"Le dobro uro po zaprtju volišč je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli po tviterju čestital novinarjem radia in televizije za uspešno delo v času volilne kampanje, hkrati pa je sporočil, da je pri tem namerno izpustil MMC. Poleg tega je zapisal tudi za funkcijo generalnega direktorja RTV nesprejemljive politikantske in prostaške besede: da svojega glasu ni dal volu, ampak biku!" so v izjavi za javnost zapisali v ZNP-ju. Foto: MMC RTV SLO

Po spremembah statuta RTV Slovenija bo Multimedijski center namesto enega odgovornega urednika vodilo 18 odgovornih urednikov iz radia, televizije ter regionalnih studiev, prav tako ne bo več enotnega uredništva medija, ki je med drugim ustvarjal prispevke na portalu javne RTV, so opozorili v Združenju novinarjev in publicistov.

"Strokovnih razlogov za ukinitev ni bilo"
"Ta portal je eden najbolj branih slovenskih spletnih medijev. Poleg tega portal javne RTV odlikuje njegova ažurnost, verodostojnost in pluralnost, zaradi česar je Združenje novinarjev in publicistov lani častno priznanje Boruta Meška podelilo odgovornemu uredniku Urošu Urbaniji in njegovemu namestniku Alešu Žužku. Strokovnih razlogov za ukinitev uredništva MMC in izbris njegovega odgovornega urednika torej ni bilo," so prepričani.

Na ZNP-ju so zatrdili, da je bila nasprotno, po njihovem prepričanju ukinitev uredništva MMC-ja in odgovornega urednika politično motivirana.

ZNP: O spremembah statuta je odločila manjšina
"Konec lanskega leta je generalni direktor Marko Filli odgovornega urednika Uroša Urbanijo obvestil o spremembah statuta, s katerimi je zdaj formalno ukinjeno njegovo delovno mesto," so pojasnili.

Opozorili so, da je programski svet RTVS te spremembe sprejel mesec za tem, pri čemer je izkoristil položaj, ko državni zbor zaradi volitev in konstituiranja še ni imenoval novih osem članov programskega sveta.

"Tako je o spremembah statuta in ukinitvi odgovornega urednika enega od medijev javne RTV odločila manjšina programskega sveta, v katerem imajo večino tisti, ki jih je izvolil državni zbor v prejšnjem sklicu," so zapisali v izjavi za javnost.

"DZ naj spremeni ali dopolni zakon o RTV"
V njej so državni zbor pozvali, naj čim prej imenuje prostalih osem programskih svetnikov, o spornih spremembah statuta RTVS naj potem celovit programski svet znova odloča, državni zbor pa naj v interesu demokratičnosti in zakonitosti čimprej spremeni oziroma dopolni ali popravi zakon o RTV.

"Predlagamo tudi, da o politično motiviranih posegih na javnem zavodu razpravlja parlamentarni odbor za izobraževanje in kulturo, ki je pristojen za medije," so dodali.