Poslanec Ivan Vogrin je avtor knjige Previrant. Foto: BoBo
Poslanec Ivan Vogrin je avtor knjige Previrant. Foto: BoBo
Gregor Virant
Prvo interpelacijo, decembra lani, je Virant uspešno prestal. Foto: BoBo
Še ena interpelacija za Viranta

Ivan Vogrin je na tiskovni konferenci razložil, da je interpelacijo zoper ministra Gregorja Viranta spisal že pred enim letom v svoji knjigi, ki nosi naslov Previrant. Na vprašanje, zakaj ni s svojimi argumenti proti ministru Virantu nastopil že ob prvi interpelaciji proti notranjemu ministru, ki je potekala v DZ-ju sredi decembra, je povedal, da sam ni sodeloval pri tisti interpelaciji.

Vogrin si želi, da Viranta interpelirajo zaradi njegovega delovanja kot ministra, predsednika DZ-ja, poslanca … Tokratno interpelacijo je podprlo devet poslancev SDS-a, Vogrin pa je potrdil, da so bili nekateri izmed njih podpisani tudi pod interpelacijo, ki je proti Virantu potekala pred dobrima dvema mesecema.

Zakaj se je obrnil na poslance SDS-a, je Vogrin dejal, da gre pač za nekatere poslance, ki prihajajo iz okolice Ptuja, iz krajev, od koder sam prihaja, zato več medsebojno komunicirajo in se je lažje dogovoril z njimi. Samostojni poslanec je še povedal, da ne gre za maščevanje predsedniku DL-ja, ki ga je izključil iz poslanske skupine.

Na Virantov očitek, da osebe, obsojene zaradi zlorabe uradnega položaja, po njegovem mnenju ne bi smele opravljati poslanske funkcije, Vogrin je bil namreč na prvi stopnji pogojno obsojen zaradi zlorabe položaja med županovanjem, je nekdanji župan Lenarta odvrnil, da je višje sodišče že leta 2013 razveljavilo omenjeno sodbo in jo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji.

Sporno politično kadrovanje
V interpelaciji Virantu med drugim očitajo politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL-ja Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla (SIJ). In to čeprav "se je pred tem silno čudil in zgražal" nad imenovanjem nekdanjega državnega sekretarja in člana PS-ja Gašparja Gašparja Mišiča na direktorsko mesto v državni Luki Koper, poroča časnik Delo.

V interpelaciji mu očitajo tudi soodgovornost pri sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Ta je po zadnjih parlamentarnih volitvah stranki za svoje storitve izstavila račun za 9.720 evrov, čeprav strokovnega svetovanja v tistem času po mnenju podpisnikov interpelacije ni bi bilo mogoče izvesti. Tretji očitek leti na "ministrova dvojna merila" pri konkretnih "(ne)posegih" v vrhove upravnih enot Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Grosuplje in Žalec. Poslanci menijo, da so sporna tudi dvojna merila pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in zdaj že nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika.

Nova interpelacija za koalicijo spopad moralistov in poceni politikantstvo
Na vprašanje, ali v DL-ju računajo na podporo koalicije, je poslanec Rihard Braniselj odgovoril, da se o tem še niso pogovarjali. V PS-ju so v odzivu sporočili, da gre za vnovičen pritisk na enega izmed predsednikov koalicijskih strank, ministra in s tem na aktualno vlado. Po njihovem mnenju je več kot očitno, da gre za interpelacijo SDS-a. "Gre za poceni politikantstvo in še eno od razdiralnih potez v nizu mnogih, s katero SDS obremenjuje tako DZ kot vlado," so navedli.

Neresne nebuloze
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je medtem opozicijo pozval, naj interpelacije vsaj pripravi kakovostno in resnično na osnovi nepravilnosti, ki naj bi jih storili ministri. Han sicer verjame, da Vogrinu "manjka nastopanja" in bo zdaj lahko "malo več v soju žarometov", a po njegovi oceni je Vogrin vendarle eden zadnjih v DZ-ju, ki bi lahko komur koli kaj očital.

Vsebine interpelacije še ni prebral, a že način, na kakršnega se interpelacija predstavlja, se mu zdi skrajno neresen. "Gre za spopad gospodov, ki sta bila včasih v isti stranki in sta eden večji moralist od drugega. In zdaj smo mi tisti, ki moramo poslušati te nebuloze," je pristavil. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je interpelacijo označil za neutemeljeno in nesmiselno, saj da se bolj nanaša na delovanje Viranta kot prvaka DL-ja.

Interpelacije krepijo koalicijo
Na drugo interpelacijo proti ministru Virantu se je odzval vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc.

"Izkazalo se je, da resnosti očitkov navkljub, minister Virant še vedno uživa podporo koalicijskih strank. Ker je težko verjeti, da se je v teh nekaj mesecih kaj spremenilo, svojih podpisov k interpelaciji nismo prispevali. Vsaka nova interpelacija namreč po mnenju PS SLS še bolj povezuje to koalicijo strank, ki so si sicer med seboj programsko zelo različne, a jim kot edina skupna točka ostaja zgolj skrb, kako čim dlje ostati skupaj. Zato v ponavljajočih se interpelacijah glede na dosedanje dogodke ne vidimo večjega smisla, saj so možnosti za uspeh majhne," je sporočilu za javnost zapisal Prevc.

Poleg Vogrina še poslanci SDS-a
Prvi se je pod interpelacijo podpisal nekdanji "Virantov" poslanec Vogrin, še devet glasov za vložitev interpelacije pa so po poročanju Dela prispevali poslanci SDS-a Andrej Čuš, Zvone Lah, Marijan Pojbič, Mateja Pučnik, Štefan Tisel, Ivan Grill, Danijel Krivec, Marko Pogačnik in Ljubo Žnidar. SDS je bil skupaj z NSi-jem sicer že sovlagatelj prve interpelacije proti Virantu decembra lani, a jo je minister uspešno prestal.

Gregor Virant za Delo sicer ni hotel komentirati "nesmiselne" zahteve opozicijskih poslancev po njegovi razrešitvi, za Slovensko tiskovno agencijo pa je navedel, da si ta interpelacija "ne zasluži pozornosti". "In z moje strani je tudi ne bo deležna. Sicer pa mislim, da osebe, obsojene zaradi zlorabe uradnega položaja, ne bi smele opravljati poslanske funkcije," je še pripisal.

To je že peta interpelacija zoper ministre vlade Alenke Bratušek. Poleg Viranta sta ju do zdaj uspešno prestala tudi finančni minister Uroš Čufer in minister Omerzel, SDS pa je nedavno vložil interpelacijo tudi zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala.

Še ena interpelacija za Viranta