Minister za notranje zadeve Gregor Virant pravi, da gre pri interpelaciji za očitke, na katere je  pravzaprav sam ponosen. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Gregor Virant pravi, da gre pri interpelaciji za očitke, na katere je pravzaprav sam ponosen. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, Karl Erjavec
DeSUS, ki ga vodi zunanji in začasni minister za zdravje Karel Erjavec je zahteval dogovor o rekonstrukciji vlade in novo koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo

Državni zbor (DZ) se bo v prihodnjih dneh sešel na dveh izrednih sejah. Na sredni izredni seji bodo na zahtevo SDS-a razpravljali o upravljanju državnega premoženja. V četrtek in petek pa bodo na izredni seji, ki jo je sklicala koalicija, med drugim interpelirali notranjega ministra Gregorja Viranta.

Opozicija mu očita, da pri svojem delu škoduje Sloveniji oziroma da škoduje podeželju, med drugim pa mu očitajo še zakon o odškodninah izbrisanim z nejasnimi finančnimi posledicami ter škodljive in neustavne dogovore s sindikati.

Virant jim odgovarja, da očitki stojijo na trhlih tleh in da gre pravzaprav za stvari, na katere je sam ponosen.

Erjavec in Čufer bosta prevzela novi ministrstvi
Na začetku sredne izredne seje bodo poslanci uradno seznanjeni, da bo po odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika njegovo funkcijo začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer. Po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja pa bo zdravstveni resor začasno vodil zunanji minister Karl Erjavec.

Ministri naj bi primopredajo poslov opravili že na začetku tedna. Nekdanji gospodarski minister Stepišnik pa se vrača med poslance.

Interpelacija grozi tudi ministru Omerzelu
Čeprav se je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel odpovedal sporni pogodbi svojega podjetja Lastinski z Darsom, v največji opozicijski stranki SDS-zahtevajo njegov odstop, sicer nameravajo vložiti interpelacijo zoper njega.

Omerzel je v petek svoja stališča pojasnjeval premierki Alenki Bratušek, v ponedeljek pa naj bi jih začel pojasnjevati še poslanskim skupinam.

Interpelacijo zoper njega naj bi poleg SDS-a podprla še NSi in verjetno tudi SLS. Čeprav naj bi skladno s koalicijsko pogodbo partnerji podprli ministre ob morebitni interpelaciji, je lahko tudi drugače, če za to obstajajo argumenti, je že pojasnil vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, ki je tudi povedal, da ne vidi potrebe po sestajanju z Omerzelom, pač pa je SD na to pripravljen ob morebitni interpelaciji.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da računa na Omerzelovo modrost, da bo ta razbremenil vlado, če bo treba. Sicer pa meni, da se Omerzel spoprijema z zelo hudimi težavami.

Nova koalicijska pogodba že januarja?
V DeSUS-u so že pojasnili, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi.

Osnutek nove koalicijske pogodbe naj bi bil tako pripravljen do konca leta, zanj pa bo kot največja vladna stranka zadolžen PS.

Na začetku januarja naj bi sledila podrobnejša usklajevanja o posameznih področjih. V DeSUS-u tako pričakujejo, da bi pogodbo lahko dorekli že na začetku januarja, kar je sicer napovedala tudi Bratuškova. V SD-ju in DL-ju pa najavljajo, da si bodo za usklajevanja vzeli potreben čas. Kljub precej različnim programskim stališčem pa so vsi partnerji prepričani, da jim bo uspelo najti kompromise in se dogovoriti o sodelovanju do prihodnjih volitev.

DeSUS, ki je zahteval rekonstrukcijo vlade, v njej pričakuje tudi prvaka SD-ja Igorja Lukšiča, ki je že zavrnil takšno možnost. Proti morebitni rekonstrukciji vlade sicer po Lukšičevih besedah v SD-ju ne bi imeli nič, a le, če se bo to dotikalo drugih strank in ne ministrov iz vrst SD-ja.

Medtem pa so se pojavila ugibanja, ali utegne po morebitnem odstopu ministra Omerzela z rekonstrukcijo vlade infrastrukturni resor prevzeti PS. Ob sestavljanju vlade je bilo namreč veliko govora o tem, da naj bi bil resor želja PS-ja, vendar je na koncu pripadel DL-ju. Pojavljajo pa se tudi namigi, da je vse bliže odstopu tudi ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel (PS).