Slovenija
Gregor Virant
Minister za notranje zadeve Gregor Virant pravi, da gre pri interpelaciji za očitke, na katere je pravzaprav sam ponosen. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, Karl Erjavec
DeSUS, ki ga vodi zunanji in začasni minister za zdravje Karel Erjavec je zahteval dogovor o rekonstrukciji vlade in novo koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo

Dodaj v

Ministra Viranta ta teden čaka interpelacija. Očitki so po njegovem na trhlih tleh.

Ministra Erjavec in Čufer bosta začasno prevzela nova resorja
8. december 2013 ob 11:48,
zadnji poseg: 8. december 2013 ob 12:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V DZ-ju bo v prihodnjem tednu na sporedu nova interpelacija, in sicer zoper notranjega ministra Gregorja Viranta. Opozicija pa z interpelacijo grozi tudi infrastrukturnemu ministru Samu Omerzelu.

Državni zbor (DZ) se bo v prihodnjih dneh sešel na dveh izrednih sejah. Na sredni izredni seji bodo na zahtevo SDS-a razpravljali o upravljanju državnega premoženja. V četrtek in petek pa bodo na izredni seji, ki jo je sklicala koalicija, med drugim interpelirali notranjega ministra Gregorja Viranta.

Opozicija mu očita, da pri svojem delu škoduje Sloveniji oziroma da škoduje podeželju, med drugim pa mu očitajo še zakon o odškodninah izbrisanim z nejasnimi finančnimi posledicami ter škodljive in neustavne dogovore s sindikati.

Virant jim odgovarja, da očitki stojijo na trhlih tleh in da gre pravzaprav za stvari, na katere je sam ponosen.

Erjavec in Čufer bosta prevzela novi ministrstvi
Na začetku sredne izredne seje bodo poslanci uradno seznanjeni, da bo po odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika njegovo funkcijo začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer. Po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja pa bo zdravstveni resor začasno vodil zunanji minister Karl Erjavec.

Ministri naj bi primopredajo poslov opravili že na začetku tedna. Nekdanji gospodarski minister Stepišnik pa se vrača med poslance.

Interpelacija grozi tudi ministru Omerzelu
Čeprav se je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel odpovedal sporni pogodbi svojega podjetja Lastinski z Darsom, v največji opozicijski stranki SDS-zahtevajo njegov odstop, sicer nameravajo vložiti interpelacijo zoper njega.

Omerzel je v petek svoja stališča pojasnjeval premierki Alenki Bratušek, v ponedeljek pa naj bi jih začel pojasnjevati še poslanskim skupinam.

Interpelacijo zoper njega naj bi poleg SDS-a podprla še NSi in verjetno tudi SLS. Čeprav naj bi skladno s koalicijsko pogodbo partnerji podprli ministre ob morebitni interpelaciji, je lahko tudi drugače, če za to obstajajo argumenti, je že pojasnil vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, ki je tudi povedal, da ne vidi potrebe po sestajanju z Omerzelom, pač pa je SD na to pripravljen ob morebitni interpelaciji.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da računa na Omerzelovo modrost, da bo ta razbremenil vlado, če bo treba. Sicer pa meni, da se Omerzel spoprijema z zelo hudimi težavami.

Nova koalicijska pogodba že januarja?
V DeSUS-u so že pojasnili, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi.

Osnutek nove koalicijske pogodbe naj bi bil tako pripravljen do konca leta, zanj pa bo kot največja vladna stranka zadolžen PS.

Na začetku januarja naj bi sledila podrobnejša usklajevanja o posameznih področjih. V DeSUS-u tako pričakujejo, da bi pogodbo lahko dorekli že na začetku januarja, kar je sicer napovedala tudi Bratuškova. V SD-ju in DL-ju pa najavljajo, da si bodo za usklajevanja vzeli potreben čas. Kljub precej različnim programskim stališčem pa so vsi partnerji prepričani, da jim bo uspelo najti kompromise in se dogovoriti o sodelovanju do prihodnjih volitev.

DeSUS, ki je zahteval rekonstrukcijo vlade, v njej pričakuje tudi prvaka SD-ja Igorja Lukšiča, ki je že zavrnil takšno možnost. Proti morebitni rekonstrukciji vlade sicer po Lukšičevih besedah v SD-ju ne bi imeli nič, a le, če se bo to dotikalo drugih strank in ne ministrov iz vrst SD-ja.

Medtem pa so se pojavila ugibanja, ali utegne po morebitnem odstopu ministra Omerzela z rekonstrukcijo vlade infrastrukturni resor prevzeti PS. Ob sestavljanju vlade je bilo namreč veliko govora o tem, da naj bi bil resor želja PS-ja, vendar je na koncu pripadel DL-ju. Pojavljajo pa se tudi namigi, da je vse bliže odstopu tudi ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel (PS).

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
šmajser
# 08.12.2013 ob 12:08
Ta Virant mal spominja na Damjana Murkota, he he.
korenc
# 08.12.2013 ob 12:09
pošten človek,za svoje koristi
otto bizantiski
# 08.12.2013 ob 12:58
Interpelacija najbolj načelnega načelneža v Sloveniji. Pravo ta minister je kriv za plačno reformo katera naj bi popravila plačna razmerja med podobnimi poklici. Med stavko policistov je sam taisti minister povedal,da temu ni tako, da so razlike v plači med podobnimi poklici tam do 300 € razlike. Zakaj ni bila javno predstavljena raziskava Virantove plačne reforme?
Vlado sedaj sestavljajo predstavniki upokojencev, šolnikov , bančnikov in predstavniki javnega sektorja in ni hudič,da se ne bodo zmenili kako voditi državo še 2 leti, ni važno kam samo da se jo vodi. Kako je že bilo rečeno, mi bomo sami odločali kje bomo varčevali. To je najbolj pomemben stavek predsednice vlade in tudi to je tudi gonilo koalicije. Kje mislite bodo jemali, da bodo te interesne skupine preživele?
onixsss
# 08.12.2013 ob 14:01
Nekdanji gospodarski minister Stepišnik, ki je dobesedno kradel naš denar!!, pa se vrača med poslance. Poslanec ljudstva pa je res lahko vsak lulek.
sheyk
# 08.12.2013 ob 12:23
Virant je utelešenje razočaranja nad politiko.

homo politicus press
gesan
# 08.12.2013 ob 13:17
Dokler ne bo revizije vseh državnih poslov za vsaj 15 let nazaj in dokler storilci škodljivosti ne bodo kazensko in premoženjsko odgovarjali...ta država nima perspektive.
timoti
# 08.12.2013 ob 13:10
ok, koliko ministrskih nazivov še manjka kahli, da bo bil minister na vseh ministrstvih? pa tip je superman !
pa saj ta burka že ne more bit več resnična. naj me nekdo zbudi!
vojnaslo91
# 08.12.2013 ob 12:22
Erjavec in Čufer bosta prevzela novi ministrstvi
Na začetku sredini izredni seji bodo poslanci uradno seznanjeni, ...
---------------------------------------------------------
To bo dnarja!!! Upam da ga bosta dobro unovčila... da se poznalo na debelini denarnice. Pa da si bosta potem še kaj dobrega privoščila...nekaj kar jim bodo drugi zavidali. Ta'prava kapitalista....
sol-v-rane
# 08.12.2013 ob 14:45
@veza
Ko sem še študiral v LJubljani, sem bil kar nekaj krat priča parlamentarski složnosti. Večkrat sem v Gajotu ( jazz klubu zraven parlamenta) naletel na zelo zanimiva omizja- malokdo bi verjel kateri modeli so veselo nazdravljali. Najboljši prijatelji. Da, da, jaz te čisto razumem. Oni vedo za grehe eden drugega, predstavljaj si, da se snežna kepa enkrat sproži in vsi zblebetajo skrivnosti- za popolovico bi to pomenilo politično smrt.
daresi
# 08.12.2013 ob 13:20
Če se podvomi v kredibilnost ministra, se lahko sproži interpelacija. Itak jo bo "preživel", prav pa je, da kaj slišimo o njem. Sam se najbrž ne bo hvalil npr s sposobnostjo, da zase dobi poceni letalske karte v državnem podjetju in prihrani v gospodinjstvu.
gesan
# 08.12.2013 ob 13:19

šmajser
# 08.12.2013 ob 12:08
Ta Virant mal spominja na Damjana Murkota, he he.


Prej sem pozabil pripisat, da se mi resno zastavlja vprašanje, kdo je bolj neumen: Murko ali pa tisti, ki mu plačujejo, da se lahko delajo norca iz njega.

hehe...
sol-v-rane
# 08.12.2013 ob 13:01
Očitek glede občin ni utemeljen. Podeželje zaradi razdrobljenosti stagnira (beri propada), vsaka vas ima nek čuden koncept razvoja, ki ga diktirajo lokalni poznavalci okolja in prostora (beri nekompetentneži), občine se utapljajo v rdečih številkah, regionalnega razvoja takorekoč ni. Občin je vsaj 3krat preveč, to je dejstvo. S sindikati javne uprave se je prenaglil, ampak ta zadeva se vleče že vsaj pet let, vse od odprave plačilnih nesorazmerij, to pa se je zgodilo v obdobju vlade interpelatorjev. Počakajmo do naslednjih volitev, interpelirajo ga lahko samo državljani in razlog bo njegova dvoličnost, ki smo ji priča v zadnjih dveh mandatih.
jurepod
# 08.12.2013 ob 12:13
Virant je trhlih tleh.
Janko1973
# 08.12.2013 ob 19:08
Omerzel - visoki standardi, pa to...
sol-v-rane
# 08.12.2013 ob 14:01
@otto bizantinski
Mogoče sem res naiven, pri vseh novonastalih strankah se je res izkazalo, da gre za satelite. PS je šala od stranke, to se strinjam- večjih populistov slovenski politični prostor še ni imel. Mogoče si naiven tudi ti, menda pa ja ne verjameš, da bo politično očiščenje prišlo znotraj strank, ki temeljijo na principu partijske avtokracijev in kulta osebnosti, lepo te prosim. Z večinskim sistemom jim daš še več moči.
gesan
# 08.12.2013 ob 13:14

timoti
# 08.12.2013 ob 13:10
ok, koliko ministrskih nazivov še manjka kahli, da bo bil minister na vseh ministrstvih? pa tip je superman !
pa saj ta burka že ne more bit več resnična. naj me nekdo zbudi!


Ta burka traja že več kot desetletje.
Me prav preseneča, da mnogi to opazijo šele sedaj.
fazani
# 08.12.2013 ob 21:30
sem se odločil da z trapci iz vrst levih podpornikov, je brez veze dajati komentarje, ko vidim da so zgubili kontakt z realnostjo, njim je samo Janša za vse kriv partija in leva opcija nič, pa ravno ti so izvajali 22 letne rope po državi in partija spretno z njimi manipolira preko podkupljenih sredstvih javnega obveščanja, ko vso krivdo prenašajo in partijsko leve rope in nepravilnosti na desno stran, da oni lahko v miru delajo svoje naprej.
Janko1973
# 08.12.2013 ob 19:10
Ta nesrečna Alenkina vlada še do Silvestrovega ne bo zdržala. Piši kuči propalo, nje?
jurepod
# 08.12.2013 ob 15:56
jurepod
# 08.12.2013 ob 13:58
@bori

Se ti prikazuje?
jurepod
# 08.12.2013 ob 13:57
Kdo je proti šparanju?
Karel ali Uroš?
jurepod
# 08.12.2013 ob 13:49
Erjavec in Čufer bosta prevzela novi ministrstvi

A bosta imela dvojno plačano?
Če šparamo, bi morala biti plačana kot do sedaj in bi ostali dve plači v proračunu.
no72
# 08.12.2013 ob 13:47
Dokazi so na trhlih tleh!

Nič pa ni bolj trhlega, kot Virant sam!
sinko
# 08.12.2013 ob 13:41
Interpelacija se lahko dopolni zaradi podpore Omerzelu.
otto bizantiski
# 08.12.2013 ob 13:11
sol-v-rane
S sindikati javne uprave se je prenaglil, ampak ta zadeva se vleče že vsaj pet let, vse od odprave plačilnih nesorazmerij, to pa se je zgodilo v obdobju vlade interpelatorjev.
_________________________________
Ne pozabi, nič se ne zgodi slučajno. Virant je speljal s podporo sindikatov plačno reformo za katero je bil odgovoren prav ta minister. Janševa vlada je padla takoj po reformi zaradi Patrie. Dejstvo, da se odčita vedno Janši za vse slabo, zanimivo prav tudi podpis pogodbe za Patrio se mu odčita čeprav je zahtevo po nakupu bojnih vozil podpisala Ropova vlada, za nakup pa je podpisnik Erjavec. Tako ta družba nikoli ne vidi pravih krivcev, ker imamo koalicijske stranke, ki svoje interese vedno uveljavijo, odgovarjajo pa največja stranka v koaliciji.
Prav zaradi tega bi morali uvesti večinski volilni sistem in bi se tako rešili ugrabitvi države raznim interesnim skupinam
zadevaX
# 08.12.2013 ob 20:32
Zapletanje ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela v poslih njegovega podjetja z državno družbo Dars spominja na nekdanjega ministra Gregorja Golobiča in posle Ultre z državo. To nas ne bi smelo presenetiti, saj je Omerzel poklicno pot začel v Ultri, bil je celo član stranke Zares, med njegovimi najožjimi sodelavci pa najdemo ljudi iz Golobičevega kroga. Opozicija je že pred njegovim imenovanjem za ministra opozarjala na to »oranžno kukavičje jajce« v stranki Gregorja Viranta.
Politična mafija!
Reporter press
vihraviuporabnik
# 08.12.2013 ob 17:10
Za vse enako, ni svetih krav, Virant to se tiče tudi tebe .
korenc
# 08.12.2013 ob 16:49
tast se rad vozi z avionom,po sindikalni ceni
vojnaslo91
# 08.12.2013 ob 16:24
bori # 08.12.2013 ob 16:22

Bejži Lukšiča poslušat, da boš pameten.
kvaternik
# 08.12.2013 ob 20:00
Niso ne na trhlih tleh. Si tudi ti pošten lopov. pa kako si strumno kradel Makedonce. Pa kako si poskritoma, hinavsko prikrival skoraj brezplačne letalske vozovnice.
Pa še kako je to na trdnih tleh. Lepo in pošteno bi bilo, da bi med prvimi odletel.
zadevaX
# 08.12.2013 ob 19:51
Očitki so po njegovem na trhlih tleh.
Samo njegove umetnike od ministrov pogledaš in ti je vse jasno.Njegova ničelna toleranca za cuzanje države preko nadomestil,za poceni karte ,za občinsko odškodnino .....res mu nima kdo kaj očitat...he,he,kaki luzer.
Dobro jutro vstajniki!
Anar Hija
# 08.12.2013 ob 13:29
@timoti "ok, koliko ministrskih nazivov še manjka kahli, da bo bil minister na vseh ministrstvih? pa tip je superman !"

Popravek: tip je supeHman! :P
gesan
# 08.12.2013 ob 13:10

šmajser
# 08.12.2013 ob 12:08
Ta Virant mal spominja na Damjana Murkota, he he.


Mene ta država vedno bolj spominja na "Murkoslavijo".
Vsak se že iz vsega norca dela...
Črnibog
# 09.12.2013 ob 10:29
Virant, nekateri se iz napak marsikaj naučimo. Danes mi je že žal, da sem glas oddal tvoji stranki. Neverjetno gobcanje o poštenosti, a toliko prelomljenih besed.
Čas sodbe nezadržno prihaja!
Crveni
# 08.12.2013 ob 21:32
Ravno zaradi ukinjanja občin je po mojem mnenju najbolj potreben interpelacije. Od osamosvojitve dalje smo iskali načine za decentralizacijo, imeli smo celo ministrstvo za samoupravo, ki je reševalo ta problem. Že res, da je zdajšnji sistem občin ni optimalen, je pa najboljše kar smo bili v tem času sposobni naredit na tem področju. In Viant bi rad vse to delo porušil v enem zamahu. Ne bo šlo! Ne sme iti, ker sicer si bo spet Ljubljana prilastila večino sredstev, podeželje bo infrastrukturno nazadovalo, skorumpirana mestna elita, pa si bo polnila žepe!
Janko1973
# 08.12.2013 ob 19:05
Maher, Stepišnik, Gantar, Omerzel... ...vsak dan eden manj.
Vsi ta šampione zelene!
vojnaslo91
# 08.12.2013 ob 16:22
sLoVaN # 08.12.2013 ob 15:59

če eni ne bi bili tako zagamano nazadnjaški in tistim čisto zgoraj in tistim v Vatikanu tako ritolezni, bi morda pa res lahko enkrat imeli en slovenski CDU..
--------------------------------------------------
Saj imamo NSi... smo že pred tem, da smo tako uspešni kot Nemci. Samo rabimo čas bi rekla Alenka Bratušek.
vojnaslo91
# 08.12.2013 ob 16:16
komsomolec # 08.12.2013 ob 14:11

Virant čisti korupcijo, zato ga hočejo odstavit? Čudno...
---------------------------------
Ti si naš človek.. korupcija pri naših ni problem, pri vaših je jo je pa treba preganjati.
Virant je brezposelni honorarec.
Virant je minister je za bolj poceni letalske karte... za svojo uporabo.
daresi
# 08.12.2013 ob 14:54
@gesan
Zakaj skrivaš rešitev?
Boš ti prevzel?
sol-v-rane
# 08.12.2013 ob 14:12
@veza
Zakaj ni ovadb se tudi jaz sprašujem ali so cepljeni za imuniteto, ali kaj?
otto bizantiski
# 08.12.2013 ob 13:47
sol-v-rane
Ne bodi naiven.Kakšne nove obraze, vedno se izkaže,da so novi obrazi samo prikriti sateliti političnih strank,da se lažje sestavi vlado. Razlog je prav proporcionalni volilni sistem, ki jim to omogoča. Primer je bila PS, stranka, ki je nastala mesec dni pred volitvami nato zmaga na volitvah (seveda brez političnega programa), dejansko so v stranki osebe, ki jim je to že tretja politična stranka. Me zanima ali ali stranko dela politični program ali osebno politično prepričanje tistih, ki stranko sestavljajo.
Odgovornost morajo prevzeti vsi državljani, ki so te osebe volijo in posledično za stanje v kateri je država. Tu ne smemo pozabiti tudi tistih, ki ne hodijo na volitve, tudi oni so soodgovorni za stanje. Zanimivo pa je,da so slednji pripravljanji soustvarjati in sodelovati v političnem življenju s protesti z granitnimi kockami in ne na volitvah. Totalno nedemokratični so prav ti in prav zlahka se jih manipulira.
sol-v-rane
# 08.12.2013 ob 13:32
@otto bizantinski
Ne vem, če je rešitev te medle situacije večinski volilni sistem. To bi zgolj deloma prečistilo slovenski politični prostor, a bi hkrati onemogočilo formacijo novih strank ( svežih mladih obrazov), kar je za mlado demokracijo, kot je naša, vitalnega pomena.Večinski volilni sistem je mogoče aplicirati zgolj v zreli demokraciji, kar naša (tranzicijska) še lep čas ne bo.
gesan
# 08.12.2013 ob 13:23

daresi
# 08.12.2013 ob 13:20


Mogoče je pa kaj drugega bolj pomembno v tej državi.
Pokaži mi pa enega tam zgoraj in okoli njih, ki ne uživa privilegijev.
gesan
# 08.12.2013 ob 13:21

oliva
# 08.12.2013 ob 13:18
Tako je, @felipesko: jasno je, da interpelacija ne bo uspela, bodo pa 'koristno' porabili še en dan...


Itak! Tolko, da se zganja cirkus in zapravlja čas.
Očitno je potrebno ustvarjat vedno znova nove afere za glodanje.
felipesko
# 08.12.2013 ob 13:15
Predlagat je treba,da se izredne seje in interpelacije obvezno odvijajo ob nedeljah in praznikih,torej izven delovnega časa,ki ga itak baje nimajo.
Pa naj izvolijo vlagat svoje umotvore, za katere rezultate poznamo državljani že v naprej.
ZeK
# 08.12.2013 ob 12:35
tudi njemu je mesto na Dobu
borutch
# 09.12.2013 ob 13:04
Če bo treba, bo Korel prevzel vsa ministerstva. Samo, da bodo penzije...
ivod
# 09.12.2013 ob 08:10
.. no saj ... ne da je Virant kak poseben biser ... samo vrtanje lubadarjev v povsem trhel čoln je pač tudi poden ... viden vedno znova :)
dveter
# 08.12.2013 ob 15:07
Telim SDSovcem sej pa cist zmesal s temi minusi... Lol
zemljemerec
# 09.12.2013 ob 08:03
Ko se nevzgojena drhal na vladi igra slepe miši z davkoplačevalci...utihnem.
Kazalo