nekateri pedagoški delavci in študenti FHŠ-ja zahtevajo odstop vodstva šole. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vodstvo FHŠ-ja: odhodi niso kadrovska čistka

Zaradi bolonjskega programa za četrtino manj ur
29. junij 2010 ob 17:23,
zadnji poseg: 29. junij 2010 ob 18:12
Koper - MMC RTV SLO, STA

Odhodi s Fakultete za humanistične študije niso čistka, pravi vodstvo šole, temveč posledica izvajanja bolonjskega študijskega sistema in neustreznega financiranja visokega šolstva.

Vodstvo FHŠ-ja se je odzvalo na besede štirih pedagoških delavcev omenjene fakultete, ki jim v prihodnjem letu ne bodo podaljšali pogodb. Na tiskovni konferenci, ki so jo sklicali v ponedeljek, so med drugim dejali, da se v ozadju racionalizacije poslovanja izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Vodstvo pa zdaj pojasnjuje, da so z uvedbo bolonjskega programa izpadli četrti letniki študija, kar pomeni tudi znižanje števila pedagoških ur za četrtino.

Obenem pa so izpostavili še težavo po njihovem mnenju neustreznega financiranja novih študijskih programov in na splošno bolonjskega sistema študija, ki temelji na "glavarini" in naj bi bilo po mnenju fakultete še posebej krivično do humanistike. Neustrezno financiranje pa naj bi izviralo iz znižanja števila izbirnih predmetov v prihodnjem študijskem letu in uvedbo t. i. cikličnega izvajanja letnikov.

Koliko jih odhaja, niso pojasnili
Koliko ljudi s prihajajočim študijskim letom zaradi tega ne bo dobilo novih pogodb, niso povedali, so pa predstavniki odpuščenih pedagogov že včeraj omenili številko 46. Na fakulteti so pojasnili le, da gre za tiste, ki so imeli v tem študijskem letu na fakulteti manjšo delovno obveznost od polne, večina 20- ali 30-odstotno delovno obveznost. Večina teh delavcev po njihovih navedbah tudi ni matično zaposlena na fakulteti.

Prav tako so na fakulteti opozorili, da ni ustrezna uporaba besede "odpuščanja", češ da gre za to, da nekaterim sodelavcem, "ki jim fakulteta zaradi omenjenih razlogov ne more zagotoviti pedagoških ur", ne bodo podaljšali pogodb.

S. Z.
Prijavi napako
Komentarji
voice
# 04.07.2010 ob 20:44
takim znanstvenikom, ki se oglasijo samo takrat, ko gre za njihovo lastno rit, sicer jih pa zanima zgolj lasten intelektualni prestiž in akademski snobizem, me ne prepričajo!!!!!!!!!!!!!!!! če je omenjena doktorica tako kvalitetna, jo bodo zagotovo kje drugje zaposlili, ni vrag. V tujini je veliko možnosti, naj gre pa v tujino poskusit.
manzarek
# 29.06.2010 ob 21:02
@ brooko. mogoče imaš več informacij kot jaz... hočem reči samo to, da nasprotujem odpuščanju dobrih in kvalitetnih profesorjev (kar taja kramberger vsekakor je - ena boljših na faksu), + seveda tudi ostalih - odpuščanje je po mojem mnenju namreč zadnji izhod in verjamem, da bi se dalo kaj narediti ne da bi odpuščali. argumenti vodstva me ne prepričajo.

povej mi, ali je fer, da profesorica na informativnem dnevu za 2. stopnjo (in 3.) predstavi program (ki je sprejet) in v katerem tudi sama sodeluje, naslednji dan pa ji povejo, da ji ne bodo podaljšali pogodbe (kar je že itak absurd, ker po šestih letih bi pa ja že vodstvo moralo poskrbeti, da bi profesor bil zaposlen za nedoločen čas)? + da se veliko študentov odloči za 2. stopnjo na podlagi vsebin predmeta in predvsem profesorjev, ki so predmet napisali, potem pa izvejo, da teh profesorjev oktobra ne bo več? s tem bo faks izgubil tudi študente, saj za naslednji dan ne vedo, kaj jih čaka (to je tako, kot da greš na predavanja o lacanovi psihoanalizi, katere izvaja npr. žižek, ki doda svojo lastno refleksijo in nova znanja, nato pa izveš, da bo predaval nekdo, ki o psihoanalizi nima veliko znanja?). to se dogaja.
ja, ni vse črno belo...
brooko
# 29.06.2010 ob 20:33
@ manzarek. Zanima me sicer, kako bi dr. Taja Kramberger pojasnila, da so med tistimi, ki jim ne bodo podaljšali pogodbe tudi takšni, ki jih je krog taiste dr. Taje Kramberger (morda tudi vi/ti, manzarek?) še kakšen mesec nazaj razglašal za "njihove" (se pravi vodstvene) ljudi? Ali na drugi strani dejstvo, da na njenem lastnem oddelku (žal na račun Krambergerjeve) ostjajajo ljudje, ki so ravno tako kritično spodbujali študente in kritizirali vodstvo? Mi je žal stvari pač niso črno bele., čeprav verjamem da bi marsikomu to bolj pasalo. Vesni Mikolič gotovo. Ampak žal tudi Taji Kramberger. In kdor pravi, da se spreneveda samo Vesna Mikolič, se v prvi vrsti spreneveda sam. (Da o sprenevedanju Bohinca v tej konkretni zadevi raje nič ne rečem).
manzarek
# 29.06.2010 ob 18:31
Sprenevedanja (laži) in stare zgodbice. Primer dr. Taje Kramberger: 6 let na faksu, letos s 5-6 predmeti (se pravi, to je verjetno več kot 30% zaposlitev), do prejšnjega tedna koordinatorica za 2. stopnjo Antropologije (btw, 2. stopnja se na FHŠ ŽE IZVAJA, resda le kulturni študiji in antropologija, hja, dr. Kramberger je prav na antropologiji + veliko študentov namerava na 2. stopnjo prav zaradi dobrih profesorjev in asistentov na antropologiji, a jih zdaj odpuščajo). Še enkrat sprenevedanje. Za nove programe (oktobra bo spet eden na novo) pa denimo je denar!! Veliko je profesorjev, ki so matično zaposleni v LJ, pa ostajajo, medtem ko odpuščajo tiste, ki so tukaj že leta.
Ne morem verjet, kaj si vodstvo FHŠ dovoli (Bohinc pa lepo tiho). Sramota!
rabelj
# 29.06.2010 ob 18:26
Vic:

Kako ločiš zaposlenega in nezaposlenega FDVjevca? Nezaposleni stopi k zaposlenemu in reče: "En BigMac in srednji krompirček." :)

Toliko o tem zakaj jim je padel vpis.
Kazalo