Prorektorica Branka Kalenić Ramšak je odstop ponudila, potem ko je rektor univerze na začetku meseca dobil revizijsko poročilo o poslovanju filozofske fakultete in ga takoj predal tožilstvu. Foto: BoBo
Prorektorica Branka Kalenić Ramšak je odstop ponudila, potem ko je rektor univerze na začetku meseca dobil revizijsko poročilo o poslovanju filozofske fakultete in ga takoj predal tožilstvu. Foto: BoBo
Neupravičeni dodatki vodilnih na FF-ju

Poročilo po neuradnih podatkih, kot je poročal Radio Slovenija, razkriva, da naj bi si dekani in prodekani filozofske fakultete do jeseni lani domnevno neupravičeno izplačevali dodatek za opravljanje svojih funkcij.

Kot so poročale Primorske novice, je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič konec januarja od novega dekana filozofske fakultete Romana Kuharja dobil informacijo o sumu nekaterih neupravičenih izplačil zaposlenim na tej fakulteti.

Rektor je zato odredil interno revizijo na fakulteti. Končno poročilo revizije je Papič prejel 3. septembra. Ugotovitve revizije so bile takšne, da jih je že naslednji dan posredoval v obravnavo Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani.

Po prejemu končnega revizijskega poročila o dogajanju na filozofski fakulteti je Papič od dekanov drugih fakultet zahteval, naj preverijo svoje poslovanje in mu o tem pisno poročajo. Postopek preverjanja še poteka.

Sumi nepravilnosti po predaji poslov
Neuradno, na sume nepravilnosti naj bi Kuhar naletel, ko je konec lanskega leta prevzel posle od svoje predhodnice Branke Kalenić Ramšak. Med pogodbami o zaposlitvi na dekanskem delovnem mestu naj bi naletel tudi na podjemno pogodbo z mesečnim zneskom tisoč evrov.

O domnevno sporni pogodbi si je pridobil pravno mnenje, nato pa z dogajanjem seznanil rektorja. Interna revizija naj bi razkrila, da je bilo izplačevanje takšnih mesečnih dodatkov dekanom in prodekanom utečena praksa, ki jo je filozofska fakulteta izvajala že vsaj desetletje. Revizija naj bi se na desetletno obdobje omejila zaradi tega, ker naj bi dogajanje pred tem v pravnem pomenu že zastaralo.

Višina domnevno neupravičenih izplačil naj bi se skozi leta spreminjala, nazadnje pa naj bi dekanka po podjemni pogodbi mesečno prejemala po 1.000 evrov bruto, prodekani pa po 500 evrov. Fakulteta naj bi jim prek podjemnih pogodb izplačevala dodatek za opravljanje funkcije, čeprav so bili do kompenzacij za opravljanje funkcije upravičeni že po drugih poteh v okviru svojega rednega delovnega razmerja. Dekani in prodekani so, denimo, delno razbremenjeni pedagoških obveznosti.

Pol milijona dodatkov
Dekani in prodekani naj bi bili torej za isto stvar plačani dvakrat. Tako naj bi na svoje bančne račune v desetih letih po okvirnih preračunih sogovornikov Primorskih novic postopoma prelili približno pol milijona evrov.

Napačen način izplačevanja
Drugi del domnevnih nepravilnosti, odkritih v reviziji, naj bi se po informacijah časopisa nanašal na predstojnike oddelkov in njihove namestnike, ki so prav tako upravičeni do položajnega dodatka. Tudi njim naj bi fakulteta dodatek za opravljanje funkcije napačno izplačevala prek podjemnih pogodb, a naj bi leta 2015 pod vodstvom Kalenić Ramšakove to prakso prenehala. Bistvenega oškodovanja naj v primeru predstojnikov in njihovih namestnikov ne bi bilo, saj naj v tem primeru ne bi bilo dvojnih izplačil. Šlo naj bi le za napačen način izplačevanja.

Neupravičeni dodatki vodilnih na FF-ju