Nekateri pedagoški delavci in študenti FHŠ-ja zahtevajo odstop vodstva šole. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri pedagoški delavci in študenti FHŠ-ja zahtevajo odstop vodstva šole. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo FHŠ-ja se je odzvalo na besede štirih pedagoških delavcev omenjene fakultete, ki jim v prihodnjem letu ne bodo podaljšali pogodb. Na tiskovni konferenci, ki so jo sklicali v ponedeljek, so med drugim dejali, da se v ozadju racionalizacije poslovanja izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Vodstvo pa zdaj pojasnjuje, da so z uvedbo bolonjskega programa izpadli četrti letniki študija, kar pomeni tudi znižanje števila pedagoških ur za četrtino.

Obenem pa so izpostavili še težavo po njihovem mnenju neustreznega financiranja novih študijskih programov in na splošno bolonjskega sistema študija, ki temelji na "glavarini" in naj bi bilo po mnenju fakultete še posebej krivično do humanistike. Neustrezno financiranje pa naj bi izviralo iz znižanja števila izbirnih predmetov v prihodnjem študijskem letu in uvedbo t. i. cikličnega izvajanja letnikov.

Koliko jih odhaja, niso pojasnili
Koliko ljudi s prihajajočim študijskim letom zaradi tega ne bo dobilo novih pogodb, niso povedali, so pa predstavniki odpuščenih pedagogov že včeraj omenili številko 46. Na fakulteti so pojasnili le, da gre za tiste, ki so imeli v tem študijskem letu na fakulteti manjšo delovno obveznost od polne, večina 20- ali 30-odstotno delovno obveznost. Večina teh delavcev po njihovih navedbah tudi ni matično zaposlena na fakulteti.

Prav tako so na fakulteti opozorili, da ni ustrezna uporaba besede "odpuščanja", češ da gre za to, da nekaterim sodelavcem, "ki jim fakulteta zaradi omenjenih razlogov ne more zagotoviti pedagoških ur", ne bodo podaljšali pogodb.